ELS ULLS DEL NIL

Un relat de: montserrat vilaró berenguer
Avui tinc una història a punt d'escriure , és a dir tindria la tinta i el tinter a punt si escrivís com feien els antics, però no escric com sempre amb el meu vell ordinador i com sempre intento lligar fets i paraules com mes bonament puc.

Resulta que al principi d´aquesta tardor vaig viatjar a Egipte, el país que jo sempre havia anhelat conèixer. I no , no us parlaré dels seus monuments ni de la seva història, us parlaré d'una part de la seva gent en concret els nubis, una part dels integrats d'Egipte que al fer la pressa d’Assuan varen quedar obligats a viure en altres racons del país, una mica com si fossin d'una “reserva”, però jo els que vaig conèixer vivien a l'illa Elefantina.

El riu em va encisar, i el que vaig veure en la travessia en “faluca “ va ser meravellós com va ser el bany en el Nil, les seves aigües vaig sentir em purificaven i em treien la calor.a 

La seva gent, guapos i eleganst amb els seus colorits vestits i les seves acolorides cases em van agradar. Vaig veure que tot estava dedicat al turisme . Les seves menges, el passeig amb un ciclomotor a dalt d'una duna per fotografiar el riu i les seves petites vendes de records de fusta o sorra del riu, com els cocodrils que tenien d'animals de companyia i que et deixaven tocar un bebè  amb la boca lligada amb un cordill.

Jo que soc i curiosa en un descuit em vaig endinsar a la casa on ens varen donar un petit refrigeri i vaig poder agafar un cocodril bebè d’una nena bellíssima, puix tenia uns ulls preciosos, ella, en canvi, em va demanar destrenar els meus cabells, ho vaig trobar just. Li vaig regalar bolígrafs, galetes i quasi totes les monedes que portava.

La mare aparegué, vaig veure renyava la menuda, em va arrabassar el moneder i deia “más” tu en tens, i als seus ulls hi vaig veure la verdadera necessitat de tot, era una mirada entre suplicant i amenaçadora. Si vaig dir, “fins aquí hem arribat morena”, el vaig ficar a la bossa i vaig treure’m vint euros que portava en una butxaca. Llavors la dona va canviar el to i quasi vaig veure llàgrimes als seus ulls m'entres em deia “shucran” vàries vegades o sigui gràcies.

Comentaris

  • Turisme i turistes[Ofensiu]
    llpages | 25-10-2023 | Valoració: 10

    Jo sóc un clar partidari de fer turisme, però del que es descriu al relat, és a dir, fent el possible per connectar amb les persones de l'entorn que visites. Elles t'ensenyaran molt més que el grapat de pedres que puguis visitar. M'agrada l'enfocament humanitzat del turisme que es descriu en el text, hi està molt ben descrit i crec que ho hauríem de tenir present sempre. Al cap i a la fi, les persones són les que fan el lloc, no el lloc a les persones. Enhorabona, Montserrat!

  • Agraïments [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 24-10-2023

    Hola, Montserrat: Gràcies per la teua opinió sobre el meu poema Im. memòria de Rosalia de Castro. M'alegre que t'haja agradat.
    Cordialment.
    Perla de vellut

  • Les gràcies. [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 17-10-2023 | Valoració: 10

    Un relat molt entretingut i alegre, on descrius tota una aventura, mentre gaudeixes mirant i nadant en el Nil, amb els seus ulls.
    Realment molt tendre l'acció que descrius. Ja sé una paraula més: Gràcies, en àrab: "Shucran".
    M'he divertit molt amb la seua lectura. Si et ve de gust, tinc un nou relat
    Cordialment.
    Perla de vellut

  • Experiències [Ofensiu]
    Prou bé | 17-10-2023

    Els viatges ho tenen això . I Egipte en proporciona moltes, com aquesta que expliques tan bé.
    Amb total cordialitat

  • Emotiu...[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 17-10-2023

    tendre, ben escrit i d'una lectura amena. Un bonic relat Montserrat.

    Una abraçada.

    Rosa.

  • Les persones[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 17-10-2023 | Valoració: 10

    Abans que res, m’agrada molt llegir-te de nou, Montserrat. I m’agrada sempre el to humà dels teus relats. No parles de piràmides, sinó de persones. És molt entranyable la història que descrius i sempre m’arriba al fons del Cor. Una forta abraçada.
    Aleix

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de montserrat vilaró berenguer

montserrat vilaró berenguer

464 Relats

1635 Comentaris

324567 Lectures

Valoració de l'autor: 9.89

Biografia:
Tota la meva vida he sigut lletraferida. M'agrada molt escriure, perquè
a dins meu està ple d'històries i tinc com una necessitat d´explicar-les
Per mi és un plaer compartir somnis i pensaments amb qui tingui la paciència de llegir i procurar entendre els meus humils escrits ,fets amb tot el meu cor. Moltes gràcies per la vostra gentilesa.