Desnonats

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
 Desnonats


El gat està trist, ha retornat als carrers que el van veure néixer, carrers pudents on per poder menjar havia après a caçar. 

Caminava, anava fent càbales del temps on les coses li anaven millor, va veure un noi assegut en el portal d’una casa vella, tenia al seu costat un farcell, una bicicleta un xic atrotinada i una paperina a les mans, el gat va creure que aquella paperina podia contenir restes del que estava menjant, tenia gana.

Com a gat que havia après a viure al carrer, fet que comportava estar sempre a l'aguait d’una víctima, sigilosament es va col·locar a una distància prudent del noi, prou enfora per no rebre una esgarranxada del home i prou a prop per si de cas li caigués alguna engruna del que estava menjant, posant en pràctica les seves dots de felí, arreplegar el botí i sortir corrent.

En aquell moment va recordar el temps passat a la casa, quan li posaven el menjar i l’aigua dins un bol i podia dormir al quarto de la caldera. Tot començar el dia que la senyora va veure com caçava un ratolí dins el seu jardí, va pensar que era un bon caçador i que mantindria els rosegadors controlats, el va conquistar posant bon menjar per gats a la porta de la cuina, hi anava cada dia, fins que un dia el va deixar entrar.

Ara pensa que es un gat amb mala sort, fa un dies estava estirat a la catifa de la sala, la senyora feia el trasllat d’uns plats de la vaixella bona de l’àvia quan entre el peu de la dona i el peu de la taula va veure una panerola, va sortir disparat per complir, la dona i els plats van anar a terra i el varen fer fora de la casa.

El noi s’ha adonat del gat, veu que se l’està mirant, ell també ha passat gana i també l’han fet fora, sap llegir la mirada del gat, li tira una resta d’arengada seca, el gat l’agafa i surt corrent, al poc torna al costat del noi.

Sé que no m’entens, em dic Mamadou, si vols podem ser amics. El gat se’l mira i recorda el nom que li va posar la senyora, Blacky. Va pensar que aquell era un dia de sort.

Pseudònim:
Bragi

Comentaris

  • Simplement.....[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 13-11-2022 | Valoració: 10

    exquisit. Un relat que a part de ben redactat, arriba al més profund del cor.

    No puc dir res més que enhorabona, i molta sort.

    Una abraçada.

    Rosa.

  • Senzill i tendre[Ofensiu]
    llpages | 13-11-2022 | Valoració: 10

    Hi ha relats que suposen un massatge per a l'esperit, perquè creen bones vibracions engendrades per una forma d'amistat poc freqüent. Aquest relat n'és un exemple i felicito l'autor en per excel•lent desenvolupament de la idea.

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Gràcies per participar.

    Comissió XIII Concurs ARC de microrelats

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

293785 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!