Càtedra

Un relat de: deòmises
La notícia li arriba quan tot just li han ofert la càtedra. Amb tres carreres universitàries i les oposicions impecables, no deixarà passar aquesta oportunitat de començar amb bon peu per l'agreujament de la salut del seu pare. Encara recorda els favoritismes pel seu germà, el primogènit, però més per ser mascle, com li agradava anomenar-lo, al pare. I ara ja es veuen els fruits: ell aturat i solter, amb els trenta anys més que complerts. Ella, la dèbil i dependent dels homes, avançant amb passa ferma cap als seus objectius. No li cal res més, ni el llast del matrimoni ni l'ancora dels fills. Té prou mèrits i suficiència per menjar-se el món i no deixar-ne ni una engruna. Quan hagi agafat les regnes del seu lloc de treball, llavors i si no li ho suplica la seva mare, anirà a visitar el pare. Vol veure-li aquella cara de derrotat en saber fins on ha arribat amb el seu carisma i la seva empenta, sense ajuts familiars.

Desempaqueta les seves pertinences i s'instal·la en l'apartament ofert per la Universitat. Era una de les exigències per ser contractada. A més, estava segura que no li ho negarien. Els metres quadrats d'habitatge que no sabrà acabar-se, la piscina que haurà de rumiar quants cops usar per no avorrir-se, el gimnàs particular i tots els complements que ha concebut la seva ment brillant i capriciosa, com els genis que l'haurien volgut emular, si hagués nascut abans que ells. Dins d'aquest Univers es deixa engolir, durant mesos, amb l'agenda plena. Sense res més al cap que aquest currículum que va excel·lint dia rere dia, amb la suor del seu front, sobretot.

La notícia li arriba tres anys després d'haver-li ofert la càtedra. El pare ha mort. Amb un deix disgustat, ha de fer unes telefonades pertinents per posposar dates i cites. I assaja unes llàgrimes prou convincents perquè les males llengües no escampin rumors que ella no es mereix. No saben quin infern li ha tocat viure, a la intempèrie, i sense la protecció del seu pare, un dèspota amb totes les lletres.

Comentaris

  • Amb la teva saviesa habitual[Ofensiu]
    Nonna_Carme | 12-05-2013

    ens transmets el regust amarg d'una infantesa dolorosa.
    No saps com em va alegrar , ahir, poder fer la teva coneixença.
    Millor dit , crec que sí que ho saps.
    Una abraçada, benvolgut deo!

  • F. Arnau | 23-04-2013

    Amic Lluís:
    La teua ha estat una història trista, però malgrat la gran injustícia que conta, hi ha també d'amagat, i potser ho has fet sense adonar-te'n una lacra que avui ha tornat, quan semblava que ja havia estat erradicada. Parle de "l'enxufisme", de les recomanacions... Què vol dir això de que una càtedra passe de pares a fills? Doncs bé! Ara fins i tot els treballs més nimis s'estan veient afectats per açò. I sempre ens diuen que és per culpa de la crisi... Fins on, és culpa de la crisi? Pense que volen que tots ens rebaixem la nostra qualitat de vida, per a que "els de sempre" visquen com sempre...
    Una abraçada!
    FRANCESC

  • Cor de gel[Ofensiu]
    allan lee | 21-04-2013

    entapissat de tot allò que admira l'humanitat: intel·ligència, poder, fredor, diners. No va ser el pare qui va iniciar aquest contra-atac? I damunt del pare, quin altre prepotent va ensenyar-li el camí de la supèrbia...? Un relat complert: sense lligams, ni fills ni company. Llàgrimes de gebre. Quin mal verí és aquest que pot corrompre la nissaga...?

    Mira, m'has fet feliç passant, de debò. Tinc en molt el què em dius.
    Prepara't pel darrer mes, eh. Que és el pecat de l'escriptura, i en som molt culpables, tots els de per aquí;-))

    Una abraçada

    a

  • Agror[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 20-04-2013 | Valoració: 10

    Caram, m'he quedat abatut! Una vida massa intensa, plena de tot, amb un odi al fons del fetge, bategant com un mal cor. Malgrat la duresa de la història, la protagonista té un no sé què de comprensió. És una bèstia comprensible. Un relat on l'odi i la supèrbia floten en una sopera en plena ebullició. Una abraçada i que passis un molt bon dia de Sant Jordi.

    Aleix

l´Autor

Foto de perfil de deòmises

deòmises

372 Relats

1005 Comentaris

306585 Lectures

Valoració de l'autor: 9.91

Biografia:
Pèrgoles (o Escandinàvia)


Perquè el comiat no esborra els solcs deixats
A la teva pell, digues-me adéu totes les vegades
Que desitgis, que només sóc teu, en cos i ànima,
I en el teu record, perenne com els paisatges ignots.

Perquè passejar no és una almoina abandonada
A la intempèrie de voler i no poder, entre llençols
Perfumats d'una passió que remou les entranyes,
Desitja aquest meu cor mortal un cop més demà.

Perquè retornaré on vaig besar-te tantes vegades,
Sense cercar altres llavis que els teus, necessitat
Meva, ànima bessona, mare, esguard serè, letícia;

Perquè guarir les ferides sempre ajuda a avançar
Cap a la mà disposada a entortolligar l'esperança,
Seré teu, tan intens, profund com l'enyor que em guia.



***

Tot s'acaba, inclús el somni més bell, per manca de resiliència...


***



deomises@gmail.com

EL MEU BLOG:

Es desclou la tenebra...

Lluís
13.05.1978