Joc de bales

Un relat de: Elisa Martínez i Alcaina
Encara no coneixia la mort, i aquell llibre desaparegut a un dinar familiar fou la seva primera pèrdua significativa. Arran de perdre el llibre que més s'estimava va començar a voler abassegar-ho tot. Quan assistia a un convit, tastava els plats que servien abans que estiguessin disposats a taula. Tant se li feien els gests de retret que tots plegats li adreçaven; la mare, el pare, les tietes i, per descomptat, Tomàs. Ell era qui més deixava entreveure el seu enuig, tot dedicant-me mirades que destil·laven odi amb els ulls encesos i oberts com si fes un esforç titànic per poder fixar-s'hi bé i com si de pura incredulitat els obrís més, tant que semblava que se li'n sortirien de les òrbites i rodolarien pel terra com les bales de vidre de la seva col·lecció, conservades des de la infància i que treia en moments de tedi per fer-les sonar entre els dits gruixuts com botifarres i, maldestre com era, li relliscaven dels ditots i ballaven pels racons rebotent unes contra altres com en un vals d'esquizofrènics, i em posava força nerviosa, perquè m'imaginava que eren ulls de vidre com el de la tieta, que amb l'ull bo em mirava amb acerbitat a la vetlla de Tomàs, i també a la del pare, i per si fos poc em van fer desaparèixer el meu llibre favorit, el que m'acompanyava des de petita com a Tomàs les seves bales, el meu llibre de capçalera, la capçalera d'un futur incert, i que suposava per a mi més que una referència a allò passat que perdura i mai no es corromp, l'aferrament al present que sentim quan ens retrobem amb allò que mai no hem perdut. Però me'l van perdre i jo no puc pensar més que en...
S'ho rumiava sovint, i tanmateix a hores d'ara tot això s'havia acabat. Eren ja tots morts i ella es percebia més viva que mai. Una nova ciutat, una nova feina i la mà d'un desconegut amb els ulls vidriosos com les bales de Tomàs que, tot disculpant-se amb veu melosa per increpar-la d'aquell mode, li va estendre un llibre. Era el seu llibre. I va creure que, per fi, la fortuna començava a somriure-li.

Comentaris

  • Ostres[Ofensiu]
    fesolmenut | 23-01-2024

    Linux i libreoffice, això és un repte.

    Jo faig servir el Chrome i Windows o Mac. En tot cas aquí crec que t'explica com fer-lo servir amb el libreoffice:

    https://languagetool.org/insights/es/publicacion/languagetool-para-libreoffice/

    Crec que hauràs de seguir les instruccions del Mac, que suposo que serà més semblant al Linux.

    Sort!

    PD: repassaré això del mail al web :/

    PD2: bon conte, que se m'havia passat per alt. Sembla fet a raig, com un bon Kerouac!

    PD3: si tens algun dubte més i et puc ajudar a kivanitu@hotmail.com. :)

  • Bona vesprada, Mary Jane: [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 05-04-2023


    Espere que tot et vaja bé. Com no en tinc el teu "Gmail", t'ho dic per ací. Si et va de bé, pots llegir-me l'últim poema meu. Que prompte publicaré un altre.
    Per ara ja t'he llegit els últims cinc relats. Espere que pròximament, vages publicant algun més.
    Una cordial salutació.
    PERLA DE VELLUT

  • Quina barreja...[Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 22-03-2023 | Valoració: 10


    Realment m'ha impressionat aquest relat. D'humor i de terror, que vas descrivint amb els personatges que m'ha fet somriure's un tant. Entre el llibre favorit i la fortuna que es presentava a poc a poc, tal volta, la tinguera algun dia.
    Realment molt enginyós, Mary Jane.
    Si el va de bé, i si pots, ja em diràs sobre el meu últim poema. Gràcies.
    Enhorabona i que tingues sort.
    Ens continuem llegint.
    Cordialment.

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Recorda, ja no el pots esborrar!
    Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
    concursos.arc@gmail.com

    Gràcies per participar.


    Comissió XIII Concurs ARC de microrelats