Abnegació

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
Abnegació


—Sort en tenim de la Candela! —sospirava ara i adés la Sra. Amàlia Fabregas.
I quina raó tenia! La Candela havia passat dia i nit pendent del Sr. Antoni, el marit de l’Amàlia, durant els cinc anys que va durar la seva llarga agonia. La cura i l’afecte amb que rentava, vestia i alimentava el pobre malalt, eren extraordinaris. En acabat el funeral, la desconsolada vídua va dir a la Candela:
—Et trobaré molt a faltar.
Pocs dies després, el metge va diagnosticar a la Sra. Fabregas una anèmia aguda i li va receptar vitamines i molt de repòs. La Candela, amb admirable abnegació, es va quedar per fer tota la feina de la llar i tenir cura de l’Amàlia. La Sra. Fabregas va tardar més d’un any en refer-se. Faltaven pocs mesos per complir set anys que la Candela treballava per la família, quan la Gertrudis, la filla gran dels Fabregas, es va presentar a casa sa mare, amb cinc maletes i tres nens plorosos, explicant entre sanglots que el marit s’havia fugat amb l’amant a la República Dominicana i els havia deixat tirats i sense un duro, que no podien ni pagar el lloguer del pis.
La Candela va ser tota eficiència preparant llits i cuinant per sis comensals. La Sra. Fabregas es deia a si mateixa per enèsima vegada: “Sort en tenim de la Candela!”
L’assistenta va acceptar de dormir al sofà per deixar la seva habitació als nens, sense una sola queixa. La Sra. Fabregas va fer lloc a l'armari del seu dormitori per la roba de la Candela. Però ja estava gran l’Amàlia i amb tot l’enrenou, a vegades es distreia i feia coses estranyes, com ara buscar una rebeca seva en la banda de l’armari de la Candela. Remenant entre els jerseis, va trobar un petit paquet. Encuriosida, el va desembolicar. Era el seu espill de tocador, desaparegut feia un munt d’anys, tot fet bocins, curosament recollits i recol·locats dins el marc.
I aleshores la Sra. Amàlia Fabregas, que en sa vida havia deixat anar un renec, va exclamar:
—La mala pècora!



Pseudònim:
Jaques

Comentaris

  • Penitència[Ofensiu]
    Cesca | 16-02-2023

    Abnegació o penitència? Pobra Candela, està pagant amb escreix haver trencat el mirall de la Sra. Fàbregas, ara que, segons el narrador, aviat haurà saldat els set anys de penyora per la trencadissa i potser podrà deixar de fer d'escarràs.
    Bon relat, ben explicat i amb bon ritme. Un plaer. Sort

  • Agraiment[Ofensiu]
    Prou bé | 13-02-2023

    A tota la feinada i abnegació és un mala pècora per un mirallet trencat!
    Molt bon relat
    Sort
    Amb total cordialitat

  • Una bona història[Ofensiu]
    Atlantis | 05-02-2023

    Una bona història. I és més real del què sembla!!!

    Ben escrita.

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Recorda, ja no el pots esborrar!
    Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
    concursos.arc@gmail.com

    Gràcies per participar.


    Comissió XIII Concurs ARC de microrelats

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

293785 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!