Vides quotidianes

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
Avui no acabaré mai la feina. Ser portera no vol dir estar sempre disponible. Des de les 9 de la nit que no paro, que si ambulàncies, que si els Mossos, que si els bombers. Tots, ara han acudit tots, quina ironia...
Jo estava preparant el sopar mentre mirava la televisió quan he sentit un soroll somort, com quan cau un sac de cigrons i després, més sorolls de sacs caient però plens de coses més grosses i plors i crits, tot alhora.
M’he atabalat de tal manera que no sabia què fer, si tancar el foc i sortir al carrer o bé fer l’orni i passar de l’enrenou. Al final, com a bona portera he optat per la solució intermèdia: mirar per la finestra del meu petit entresòl. No tinc paraules per descriure el que he vist, tres cossos desmanegats i sang a dojo acompanyat d’uns plors estridents de bebè que m’han gelat l’ànima.
No recordo haver cridat, només tinc present la veïna del cinquè exclamant:
-La Betty, és la Betty i els seus nens, aviseu una ambulància.
Després , el caos.
Quina tragèdia! La dominicana del primer, la Betty, ha tirat els seus nens per la finestra i desprès s’ha tirat ella. Gràcies a Déu, no estan massa mal ferits i ara els traslladen a l’hospital.
He de parlar amb els Mossos, volen interrogar-me per saber si havia observat alguna cosa estranya en el seu comportament, però jo què els puc dir? Jo soc una simple portera. Els puc dir que són dos nens dolços i tranquils que cuidem entre tots perquè es mereixen tot l’amor que els podem oferir i que a la Betty ja no li queden ungles de tant netejar pisos i escales. Els diré també que gràcies a la caritat de tots els veïns poden arribar a final de mes, però sobretot, els preguntaré on eren ells quan va anar a denunciar el seu company perquè li pegava i no li passava la pensió alimentaria.
Quin desesper i quina solitud per voler acabar amb tot. En quin món vivim sense humanitat ni bondat. Però què sabré jo, una simple portera...


Sofia Barbal

Comentaris

  • Gràcies[Ofensiu]
    Sofia Barbal | 27-05-2018

    Moltes gràcies pel teu comentari, jo fa molt poc que he començat a escriure i soc nova en el vostre col.lectiu,i no sé encara ben bé com funciona. De moment em presento al concurs i després ja veurem per on aniré.
    Espero estar en contacte amb tots vosaltres i anar aprenent d' aquests gran relataires.
    Fins aviat,
    Sofia

  • Realisme segle XXI[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 24-05-2018 | Valoració: 10

    Et felicito sincerament per aquest relat tan ben escrit, tan denunciador, amb la modèstia tan present de la portera que descriu tota l'escena amb detalls precisos, reals i tristos com la vida d'aquest segle XXI tan llunyà del que tots somiaven fa dècades. Una forta abraçada!

    Aleix

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

297840 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!