EL SOMNI

Un relat de: montserrat vilaró berenguer
Avui he somiat amb la meva àvia materna i amb les seves germanes. Estàvem assegudes aquí a casa meva i jo els parlava del fet que tenia un net molt eixerit i un altre que venia en camí. He de dir que jo vaig conèixer i estimar molt la iaia i les seves germanes, no cal dir que no és estrany que somies amb elles.

Ara el que m´explicaven tampoc és estrany em deien que protegís els nens, que tenien por tornes a passar el que els havia passat a elles. Parlaven de guerres de depuracions del franquisme que les qualificable de “rojas indeseables”. Em deien no oblides mai al marit de la germana petita que va morir al Camp de la Bota essent  innocent i que al seu certificat de defunció posava “hemorragia interna”

Ens mataren la persona i ens robaren la joventut, al pare i injustament varen haver de pagar una multa de molts milers de pessetes deia la iaia, no ho oblidis nena.

També ens varen obligar a cremar cartes de França dels germans del nostre pare, els llibres que tant li agradaven i els que resten els vàrem amagar al femer ben protegits.

Els objectes religiosos els vàrem haver de portar al carrer i cremar-los  i de tant en tant ens feien registres i ens confiscaven aliments i verdures de l'hort, inclús al teu avi li van robar un porc.

Ens posaven multes ens delataven gent del mateix poble i no ens volien donar feina per ser parentes d´un afusellat.

Vàrem tenir sort de la teva àvia deien que ens va ajudar molt, si no ens haurien mort potser i tot.

Jo en el somni escoltava i no deia res, tot això ja ho se , son coses de la guerra que deia la iaia, nena ara tu ets la única persona que ho recorda. Llavor m´he despertat amb una angoixa molt gran perquè si soc la última persona que viu a cavall del passat i el present i no sé què en volen dir les dones de la meva família en el meu somni.

Comentaris

  • Agraïments [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 24-10-2022


    Bona vesprada, Montserrat: Espere que tot et vaja bé.
    Gràcies per la teua visita i el teu amable comentari al meu relat d'Història de l'Església de Santa Anna de Manuel (Província de València).
    Cordialment.
    PERLA DE VELLUT

  • Màgia entre dones[Ofensiu]
    Marina i punt | 22-10-2022

    Pensa en el poder que tenen les trobades de dones, són potents! Doncs imagina la trobada entre les dones de la família, encara que sigui entre somnis, de segur ha de significar alguna cosa màgica i positiva.
    Bonic relat.

    Salutacions

    Marina

  • Un somni que et manté viva. [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 20-10-2022 | Valoració: 10


    Somniar és bo per a la persona, i en aquest relat has concretat molt bé, tots els teus somnis. Has enllaçat a poc a poc, els somnis que realment t'han fet viure sempre.
    M'ha agradat llegir-te de nou, amb un relat impressionat, per a no oblidar-lo mai.
    Quan pugues, ja veuràs que en tinc un nou relat. Gràcies.
    Una abraçada.
    PERLA DE VELLUT

  • somnis com contes[Ofensiu]
    Atlantis | 20-10-2022

    Molts somnis son com petites històries i en aquest teu somni sembla que et donin un avís: recorda, recorda...que tot pot tornar a passar....

    Ben explicat, sí.

    Abraçada

  • Records.....[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 20-10-2022 | Valoració: 10

    esfereïdors que no tenim d'oblidar, per intentar viure una vida millor, però poc més podem fer nosaltres, el poder dels que suposadament ho han de dur a la práctica, malauradament, no estàn per aquesta tasca.

    Un relat que m'ha entendrit i sensibilitzat.
    Una abraçada Montse.

    Rosa.

  • Esgarrifança [Ofensiu]
    llpages | 19-10-2022 | Valoració: 10

    de pensar en aquells temps tan negres. Mai més la guerra, però preservem-ne el record per evitar que es repeteixi. Sí, ho reconec, amb la guerra d'Ucraïna tot això de no repetir el terror sona a sarcasme, però hauríem de fer un esforç per evitar aquests conflictes sigui com sigui. Ben escrit, Montserrat!

  • Ficció i realitat[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 19-10-2022 | Valoració: 10

    Un somni prou realista. El còctel perfecte de gotetes de realitat amb suc de ficció o somni. M'alegra molt i molt llegir-te, Montserrat. La teva creativitat i els teus records són fantàstics. Una forta abraçada.

    Aleix

  • Missatge[Ofensiu]
    Prou bé | 19-10-2022

    No ho sé hi invento. Potser diuen que els records del que va passar no pot caure en l'oblit. Que tenim l'obligació de "passar-t'ho" als que ens venen al darrere.
    Amb total cordialitat

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de montserrat vilaró berenguer

montserrat vilaró berenguer

464 Relats

1635 Comentaris

323764 Lectures

Valoració de l'autor: 9.89

Biografia:
Tota la meva vida he sigut lletraferida. M'agrada molt escriure, perquè
a dins meu està ple d'històries i tinc com una necessitat d´explicar-les
Per mi és un plaer compartir somnis i pensaments amb qui tingui la paciència de llegir i procurar entendre els meus humils escrits ,fets amb tot el meu cor. Moltes gràcies per la vostra gentilesa.