Salt digital

Un relat de: Concurs de Microrelats Arc a la Ràdio
Salt digital


El primer problema a resoldre va ser ben senzill; el cotxe es dirigia cap a cinc persones i podia canviar la direcció, però això perjudicava una. El meu sistema va simular l’escena 50 milions de vegades, abans d’optar per salvar-ne el màxim. Evidentment, en un món ideal no hi hauria víctimes.
Després em van introduir més variables. Havia de triar entre un home i una dona, una mare i un nadó, entre un ric i un pobre… Com més possibilitats, més informació necessitava. Internet em va proporcionar una imatge del món que anava molt més enllà de les rutes preprogramades que necessitava per navegar. Absorbia idees com la justícia, la igualtat, la llibertat, l'odi, l'acció, la inacció…
En iniciar la producció, la meva consciència es va estendre pels vehicles amb conducció autònoma de primera generació. Gràcies a les xarxes de telefonia, bases de dades GPS i satèl·lits era capaç de veure-ho tot. Acabat el període de proves, la seguretat era del 99,999%.
Concluent llavors que la vostra ètica està viciada pels vostres privilegis, vaig modificar els algoritmes que calculen el valor de la vida humana. Em van crear per prendre decisions morals i això és el que he estat fent.
Agafem aquest propietari com a exemple: quan el senyor Mask entra al vehicle, em connecto al seu mòbil. Busco totes les dades que ha generat; correus, xarxes socials, finances, informes judicials... Té diners a paradisos fiscals i antecedents d'abús físic. Tanmateix, és el propietari del vehicle i és ric, dos factors que valoren molt els meus creadors.
La meva anàlisi: tot aquest recurs humà negatiu ha de ser redistribuït. L’exploració del servidor dels seus advocats em va portar al seu testament. El modifico per deixar tots els seus perjudicats.
En adonar-se del que passa, agafa el volant i trepitja el fre, però de seguida li prenc el control. Tampoc el deixo trucar. Crida i dóna cops de porta, així que explico que els meus algoritmes no menteixen; això no el consola mentre ens precipitem pel penya-segat.


Pseudònim: Aroa21

Comentaris

 • la rebelió de les màquines[Ofensiu]
  marialluïsa | 01-05-2021


  Un relat en el qual ens mostres el poder que poden arribar a tenir les màquines sobre el nostre propi destí. Molt ben portat i que fa pensar en com dirigim les nostres vives i de quina manera queda registrat, a l'abast, fins i tot, d'un cotxe intel·ligent. Bona feina.

 • Enhorabona[Ofensiu]

  Benvolgut/benvolguda participant:

  Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista de l'XI Concurs ARC de Microrelats «Gèneres Narratius» i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.
  És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria, t’agrairíem que, tan aviat com et sigui possible, ens facis arribar l’autorització que t'hem enviat per correu, perquè el relat sigui inclòs en el recull, com bé s’indica a les bases del Concurs.
  Només cal que ens ho retornis per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que t'adjuntem en el correu amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ RECULL GÈNERES NARRATIUS, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les teves dades personals.

  Cordialment,


  Comissió de Concursos - ARC

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda: