Antropologia Cultural

Un relat de: Elisa Martínez i Alcaina
Quan al mico més agressiu del seu clan se li va acudir agafar un pal per colpejar un altre mico, la resta dels membres que observaven perplexos l'escena aviat van reaccionar i van imitar el gest, però, el més maldestre de tots, el que mai no en feia una al dret, va provar l'instrument amb si mateix i se'l va estavellar al cap, tot provocant les rialles dels altres simis. Entre els crits aguts, el mico més eixerit el va assenyalar i començà a fer gests de burla imitant el procediment absurd de qui era el seu cosí; tots hi van aplaudir i tant ho van gaudir que decidiren repetir-ho diàriament. Cada tarda es reunien al mateix lloc per tal de recrear la pantomima només que per esbarjo i representaven els papers per torns, cadascun interpretant un dels personatges: l'agressor, la víctima d'agressió, el poca-traça i el cosí llest que l'imita. El públic sempre acabava rient i aplaudint, i tothom tornava al seu arbre ben content i animat. Allò va esdevenir en més que un costum, en una forma primitiva d'art dramàtic i, perpetuant-se en el temps, al teatre mut dels micos s'hi va anar incorporant la parla primigènia de tal mode que quan la seva descendència va poder introduir el llenguatge, a l'hora de reproduir l'escena el més llest s'hi va adreçar al poca-traça amb un mot sarcàstic que al·ludia a la seva manca de destresa.

_ Paldemico, vine aquí ara mateix! Deixa en pau el teu cosí! Però, es pot saber què hi fas, amb aquest pal? Dona'm això! M'estàs esgotant la paciència!

El nen va voler sortir corrent, però la seva mare el va agafar per l'orella, li va treure el pal de les mans i el va fer entrar a casa arrossegant-lo cap a dins. L'endemà, Paldemico es va tornar a reunir amb tota la xicalla del barri per representar la mateixa escena sense ni tan sols sospitar que es tractava, ni més ni menys, que de la primera obra de teatre de la història de la humanitat, la que van compondre els seus propis ancestres i dels qui, a més del gust per l'art dramàtic, també havia heretat el malnom.

Comentaris

  • Molt encertat[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 27-02-2024 | Valoració: 10

    Un relat original i molt ben exposat que comença amb un fet insòlit, i que s'acaba convertint en un esdeveniment arrelat generació rere generació per pura imitació, i segurament sense saber-ne l'origen. Sense cap mena de dubte, per a mi és un 10.

    M'ha agradat molt Elisa.

    Sort.

    Rosa.

  • Tots hem après[Ofensiu]
    marialluïsa | 24-02-2024


    per repetició, ja sigui imitació o portant la contrària.
    En aquest relat mostres ,amb mestria, com els esdeveniments es perpetuen des de generacions precedents, perdudes en la memòria. I fins al moment que algú no trenca l'esquema es pot perpetuar de pares a fills sense aturador i sense plantejar-se si és convenient o no.
    Molt ben resolt.

  • Dos temes en un relat[Ofensiu]
    fesolmenut | 20-02-2024 | Valoració: 10

    Has aconseguit introduir, reeixidament, els dos temes de la convocatòria, la família i el malnom. A més has anat a buscar l'origen de tot plegat, del malnom, del teatre i fins i tot del comportament per imitació. Com l'experiment dels micos amb els plàtans i l'aigua (crec que anava més o menys així), però portat a un terreny més creatiu i relacionat amb el tema del mes.

    Enhorabona i sort al concurs, Mary Jane!

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Recorda, ja no el pots esborrar!
    Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
    concursos.arc@gmail.com

    Gràcies per participar.


    Comissió XIV Concurs ARC de microrelats