Bèsties i bestioles

Un relat de: Shaudin Melgar-Foraster

M'agraden els gats. També els gossos, els ratolins, els dofins, els elefants, els goriŀles... M'agraden els mamífers. Trobo que d'alguna manera m'hi puc relacionar. Sóc del parer que entre ells i nosaltres hi ha un vincle que no és senzillament saber que són els animals més propers a nosaltres, sinó que l'assumpte és més intuïtiu -els altres mamífers i nosaltres ens entenem. Jo me n'he adonat moltes vegades. I vosaltres?
Això no vol dir que no m'interessin els altres animals, és clar. Ara bé: quan em miro un insecte, per més que m'esforço, mai no trobo cap possibilitat d'afecte o, si més no, de comprensió entre l'insecte i jo. Més aviat la bestioleta no em fa gaire goig.
Quan era petita no filava tan prim pel que fa als animals. Vaig tenir una "amiga" que era una aranya -cos petit i cames llarguíssimes- i que vivia a la seva teranyina en un racó de casa. La bestiola ben segur que estava atabalada d'haver d'escoltar cada dia les meves cabòries, perquè a ella m'adreçava per explicar el que tenia al cap. I, ves, ara que hi penso; tot i que no em deixava comentaris, l'aranya era una mica com el meu bloc.

El meu bloc

Comentaris

  • bonic relat...[Ofensiu]
    joandemataro | 17-06-2010 | Valoració: 10

    amb un inici suggestiu...i un final intimista i metafòric.... et felicito de nou

    et convido a llegir un poema dedicat a la meva gosseta:;
    la kira

    fins aviat
    joan

  • Molt bo Shaudin![Ofensiu]
    Galzeran (homefosc) | 23-05-2010

    ens portes on tu vols anar amb una delicadesa sublim, i tot fent un petit assaig (ampliable al meu entendre) sobre la relació entre mamífers, amb el que hi estic d'acord (En ciència ficció tot sovint, els alienígenes solen ser insectes, o no solen ser mamífers, i quan ho són, solen ser femelles, però aquesta seria una nova aportació en forma de relat, hi pensaré.)

    Meravellosa prosa la teva, i en aquest intervenció relataire queda palès, com de costum. Gràcies per les teves visites als meus relats!

    I no deixis de visitar-nos amb les teves aportacions literàries!

    Ferran.

  • Eficiència![Ofensiu]
    Mercè Bellfort | 08-05-2010 | Valoració: 10

    Des de la senzillesa més quotidiana i planera condueixes el lector, mitjançant el fil que texeix l'aranya, al teu racó que he visitat amb molt de gust. El teu bloc, les magnífiques fotos, tot m'ha fet pensar en la meva cosina Sílvia Bellfort que viu a Montréal des de fa quaranta-cinc anys. Ella, com tu, és una gran defensora de la llengua i cultura catalanes. Sempre que ve a Barcelona parlem en català i quan ens escrivim també ho fem en català. El recorda gràcies als anys d'infància que va viure a BCN i no l'ha deixat mai de banda, ans al contrari.
    Felicitats pel teu bloc, pels teus escrits tan encertats, interessants i amb un estil que enganxa des de la primera paraula.
    Una abraçada cap a Toronto, Shaudin.

    Mercè

  • Potser massa tard però[Ofensiu]
    J.Lluís Cusidó i Ciuraneta | 23-04-2010 | Valoració: 10

    avui diada de Sant Jordi he tingut la sort de descobrir-te i el plaer de llegir aquest darrer relat que has publicat a RC., i l'he encertada ja que pocs poden o saben comunicar tanta informació, d'una manera tan agradable, esponjosa, i amb tan curt espai.
    Un plaer haver-te conegut i llegit, i amb aquest comentari avui diada de Sant Jordi t'envio, una rosa i una abraçada

    Lluís Cusidó

  • Del teu relat[Ofensiu]
    Nonna_Carme | 20-04-2010 | Valoració: 10

    m'ha encisat el fet de que fos una aranya la teva confident. Et faré una confidència. Quant haig de desprendre'm d'algun objecte que ja ha quedat obsolet li dono les gràcies com si d'un ésser humà es tractés.
    Tinc un record preciós de les cataractes del Niàgara pel cantó de Canadà.
    Enhorabona pel relat, Shaudin.

  • Els records...[Ofensiu]
    Fada del bosc | 19-04-2010

    He tingut la sort de irèixer envoltada d'animals, els que més m'agradaven eren els gats i gossos, però també visitava algun niu d'ocells encuriosida o bé acariciar els conills petits... veure néixer un Vedell o abraçar un burro el seu primer dia de vida.
    Les aranyes no les podia veure, de fet encara els hi tinc fòbia, però els insectes són molt interessants, molts D'Ells amb colors vistosos.

    Total que llegir el teu relat és tornar a reviure la il.lusió de compartir els jocs infantils amb tota mena d'animals i bestioles.

    La Fada.

  • Shaudin,[Ofensiu]
    Josoc | 16-04-2010

    el meu relat Alarma està enviat a relats però encara no s'ha editat.

  • He visitat el teu bloc[Ofensiu]
    Josoc | 13-04-2010

    i m'ha encantat tot el que expliques i com ho expliques. M'has fet recordar una visita meva al Canadà (o era el dels EEUU?) i l'he publicat a Relats amb el títol d'"ALARMA". Te'l dedico.

  • La tendresa dels animals[Ofensiu]
    Joan G. Pons | 13-04-2010 | Valoració: 10

    Sóc un enamorat de la intuició. I el teu Relat ho diu i ho afirma. Els meus fills a casa de la mare tenen 6 gats. Quan hi vaig són 6 expressions diverses i plenes d'autonomia.
    M'encantat el teu Relat.

  • Com qui no vol la cosa[Ofensiu]
    nuriagau | 12-04-2010 | Valoració: 10

    Has sabut trobar una metàfora molt apropiada per a la presentació del teu blog i ho has aconseguit amb un breu i espontani assaig. Com que no vol la cosa ens has parlat de l'empatia que tens pels animals mamífers (que jo també comparteixo) i...

    Enhorabona, Shaudin!

    Núria

  • Senzill, saborós, personal i directe [Ofensiu]
    Unaquimera | 12-04-2010 | Valoració: 10

    He rellegit aquest article d'opinió, per si un cas el dia en què vaig opinar sobre ell al teu bloc ho havia fet sense motius prou consistents, i em continua semblant un encert des del començament fins el darrer mot per raons evidents:
    Resulta de lectura senzilla, però no simplista; aquest equilibri sembla senzill de guardar, però no ho és, t'ho ben asseguro.
    És evidentment un escrit breu, però no queda escapçat; tampoc aconsegueix encertar amb la mida tothom que ho intenta.
    Es fa lleuger en devorar les seves línies, però resulta substanciós; que no resulti insípid i ompli sense embafar, té un mèrit considerable.

    En resum, és un text molt en la teva línia d'escriptura, però més personal i directe, efecte aconseguit no només per ser escrit en primera persona, sinó per tot de detalls que el personalitzen.
    Tal com ja et vaig dir, és un assaig boníssim, Shaudin!

    Recordant-te que em pots explicar tantes cabòries teves com et vinguin de gust, t'envio una abraçada molt humana,
    Unaquimera

  • Completament d'acord[Ofensiu]
    brins | 11-04-2010 | Valoració: 10

    I tant que ens podem entendre amb els animalets, amb els mamífers especialment.

    Jo també ho he pogut comprovar amb moltíssimes ocasions; tota la vida he tingut gats i/o gossos; és molt gratificant la relació que s'estableix entre ells i nosaltres.

    Crec que els gatets tenen una fama d'esquerps que no mereixen. He tingut gatetes que, en el moment de parir, em buscaven i m'estiraven la faldilla amb les dentetes perquè anés amb elles al seu cau per fer-los companyia en el moment del part. Necessitaven la meva presència per sentir-se més segures. Vaig tenir també un gatet que ens seguia pel carrer, sense cap lligam, exactament com ho hauria fet un gosset.

    Llàstima que la vida d'aquests animalets sigui tan curta. Quan ens deixen, tenim un gran disgust.

    Esplèndid el teu bloc, Shaudin!

    Una abraçada,

    Pilar

  • Maragda[Ofensiu]

    Ho sento. No ha sortit bé el que he posat. S'ha creat un enllaç a no sé què. Res a veure. M'hauràs d'enviar un correu perquè amb comentaris a RC no ens en sortirem.

  • Hola Maragda[Ofensiu]

    Moltes gràcies pel teu comentari. D'acord amb les teves reflexions.
    Pel que fa a saber com posar un enllaç a la biografia, ho dec al nostre company Darkman. Ell em va explicar molt bé com fer-ho i ara jo t'ho explicaré a tu. Has de posar-ho així:

    aquí poses "el meu lloc web" sense cometes

    Si no te'n surts, envia'm un correu a melgar@glendon.yorku.ca i t'ho explicaré més bé.
    Una abraçada,
    Shaudin

  • Ten raó[Ofensiu]
    Maragda | 10-04-2010

    en dir que amb els mamìfers s'hi nota un mena de connexió. Jo vaig tenir un gat siamès, quan era petita, del qual puc dir que la seva intel·ligència em superava. La nostra entesa era realment absoluta.
    En quant als insectes, també coíncideixo amb tu en dir que no transmeten cap mena de comprensió. Ara bé, alguns sí que poden, a través de la seva bellesa, desvetllar sentiments. Per què, tot i que ara no abunden, (Deuen haver desaparegut amb tants insecticides escampats pels horts i jardins...)què me'n dius de les grosses i acolorides papallones? I de les libèl·lules? O les amantis religioses...? Tots ells capaços d'inspiar bells poemes, no?
    Bé, no m'embolico més. M'agrada la teva manera d'escriure correctíssima i planera.
    Vaig a llegir-ne més...
    Per cert, una cosa, com es fa per tal que el bloc i la web, surtin a l'espai biogràfic com a enllaç?

Valoració mitja: 10