VERD D'HORITZÓ

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
Les respostes eren tan contundents, les paraules tan denses, que les vocals que exhalaven els seus llavis, ben bé, es podien mastegar. No els odiava. Jo necessitava entendre-ho, com era que ell no els odiava. «Són els meus actes dels que en tinc cura, No he de jutjar ningú» digué. I tornava a espessir l'aire. «Si no m'haguessin empresonat i no m'haguessin humiliat, això no hagués transcendit mes enllà del meu barri. No puc sentir rancúnia».

Els primers dies volia encertar amb la manera de passar el tràngol sense consciència, com adormiscat per l'opi de confondre la realitat amb una ficció absurda. Tanmateix, en la recerca d'aquesta gesta, va tenir una revelació: ell era allà per omplir de sentit un canvi social.

L'havien empresonat per provocar aldarulls en defensa d'una societat igualitària en drets. Figurava al capdavant d'un tímid moviment popular que es rebel·lava enfront aquella injustícia que suava flaire de femtes. Un desconegut incòmode. De sobte, amb aquest acte de repressió desmesurada, havia mudat d'aspecte: era algú popular de qui se'n parlava. Se'n va adonar quan el tragueren de la cel·la perquè un periodista francès l'esperava per entrevistar-lo. S'obrí un horitzó lluent i transparent en el que podia percebre la satisfacció de l'assoliment d'una fita. El fruit dolç de la victòria com a preu al seu patiment. Dia rere dia, remenen el seu nom en converses vehements, com ho fan amb el sucre del cafè: a la feina, a la cafeteria, en la tertúlia dels diumenges... I és aquesta idea de triomf, de saber-ne el sentit, que li donà enteresa per no defallir.

«Has intuït algun cop que tot tindrà un final feliç? Així ho sento. Passarà el que passarà amb mi, tanmateix, el final serà el millor dels possibles».

Jo era el darrer periodista d'un innombrable seguit de tants altres, i seria qui en donaria un testimoni diferent. Descriuria el corriol trontollós que travessa qui ha d'assumir un futur penombrós amb la certesa que un somriure aliè obrirà un cel de clarianes.

Lilith Selene

Comentaris

  • El protagonisme [Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 21-04-2018 | Valoració: 10

    La causa és ben justa. El protagonisme, una recerca que depèn de cadascú. Tant de bo la causa tingui un bon final. Una forta abraçada. Aleix

  • Pintant l'esperança[Ofensiu]
    Loira Durban | 20-04-2018

    «Has intuït algun cop que tot tindrà un final feliç? Així ho sento. Passarà el que passarà amb mi, tanmateix, el final serà el millor dels possibles». Seria meravellós si tothom pensés com tu... L'esperança és un ram de flors. Només l'hem de saber collir. En el meu relat ("Trèvol"), també hi ha final feliç :)

    Que l'esperança ens acompanyi i bon cap de setmana!


    Marta

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

298159 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!