19 esglaons

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
-Bon dia! Desperta Catalunya, són les 7!

Despertar-se amb la Mònica sempre era un plaer, però avui tenia un al·licient especial. Avui era el gran dia, el dia que canviaria la seva sort.

L’Adrià Puig va sortir del llit amb empenta i després de les rutines matutines començà a escalfar la veu: “Do, re, mi... La, la, la..”

L’Alícia escoltava preocupada els exercicis del seu fill. Des de sempre el seu petit havia volgut ser artista. Encara el veia actuant i cantant a les obres de la parròquia. Va aconseguir entrar a l´Institut del Teatre i després a l’escola de la Coco Comin, dominava l’escenari com cap altre alumne, cantava i ballava com els àngels. N’estava molt orgullosa, d’aquest fill tan talentós, per això mateix tenia por que avui no li donessin el paper pel qual havia treballat tan durament.

A les 10 en punt l’Adrià ja era al teatre. Ho va fer tot bé, més que bé. Les cançons, els balls, l’escena d’amor, tot va anar com la seda, fins i tot va recordar esquivar el forat al bell mig de l’esglaó 19.

Al final del dia només quedaven dos aspirants i tenia ben coll avall que ell seria l’escollit. El que no va tenir en compte, però és que els diners mouen el món i l’altre company era el nebot del productor i ja se sap que qui posa els bitllets té sempre l’última paraula.

Va caldre tot l’amor i la paciència de l’Alícia per aixecar la moral del nostre artista.

Unes setmanes després d’aquell malaurat dia va sonar el telèfon a casa dels Puig, era el director artístic que quasi plorant pregava a l’Adrià que acceptés el paper protagonista, el nebot recomanat havia ensopegat amb un esglaó de l’escenari i la doble fractura de tíbia i peroné feia inviable la seva participació. Els faria aquest gran favor?

Mentre tot això passava, l’Alícia va visualitzar una escena digna de la Xirgu: va veure la senyora de les balances apujant-se la bena i picant-li l´ullet tot dient-li “ Veus com al final gairebé sempre guanyo? ”, abaixada del teló i final de l’obra.

Sofia Barbal

Comentaris

  • Això és justícia![Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 23-12-2017 | Valoració: 10

    No és per res, i jo m'hi incloc, però molts relats parlen de la injustícia més que de la justícia. En canvi, el teu relat és un retrat magnífic d'aquesta virtut. Petita novel·la de dos minuts, molt ben descrita i actual. Una forta abraçada, Sofia i que passis un molt bon Nadal!

    Aleix

  • dinàmic[Ofensiu]
    Endevina'm | 15-12-2017

    un relat molt ocurrent i dinàmic, on la justícia algunes voltes es decanta a favor de l'art. està molt bé, una mica de bona sintonia justa.

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

298159 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!