del desig i del desgrat (ARC a la ràdio - Enveja)

Un relat de: Galzeran (homefosc)
Del desig i del desgrat


La meva cosina Jana se sent lesbiana. Però com la conec, sé que ella és molt sensible i fàcil d’enredar, per això, sempre que puc miro d’esbandir-li les enamorades. No vull que sàpiga res, aquesta dedicació porta molta feina i ella, no ho entenc, lliga com una possessa. El cas és que m’agraden els seus rotllets, més que no pas les meves amigues, i quan les abordo, algunes s’ho prenen malament i volen. Altres no.

Just d’aquí a una estona he quedat amb la que vaig pispar-li el mes passat. La Jana em diu que la troba a faltar, que se l’estima i vol entendre’s seriosament amb ella! Reconec que és un monument, un espectacle de dona, però amb les idees encara confoses, igual que la meva cosina, pobreta. Però jo sé que aquell tros de dona la busca pels quartos, ara que la Jana pot presumir d’estar ben pagada en una feina que seria meva si hauria arribat jo abans amb el meu currículum!

Encara no li he fet l’amor a aquesta noia, em faria un no sé què no ser el seu primer coit complet. Avui la duré al cinema i a sopar, i qui sap com acabarà la nit... Ostres, ho veus! No porto condons, en compraré en aquell bar, en els lavabos solen tenir-ne. Ospa! què hi fa ella en el bar? I no està sola! Però, si d’aquí a deu minuts hem d’estar a la Plaça del Pi! i es tenen les mans agafades! Hòstia tu! Quin carallot la tia! però si està amb la Jana! Havien tallat, collons! Encara me la prendrà ara, quan ja la tenia gairebé al sac! Quins pebrots! És que sempre m’ha de passar la mà per la cara la molt bleda de la Jana?

Jo la protegeixo quan sé que una persona no li convé! i així m’ho paga! És una desagraïda. Doncs que no em demani res d’ara endavant. Ni l’amiga tampoc.


—Jana! M’ha semblat veure el teu cosí en el carrer.
—Ens haurà seguit. Li agrada tot el que toco, un dia se’l menjarà l’enveja.
—És un xic rar, no? Quan parlàvem de tu, em volia fer creure que passaves de mi, que sols em volies per jugar.
—Què et sembla si passem del cosí i decidim on anem a sopar? M’han parlat d’un lloc...

Comentaris

  • L’enveja [Ofensiu]
    Eloi Miró | 28-11-2013 | Valoració: 10

    Ben bé que aquest sentiment és la divisió de l’home. Però de fet forma part de la nostra manera de ser no? Crec que depèn de la cultura i la maduresa de cada un, que es pugui admirar el que té l’altre sense necessitat de desitjar-li mal o de voler el que l’altre té, i que per tant un mateix no té. De fet l’enveja ve a ser un complexa d’inferioritat no?¿ si més no és així com ho descriuria!
    El relat és divertit, en certa manera, sobretot veient el final, el descriuria com una mica juganer!
    Bé, molt de gust i salutacions:
    Eloi

  • Enveja insalubre[Ofensiu]
    allan lee | 10-09-2013

    esplèndida enveja recargolada i molt plausible aquesta d'aquest teu relat rebonissim. Tens raó, no sé pas jo quin hauria triat de tots els que tens a la convocatória: tots bons, difícil triar-ne un. Aquest m'encanta també.

    Moltes felicitats, jo també em felicito d'haver quedat a la final amb uns autors tan bons com el Sergi i tu. Una abraçada

    a

  • Felicitats![Ofensiu]
    Edgar Cotes i Argelich | 10-04-2013 | Valoració: 10

    Felicitats Home Fosc, per la selecció. Un bon relat carregat d'ironia. L'enhorabona!

  • Felicitats, Ferran![Ofensiu]
    Toni Arencón Arias | 03-04-2013 | Valoració: 10


    Enhorabona per la selecció!

  • Enhorabona![Ofensiu]


    Benvolgut/uda relataire:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat, pel jurat d'autors i autores, com a finalista del Concurs ARC de Microrelats a la Ràdio "Pecats capitals (7+1)" i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.

    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria d'aquest mes, i per tal d'avançar feina, t'agrairíem que ens fessis arribar l'autorització perquè sigui inclòs al recull.

    Només cal que ens enviïs per correu electrònic, a l'adreça(associacio.relataires@gmail.com), el text que adjuntem al final d'aquest comentari, amb l'assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ PECATS CAPITALS, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les teves dades personals.

    Cordialment,

    Comissió Concursos

    TEXT AUTORITZACIÓ

    En/na .........................................................................................................
    amb DNI. número ......................................................................................
    i nick relataire ............................................................................................
    AUTORITZO a l'Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat ...................................................................................................
    seleccionat del mes de ..............................................................................,
    del qual sóc autor/a, en el recull de microrelats "Pecats capitals (7+1)" que s'editarà a finals de 2013 mitjançant una plataforma digital de publicació. Així mateix també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l'autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l'ARC.

    En aquest recopilatori vull constar amb el nom d'autor ..........................................

    Data .......................................

  • Em faries un favor...?[Ofensiu]
    Annalls | 18-03-2013

    I si poguessis compartir seria la pera!!! No funciona directament , a sobre!!



    Por favor únete a esta campaña: http://goo.gl/EBzKu
    Les persones que necessiten medicació psiquiàtrica al ser hospitalitzades, son automàticament privades de la mateixa. Això te greus conseqüències, des de una crisi d’angoixa a recaure en qualsevol dels símptomes o malalties, que es pateixen. Un greu patiment gratuït i riscs varis per la persona. Ho fan per comoditat ; tampoc es demanar tant fer una interconsulta amb el psiquiatra.
    Anna, vocal de l’Associació d’Agorafòbics de Girona.

  • Amic Ferran...[Ofensiu]
    F. Arnau | 15-03-2013

    M'ha agradat molt el teu relat. Una forma ben original de parlar sobre l'enveja i, a més a més, amb uns quant tocs irònics genials.
    L'enhorabona!
    Salut!
    FRANCESC

  • allan lee | 14-03-2013 | Valoració: 10

    Una classe magistral de psicologia de les relacions. Ell la "protegeix" perquè "l'estima". I d'aquí anem descabdellant la malícia i d'altres poc amables sentiments. Roïnesa en tota la seva esplendor. Un relat de nota. Bonissim! Un gran relat i un regal pels teus lectors. Felicitats!!

    a

  • Com es pot ser tan...[Ofensiu]
    Naiade | 13-03-2013

    Un relat genial Ferran, m’agrada com descrius el pensament del cosí de la Jana i, pensar que n’hi ha d’aquets, insatisfets de per vida, sempre són els altres que no l’entenen, que no li agraeixen, que li prenen tot el vol.... Me divertit imaginant-me’l, vaja malson tenir un cosí com aquest.
    Una abraçada

  • Ui el del curriculum!!![Ofensiu]
    Gemma Matas Gustems | 13-03-2013


    Bon relat Ferràn.

    Una manera original de descriure l'enveja i que hi ha "bons Jans" que ho practiquen.

    M'ha agradat.

    Gemma

  • Retrat d'un miserable[Ofensiu]
    Carles Ferran | 13-03-2013

    Un bon retrat d’un miserable, prepotent, reaccionari. Segur de la seva mentalitat (“la Jana se sent lesbiana”) i del seu dret a imposar-la als demés. Ni s’adona que és enveja, com tots aquells que necessiten prohibir allò que no són capaços de gaudir.
    Un gran relat.

  • Quin morro de cosi..[Ofensiu]
    Annalls | 13-03-2013

    ...la cosina lliga i ell mira de redreçar les noies pel bon camí. Bona idea per descriure l'enveja!! A més igual ell s'ho creu i tot...

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Galzeran (homefosc)

Galzeran (homefosc)

96 Relats

839 Comentaris

264240 Lectures

Valoració de l'autor: 9.96

Biografia:
A voltes escric per necessitat.

(Maria Barbal dixit)

La foto de la portada del llibre és un dibuix de la relataire allan lee, i podeu comprar el llibre digital aquí

El bloc de l'home fosc té més relats i poesies meves aneu-hi per aquí

De mica en mica aniré marxant, potser sols quedaran alguns relats presentats i escollits en els concursos, i potser algunes poesies, però fins i tot aquestes acabaran per volar-

Dels meus relats a concurs, que durant els anys de participar van quedar finalistes, n'he fet un recull electrònic que podeu baixar/descarregar gratuïtament des de LEKTU
No sempre els he publicat sota aquest perfil, però tots es poden trobar dins la pàgina de relats en català.



Gràcies pels vostres comentaris.


Fd'AG


UN ALTRE JO

ESCRITS DE L'HOME FOSC

L'HOME FOSC AL FACEBOOK

AUTOR A GOODREADS

LA LLEIXA DE L'HOME FOSC


I si us cal fer algun comentari més privat darman59@gmail.com

A voltes, madurar exigeix caure de l'arbre.

Fd'A