El color del gat de Schrödinger

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
El color del gat de Schrödinger


El Congrés científic era ple de gom a gom. En un temps on els científics s'havien prostituït a la indústria, nogensmenys, el ponent, era incorruptible, i desbordava l'audiència, pel seu carisma i seducció a l'esdeveniment, on el tema predilecte era:
"El color del gat de Schrödinger".

La moderadora, d'una llarga experiència, arribat el moment gruat, li passa la paraula a l'il·lustre, emèrit honorable Dr. Garcia. La commoció generalitzada era com un terrabastall.

El professor després d'abrivar-se mentalment, fitar al públic, on amb una badoqueria unànime en aquests afers, guaitaven a la celebritat, un xic esglaiats i aixoplugats, que comencés aquell discurs inintel·ligible, de fenòmens inefables i inenarrables, amb risc de brolls de dissonància cognitiva, àdhuc anímica. El professor proferir amb serenitat:

.-La pregunta està viciada Senyors. A escala subatòmica sols funciona la quàntica. Allà es forja la decoherència, que és ni més ni menys quan la idea es torna matèria. Entrem en dualitats irreconciliables per ignorància i ens disgreguem, perdent l'abast de la totalitat que engloba els contraris com un procés, sense valoracions ni judicis. El gat no era negre ni blanc. El gat ho era tot. L'observador-creador crea la realitat sense veure el gat en la seva multidimensionalitat i indeterminació infragmentable, en la nostra paràlisi i castració del còrtex. La blancor i negror és dins no pas fora. Resumint. Vostès posen el color al gat. Just en aquell moment, un gat negre sortir rere l'escenari empaitant un ratolí negre, amb l'ensurt de la concurrència i la moderadora que va caure enredada amb els cables. Seria realitat tot allò, o un somni cruent potser?


Signat:

Urck-Eduard

Comentaris

  • Tan se val [Ofensiu]
    Prou bé | 19-11-2022

    El color, el sexe ni tan sols si bones O no!
    Un gat que dóna per un magnífic relat tan quanticament físic com dificil de pair per a algú com jo, però m'ha agradat perquè m'ho he passat bé llegint-lo
    Sort
    Amb total cordialitat

  • El sexe de Schrödinger[Ofensiu]
    SrGarcia | 18-11-2022

    El gat de Schrödinger dona per a molt.
    També es podria parlar del seu sexe: era mascle o femella? Potser totes dues coses alhora, és a dir, hermafrodita, o potser cap d'elles.
    Pensar en aquestes coses et fa venir maldecap; Schrödinger ha creat un personatge literari tan immortal com Dràcula, les sirenes o Vanina Vanini.
    Els científics també poden ser poetes; Joan Margarit i Schrödinger ho demostren

  • Bona![Ofensiu]
    llpages | 18-11-2022 | Valoració: 10

    Com que, en l'experiment de Schrödinger, no podem dir si serà viu o mort abans d'obrir la caixa, tampoc podem saber el seu color. Ben trobat !

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Gràcies per participar.

    Comissió XIII Concurs ARC de microrelats

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

293785 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!