Violència

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
Entra a casa. Escriu al telèfon: “Perdona.” Enviar. No hi ha resposta. S’asseu al sofà i respira. Plora. Plora perquè ningú no la veu.

Ell és amb els col·legues. De vegades, envia missatges de veu mentre és amb ells: diu banalitats incomprensibles. És impossible d’endevinar si les diu o no en to de burla, perquè va borratxo. Segurament, però, arribarà tard a casa i ella no en tindrà notícia fins aleshores. Ell reclamarà exigent la seva atenció amb impertinència desmesurada.

“Amb qui has passat la tarda?” “Sola, amb ningú.” “Ah. Segura?” “Sí, segura.” Té raons per desconfiar, pensa. L’eximeix de tot. “Però si m’esforço, si el temps passa, si m’espero...” “Ell m’estima.”

Ella no pensa en els mots que fan por: AGRESSIÓ, VIOLÈNCIA, MALTRACTAMENT. No és conscient dels mots que han d’escriure’s amb majúscula. Són aliens: sempre parlen d’altres històries, d’altres persones. Només és maltractament quan surt al diari. Només és violència quan ella ja és morta. No ho és quan descomponen la teva identitat, quan et tornen boja d’espera i de complex, quan et converteixes en un titella sexual sempre a disposició d’algú a qui, no saps ben bé per què, deus alguna cosa.

No entén per què la posa tan nerviosa que ell estigui bevent i fumant mentre ella resta a casa, immòbil, discreta de cara al món. Obedient. Té por, però no en reconeix la causa. Només sap que, quan comencin a arribar els missatges, no podrà evitar les paraules malsonants en castellà, els crits simulats en les lletres enviades, el sarcasme malintencionat. “Ell t’estima”, es diu a sí mateixa. “Tingues fe.”

Fe, sens dubte, era l’únic que li restava: una fe cega en aquella relació i en aquell home que, tan jove com ella, li deia puta a la nit i, al matí, es disculpava.

Chaves

Comentaris

  • Reflexions encertades sobre la violència[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 01-04-2018 | Valoració: 10

    Un relat de primera categoria, ple de reflexions encertadíssimes sobre la violència, sobre les dones que la pateixen, sobretot, de quan es pot començar a parlar de violència abans que sigui massa tard. quanta gent coneixem com la teva protagonista, que diu que en el fons l'estima, quan tothom sap que la mensprea! Una forta abraçada i felicitats per les reflexions tan directes!

    Aleix

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

297840 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!