Salt digital

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
Salt digital


El primer problema a resoldre va ser ben senzill; el cotxe es dirigia cap a cinc persones i podia canviar la direcció, però això perjudicava una. El meu sistema va simular l’escena 50 milions de vegades, abans d’optar per salvar-ne el màxim. Evidentment, en un món ideal no hi hauria víctimes.
Després em van introduir més variables. Havia de triar entre un home i una dona, una mare i un nadó, entre un ric i un pobre… Com més possibilitats, més informació necessitava. Internet em va proporcionar una imatge del món que anava molt més enllà de les rutes preprogramades que necessitava per navegar. Absorbia idees com la justícia, la igualtat, la llibertat, l'odi, l'acció, la inacció…
En iniciar la producció, la meva consciència es va estendre pels vehicles amb conducció autònoma de primera generació. Gràcies a les xarxes de telefonia, bases de dades GPS i satèl·lits era capaç de veure-ho tot. Acabat el període de proves, la seguretat era del 99,999%.
Concluent llavors que la vostra ètica està viciada pels vostres privilegis, vaig modificar els algoritmes que calculen el valor de la vida humana. Em van crear per prendre decisions morals i això és el que he estat fent.
Agafem aquest propietari com a exemple: quan el senyor Mask entra al vehicle, em connecto al seu mòbil. Busco totes les dades que ha generat; correus, xarxes socials, finances, informes judicials... Té diners a paradisos fiscals i antecedents d'abús físic. Tanmateix, és el propietari del vehicle i és ric, dos factors que valoren molt els meus creadors.
La meva anàlisi: tot aquest recurs humà negatiu ha de ser redistribuït. L’exploració del servidor dels seus advocats em va portar al seu testament. El modifico per deixar tots els seus perjudicats.
En adonar-se del que passa, agafa el volant i trepitja el fre, però de seguida li prenc el control. Tampoc el deixo trucar. Crida i dóna cops de porta, així que explico que els meus algoritmes no menteixen; això no el consola mentre ens precipitem pel penya-segat.


Pseudònim: Aroa21

Comentaris

  • la rebelió de les màquines[Ofensiu]
    marialluïsa | 01-05-2021


    Un relat en el qual ens mostres el poder que poden arribar a tenir les màquines sobre el nostre propi destí. Molt ben portat i que fa pensar en com dirigim les nostres vives i de quina manera queda registrat, a l'abast, fins i tot, d'un cotxe intel·ligent. Bona feina.

  • Enhorabona[Ofensiu]

    Benvolgut/benvolguda participant:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista de l'XI Concurs ARC de Microrelats «Gèneres Narratius» i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.
    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria, t’agrairíem que, tan aviat com et sigui possible, ens facis arribar l’autorització que t'hem enviat per correu, perquè el relat sigui inclòs en el recull, com bé s’indica a les bases del Concurs.
    Només cal que ens ho retornis per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que t'adjuntem en el correu amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ RECULL GÈNERES NARRATIUS, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les teves dades personals.

    Cordialment,


    Comissió de Concursos - ARC

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

297840 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!