Cercador
Ai, la memòria!
Un relat de: Joan ColomAbans que res, aclariré que, per a Bostrom "El terme 'superintel·ligència' significa que es tracta d'una tecnologia que és molt millor en qualsevol tasca intel·lectual que la ment humana, i entre aquestes tasques es troben les relacionades amb la investigació i els invents". Tot seguit, em faig creus de quant ingenu era jo fa set anys, dient coses com que "probablement queden decennis perquè es pugui parlar amb propietat d'una IA amb comprensió lectora" en acabar la quarta entrega, quan avui disposem de productes de lliure accés com ChatGPT i DeepSeek. I finalment, la sorpresa: havia anat a "Superintel·ligència artificial" a veure si hi trobava alguna idea aprofitable per al meu relat distòpic, sense recordar que ja l'havia tocat, el tema d'una societat suplantada i arraconada per la IA.
Efectivament, en la segona entrega havia escrit: "Si aquesta tecnologia pot fer qualsevol treball intel·lectual millor que nosaltres [...] aleshores ¿en què emprarem el temps els humans? ¿Almenys ens quedarà la possibilitat de dedicar-nos al conreu de l'art, l'esport i activitats lúdiques en general, perquè la IA només tindrà l'exclusiva en el camp de la ciència i la tecnologia? ¿Realment és possible dissociar aquests dos mons? Acceptant que no, ¿hauríem de conformar-nos amb una vida vegetativa on l'adquisició de cultura científica i humanística fossin luxes innecessaris, atès que la IA ja investigaria i innovaria per nosaltres, i no hi hauria més alternativa que ocupar el lleure amb activitats marginals?".
Més que la versemblança d'aquesta tesi, allò que ha captat la meva atenció, inquietant-me i donant lloc al present relat, és haver oblidat completament que ja abans havia reflexionat sobre aquest tema. Pot adduir-se que no té res d'estrany que se m'esborri de la memòria un fet ocorregut fa set anys i que no ha tingut conseqüències. Potser sí, però allò que ja no admet altra explicació que importants llacunes a la memòria és el que em va passar fa pocs dies: em vaig adonar que el tema DILUVI del NanoRepte 1100, convocat per Kefas el 25/01/2025, era repetició del del NanoRepte 1051, convocat també per Kefas el 29/04/2023, no feia encara ni dos anys. No és pas cap crítica al convocant, perquè la descoberta l'havia feta precisament quan estava resseguint la llista de relats de la meva pàgina, per localitzar l'abans esmentat "Superintel·ligència artificial": em vaig trobar el recull "Vint nanorelats sobre DILUVI", publicat el 01/05/2023 i completament oblidat quan vaig escriure "Vint nanoocurrències sobre EL DILUVI", publicat el 25/01/2025 (de primer titulava aquests reculls "Vint nanorelats sobre...", però a suggeriment de relataires vaig passar a "Vint nanoacudits sobre..." i finalment a "Vint nanoocurrències sobre...").
El més curiós, però, era la semblança entre alguns nanorelats d'ambdós reculls:
- A "Concursant al NanoRepte 1100" té força protagonisme l'expressió usada com a títol en "A bots i barrals".
- Incloent-hi el títol, "El colom de la pau" sembla calcat d'"El colom de la pau".
- "El diluvi" recorda molt "Faves comptades".
- "En acabar el diluvi" sembla calcat de "L'arc de Sant Martí".
- "I les plantes?" recorda molt "Només el món animal?".
- "La primera borratxera de la història" recorda molt "Primera bufa de la història", títol inclòs.
- Incloent-hi el títol, "Longevitat" sembla calcat de "Longevitat".
- "Triàsic, Juràssic i Cretaci" recorda molt "Antediluvians".
No sé què n'opinaria Sigmund Freud d'aquestes coincidències. Podria ser que, quan vaig escriure "Vint nanoocurrències sobre EL DILUVI", tingués gravat en el subconscient "Vint nanorelats sobre DILUVI"? No ho crec, perquè no parlem de vivències de la infància sinó molt més pròximes en el temps. Amb antecedents familiars de parkinson i alzheimer, denominacions que em produeixen calfreds, trobo més probable atribuir-ho a falles de memòria. Els qui hàgiu tingut l'oportunitat d'escoltar persones en fases inicials de demència, sabreu que són típiques les repeticions de comentaris en una mateixa conversa: els afectats recorden perfectament les coses que volen explicar; el que no recorden, però, és que pocs minuts abans ja les havien explicat.
Vosaltres com ho veieu: tinc motius per preocupar-me?
Comentaris
-
Reserva cognitiva[Ofensiu]Marina Márquez | 17-02-2025
Imagino que "els cervells més treballats" es refereix a la reserva cognitiva. Sense entrar en massa detall, dir que la reserva cognitiva actua com a factor protector davant del deteriorament cognitiu i la demència, i no com a factor de risc.
-
Preocupant[Ofensiu]Montseblanc | 16-02-2025
Company Colom, amb total sinceritat, tots tenim motius per preocupar-nos. Cada vegada vivim més anys i la majoria, patirem una demència, si abans no ens mata un càncer, un virus furtiu o un autobús.
Així que sí, a més, vaig llegir que quan més treballats son els cervells, més probabilitat de que arribi la demència. Ès fotut. Només et puc dir el que faig jo, gaudir del moment, fruir de cada dia, intentant no anar més enllà. No podem deixar que la tinta negra del futur taqui la blancor d'aquest present que ara tenim entre mans.
De moment el teu cervell va bé. Jo també, de vegades, em trobo relats meus escrits fa anys i no els recordo en absolut, els llegeixo interessada i m'agraden i tot hahaha.
Això que t'ha passat (lo dels nanos), normal del tot no és, crec jo, però és que el teu cervell porta molt pes al damunt, moltes coses enregistrades, pel que vaig veient. Saps què he trobat maco? Quen en els dos concursos les teves neurones van seguir el mateix camí, van fer nanos semblants, fins i tot iguals. Me les imagino dins el teu cervell, més aviat grasses, vestides amb robes que els hi van una mica petites, un mocador al cap, fumant i dient una a l'altra "osti tu, això no ens ho va demanar ja fa dos anys? Ves a l'arxiu i torna-li a dir" hahaha. -
Mentre escriguis aquests texts,[Ofensiu]llpages | 14-02-2025 | Valoració: 10
amb referències, mirades al passat i noves aportacions, jo no patiria gens sobre el teu estat mental, més aviat signaríem per poder beure del teu doll d'informació que ens regales amb cada entrada a aquest web. Segueix escrivint i no pateixis per la matèria grisa generadora, la tens en perfecte estat de conservació!
-
Un relat...[Ofensiu]Prou bé | 13-02-2025
... Intel·ligent com també ho són el comentaris que t'han fet, molt ben documentats.
Jo que tinc una formació més aviat humanística tot això em supera una mica, però m'interessa molt perquè és el futur dels temps en què viuran els meus descendents. Que sigui per a bé!
Només m'ha grinyolat una mica quan parles d'activitats marginals. Si et refereixes a tenir més temps per gaudir del lleure crec que serien activitats humanament principals.
Amb total cordialitat -
utopia[Ofensiu]SrGarcia | 12-02-2025
Home, la pregunta del final em sembla que es respon sola. No recordar el que has dit fa dos minuts, és mal símptoma; no recordar el que vas dir fa dos anys és absolutament normal. També em sembla lògic que si escrius sobre un mateix tema diguis coses semblants, encara que les hagis oblidat, el pensament és el mateix.
M'ha interessat la referència a Nick Bostrom, no el coneixia i veig que val la pena. He vist que un dels seus llibres es titula "Deep utopia"; no sé si s'ha traduït. Això seria una bona utopia, viure sempre com un jubilat em sembla que no m'hauria importat, Ara bé, les utopies són massa sensibles a la llei de ferro de l'oligarquia: en tota organització és inevitable que hi hagi una elit dominant, o dit més curt, qui diu organització diu oligarquia. El poder d'una oligarquia tecnològica sí que fa por, i sembla que cada vegada el tenim més a prop -
Una nova època[Ofensiu]Xavier Valeri Coromí | 12-02-2025 | Valoració: 10
Segurament que els humans del futur disposaran de més temps del que hem tingut nosaltres i els nostres ancestres gràcies a la IA. Segurament que faran un món més just i menys violent.
-
Renoi[Ofensiu]Rosa Gubau | 12-02-2025
Aquesta pregunta la veig un pèl compromesa, suposo que està feta amb caire d'humor? Així i tot, jo diria que la teva memòria és genuïnament envejosa, ara bé, al pas que evoluciona la I.A., malgrat els grans avantatges, que no es pot negar que ofereix, potser sí que hi haurà més ganduls a la societat. No sé si el que acabo de dir té cap sentit, és el primer que m'ha passat pel cap.
Aprofito per donar-te les gràcies pels teus comentaris, als meus relats-poemes, t'ho agraeixo molt.
Fins a la pròxima Joan Colom.
Rosa.
l´Autor
Últims relats de l'autor
- Vint nanoocurrències sobre IMPREVIST.
- Records.
- Àngela Maria!
- Stents.
- Vint nanoocurrències sobre INVISIBLE.
- Galetes de canyella.
- El comte Cràpula.
- Vint nanoocurrències sobre EPITAFI.
- Passat, present, futur.
- Ai, la memòria!
- Vint nanoocurrències sobre LA VANITAT.
- Morts no-morts.
- Sexe amb nombres triangulars.
- Experiència propera a la mort (EPM).
- Casualitat o causalitat?