EL TRENCADÍS

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
EL TRENCADÍS

Va rebregar el diari i el va llençar fet un manyoc de paper damunt la taula. Estava indignada. També disgustada. «Que n’és d’atrevida la ignorància!», va pensar, mentre treia de l’armariet el vestit de cirurgià estèril d’un sol ús. Feia ja uns anys que per moltes raons, sobretot per la higiene, s’havia acostumat a utilitzar-los. Com podia ser que els periodistes parlessin tan a la lleugera de virtuosisme en els seus titulars: Platini, el virtuós de la pilota; Didier Lockwood el violinista virtuós del jazz; Paul Bocuse, un virtuós darrere els fogons; l’arquitectura de Jean Nouvel virtuós i virtual, etc... I ella que havia tingut l’honor de ser portada dels principals diaris de França quinze vegades en els últims cinc anys, mai, ni una sola vegada havien usat aquest adjectiu quan havien explicat les desconstruccions tan precises que aconseguia amb aquells cossos malalts, als que donava una nova vida. Ni tan sols un elogi.

Això a ella, educada en el xovinisme més radical de l’Escola Republicana Francesa, en el fons, la motivava, i feia que es volgués superar més i més en cada nou treball. El que estava a punt de començar no tindria comparació amb cap dels seus anteriors. Seria la culminació de la seva carrera professional. Vestida amb l’equipament de cirurgià i amb la llum frontal, va obrir, amb l’espatlla esquerra, la porta batent. Aquesta vegada faria una obra d’art. Allí al mig, il·luminat per tres grans focus, nu, tombat i lligat en una llitera quirúrgica l’esperava el que ella anomenava mon petit trésor. Faria amb aquell cos que la mirava amb un esglai de pànic als ulls un trencadís de més de tres-centes peces, peces numerades que encaixarien a la perfecció com un trencaclosques d’Art Nouveau, quan les trobessin amagades en tres-cents edificis catalogats de París. «A veure qui de la premsa s’atreviria a dir ara que això no és virtuosisme», va dir en veu alta mentre engegava la radial.Pseudònim: HORATIO

Comentaris

 • Enhorabona[Ofensiu]

  Benvolgut/Benvolguda participant:

  Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del XII Concurs ARC de Microrelats «La colla» i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.
  És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria, t’agrairíem que, tan aviat com et sigui possible, ens facis arribar l’autorització perquè el relat sigui inclòs en el recull, com bé s’indica a les bases del Concurs.
  Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ RECULL LA COLLA, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les dades personals que et demanem.

  Cordialment,
  Comissió de Concursos - ARC


  /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
  TEXT AUTORITZACIÓ

  En/na .............................................................................................
  Nascut/da el ..../..../........ amb D.I.Número .........................................
  Amb domicili ........................................................ Codi Postal ...........
  Vila/Ciutat ......................................................................................
  comarca ........................................................................ Altres dades postals ...........................................................................................
  Telèfon de contacte................................ altres tel..............................
  Nick al concurs o pseudònim relataire ..................................................
  AUTORITZO
  a l'Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat que du per títol ..............................................................................................., seleccionat del mes de .............................................., dins del subtema ................................................., del qual en soc autor/a, en el recull de microrelats «La colla» que s’editarà a finals de 2022,
  on vull constar amb el nom d'autor/a .............................................. (en cas de no omplir aquest apartat s'entén que l'autor/a vol aparèixer en el recull amb el nick/pseudònim amb el qual ha participat en el concurs).
  Així mateix, també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

  Data ......................................................

 • Perla de vellut[Ofensiu]
  Horatio | 19-11-2021

  Moltes gràcies pels teus amables comentaris

 • Elies M Codina[Ofensiu]
  Horatio | 19-11-2021

  Moltes gràcies

 • La radial. [Ofensiu]
  PERLA DE VELLUT | 19-11-2021


  Al final si engegava la radial és que anava a trencar-lo més i més. Un relat molt intrigant. Un "mon petit tresor", per a culminar-lo.
  M'ha agradat molt per la seua intriga.
  Salutacions.

 • M'ha ancantat[Ofensiu]
  Elies M Codina | 19-11-2021

  Hola Horatio. M'ha encantat el teu relat. He gaudit molt llegint-lo. Salut! Elies

 • La Becada[Ofensiu]
  Horatio | 17-11-2021

  Moltes gràcies. Això és el que volia aconseguir. Molt content que us hagi agradat

 • M'agrada[Ofensiu]
  La Becada | 17-11-2021 | Valoració: 7

  Ens mantens amb la il·lusió de llegir fins al final. M'agrada.

 • Gràciea Kukiso[Ofensiu]
  Horatio | 15-11-2021

  Moltes gràcies. La veritat m'ho vaig passar molt bé escrivint-lo, espero que igual que els que ara ho llegiu.

 • Sorprenent[Ofensiu]
  kukisu | 15-11-2021 | Valoració: 7

  Delicadament estructurat fins a mostrar l'objectiu final. Una gran sorpresa, aquest trencadís.Gràcies

 • Ohhhhh![Ofensiu]
  Horatio | 14-11-2021

  Moltes gràcies Albibach. És una satisfacció que et llegeixin els escrits que un fa i si agraden encara més.

 • Excel.lent[Ofensiu]
  Albibach | 13-11-2021 | Valoració: 10

  Hola Horatio. Genial, fantàstic, original. T'he descobert avui per casualitat i t'he començat a llegir. No dubtis que seguiré fent-t'ho. Bona sort al Concurs.

 • Moltíssimes Gràcies[Ofensiu]
  Horatio | 13-11-2021

  Content que t'hagi agradat Homo insciens

 • de virtuosos n'hi ha de molts tipus...[Ofensiu]
  Homo insciens | 13-11-2021

  Un relat molt ben escrit i amb un ritme màgnific.

 • Fantàstic[Ofensiu]
  desiderata | 12-11-2021 | Valoració: 9

  Fantàstic, Horatio, negre però subtil i original!

 • Moltes gràcies[Ofensiu]
  Horatio | 03-11-2021

  Gràcies Prou bé, això és el que pretenia, Content que t'hagi agradat

 • Destruir per recomposar[Ofensiu]
  Prou bé | 03-11-2021 | Valoració: 10

  Molt ben escrit. Ens porta a la lectura d'un relat negre com la nit sense lluna, però sense caure en una truculència innecessària.
  Molt imaginatiu i original el plantejament d'una psicopatia...
  AMB total cordialitat

 • Relat rebut[Ofensiu]

  Enhorabona! Aquest relat entra a concurs.

  Comissió XII Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

Valoració mitja: 8.6

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

676 Relats

1173 Comentaris

276061 Lectures

Valoració de l'autor: 9.60

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Vols que un original teu sigui llegit per antena? Vols perdre’t pel petit món dels microrelats? Vols participar en un projecte d’extraordinari abast? No t’ho pensis més: llegeix les bases d’aquesta convocatòria i deixa’t dur per la teva capacitat creativa!

No t'aturis aquí! Continua llegint les bases i atreveix-te a trencar el gel!

XIV CONCURS ARC DE MICRORELATS
«ORÍGENS/ARRELS»


Convocatòria en curs

Data Inici: 01/11/2023
Data Final: 20/05/2024

BASES


1. EL CATORZÈ CONCURS ARC DE MICRORELATS A LA RÀDIO «ORÍGENS-ARRELS» tindrà la durada d'un curs literari: des del mes de novembre de 2023 al mes de maig de 2024.


2. Poden participar autors i autores amb obres originals i inèdites, no premiades —ni en procés de deliberació— en altres certàmens, escrites en català i que s’avinguin a les bases de la convocatòria. Es prega seriositat.


3. El concurs és obert a qualsevol persona major de tretze anys (complerts abans de tancar el curs literari).


4. Modalitats de participació:

a) Mitjançant la inscripció gratuïta al portal literari Relats en Català (RC) i la publicació de les obres, directament pels autors i autores, clicant l'opció de participar en el concurs que s'habilitarà a tal efecte. Aquesta inscripció és gratuïta. Els nous inscrits en aquesta convocatòria al portal literari hauran d’enviar un correu a concursos.arc@gmail.com, amb les dades bàsiques: el pseudònim relataire, el nom i cognoms, l'adreça, el DNI, la data de naixement i el telèfon de contacte.

b) Mitjançant l'enviament d'un correu a l’adreça concursos.arc@gmail.com, adjuntant en format Word un document amb l'obra (amb el títol i el nom —o pseudònim— de l’autor/autora) i un altre arxiu-plica (amb el títol, el pseudònim, el nom i cognoms, l'adreça, el DNI, la data de naixement i el telèfon de contacte). Les obres seran penjades al portal literari Relats en Català (RC) per l'organització del concurs.

4.1 Recepció originals i jurat

Els membres del jurat no rebran en cap moment les dades dels participants. Els jurats sols rebran relats per valorar l’obra i en desconeixeran l’autoria.5. La temàtica general del concurs duu per títol ORÍGENS / ARRELS. I en certa manera volem celebrar el vintè aniversari de Relats en Català. Cada mes hi haurà un subtema binari diferent, per ampliar les possibilitats narratives, on es poden combinar el temes o triar-ne un de sol, dins de la mateixa convocatòria mensual.5.1 - El títol del relat és una part del microrelat, és per això que el títol del microrelat enviat no ha de coincidir amb la proposta del mes en curs, ni amb el de la convocatòria genèrica.

Aquest és el quadre resum:Convocatòria

Subtema

Relats seleccionats

Novembre 2023:

L’ou o la gallina / El Big-bang

Desembre 2023:

El Paradís / La Terra

Gener 2024:

Divinitats / Mitologies

Febrer 2024:

Els Malnoms / La Família

Març 2024:

Humans i Robots / Int. Artificial

Abril 2024:

Crims / Càstigs

Maig 2024:

Escriure / Llegir
6. Un/a mateix autor/a pot participar en totes les convocatòries mensuals; però sols amb un relat per mes. S'entén, per participant, una sola persona física. En cas que un/a autor/a enviï més d'un relat en una mateixa convocatòria mensual, sigui amb el mateix pseudònim o amb més d'un, es desqualificaran totes les seves obres d'aquell mes. També, si es detectés que un autor/a s'ha presentat amb diversos nicks o pseudònims durant el curs (preferim que no es faci), i no ens ho comunica amb antelació, quedaria automàticament desqualificat/da del concurs.


7. Els relats hauran d'enviar-se dins els primers 20 dies de cada mes i el dia 20 fins a les nou del vespre (21 hores del dia 20 de cada mes), per tal que l'equip d’editors tingui temps d'aprovar i validar cada publicació a concurs. La Comissió de Concursos ARC no acceptarà en cap cas relats enviats després de les vint-i-una hores del dia 20, inclòs el 20 de maig.


7.1. Els relats han de ser auto conclusius. No poden ser una escena d'alguna cosa més gran o no tenir final. Un microrelat és un gènere amb característiques específiques, no és tampoc un assaig, una anècdota o un acudit.


7.2. Si un autor/a vol lligar els relats mensuals en una història més gran, caldrà que sigui un relat igualment auto conclusiu cada mes. El «continuarà» no serà admès.


8. Les obres presentades no podran superar l'extensió màxima de 2.000 caràcters (espais inclosos) en document Word. Els relats que incompleixin aquesta condició no seran admesos. Els/les autors/es de les obres presentades es comprometen a no retirar-les abans de fer-se pública la decisió del jurat de la Comissió de Concursos, ni de forma definitiva ni per fer-ne correccions i/o modificacions.

8.1 El títol no es tindrà en compte en el límit de caràcters del microrelat, sempre que en conjunt amb el text no superi un mínim de caràcters que el jurat/organització consideri excessiu, si és dona el cas.


9. Mensualment, el Jurat del Concurs, llegirà i valorarà tots els relats presentats durant el mes en curs. Per cada subtema hi haurà 7 obres seleccionades (aquelles que obtinguin la puntuació més alta) que assoliran la condició de finalistes. Es notificarà als autors finalistes per correu electrònic i la Comissió del Concurs se’n farà ressò a les xarxes, en el blog de l’Associació i en el fòrum de la pàgina de Relats en Català.


10. Els equips dels programes literaris i culturals de les ràdios col·laboradores, amb la periodicitat que pertoqui a cada programa, faran la lectura per antena dels relats finalistes de cada mes, a més d'aquells altres que, a criteri de les ràdios, també seleccionin per llegir-se en antena.


11. Finalitzat el concurs, un Jurat extern a l'ARC, i diferent al mensual, realitzarà la valoració dels relats finalistes al llarg del certamen i en triarà tres premis principals. El veredicte, que serà inapel·lable, es farà públic durant l'acte de lliurament de premis i presentació del recull amb totes les obres premiades i finalistes. Oportunament s'informarà del dia, lloc i hora.

11.1 Els guanyadors es comprometen a assistir a l'acte de lliurament de premis. Si per un motiu de causa major fos impossible la seva presència, haurà d'enviar un representant que es pugui fer càrrec de recollir el premi.


12. La dotació del Concurs ARC de Microrelats «ORÍGENS/ARRELS» s'estableix en:


— 1r premi: 400,00 euros i un exemplar del recull.

— 2n premi: 200,00 euros i un exemplar del recull.

— Premi d'Honor: 200 euros i un exemplar del recull (exclusiu pels associats a l'ARC; amb la consideració que si el primer o el segon premi recauen en associats, el premi d'honor es convertiria en un tercer premi, dotat amb 100 euros i un exemplar del recull).


— Premi Extraordinari, no monetari, diploma i tres exemplars del recull, a l'associat/da de l'ARC amb més relats finalistes. (Si coincideix amb un dels tres primers premis, seran dos exemplars, més el del premi principal).

— Finalistes: diploma i publicació.


Als imports dels premis s’aplicaran, quan correspongui, les retencions fiscals que Hisenda estipuli en cada exercici per als premis literaris.


13. En cas que el/la mateix autor/a obtingui més d'un dels premis principals detallats en el punt anterior, se li atorgaria només el de major quantia i el següent finalista rebria la condició de premiat.

14. Les obres premiades i finalistes seran editades en un volum col·lectiu editat per l'ARC. Els autors i autores de les obres, pel fet de participar en el concurs, autoritzen a l'Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure els seus relats en aquest recull i a la difusió dels textos pels mitjans habituals de l'ARC. En cas que, per qualsevol circumstància, l’edició no es pogués dur a terme, s’informaria als autors per correu electrònic d’aquest fet i en general a través del lloc web. Els textos quedarien a disposició dels respectius autors i autores. Els drets sempre són dels autors que, en cas de publicació privada, es demana que s’esmenti la condició de finalista o premiat del Concurs. Pel fet de participar en la convocatòria, els/les autors/es autoritzen l’ARC a fer-ne difusió i promoció del concurs fent servir reproduccions parcials o totals de les obres, amb les referències adients d’autoria, en qualsevol mitjà publicitari (revistes, premsa, ràdio, TV, cartells, webs i blogs, etc.).


15. L’equip de la Comissió de Concursos es reserva el dret, previ acord amb la resta de membres de la Junta, a interpretar aquestes bases en cas de dubte o decidir sobre qualsevol contingència que no hagi estat prevista.


16. La presentació dels originals pressuposa l’acceptació de totes i cadascuna de les bases, incloent-hi l’autorització de publicació de les obres presentades, així com dels drets i obligacions que se’n deriven.
'Concurs ARC de Microrelats'

Premià de Dalt, octubre de 2023

Per a qualsevol dubte o aclariment
ens podeu escriure un correu electrònic a l'adreça:
concursos.arc@gmail.com


XIV CONCURS ARC DE MICRORELATS
«ORÍGENS/ARRELS» Associació de Relataires en Català