S'aixeca el teló!

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
S’aixeca el teló!

—Avui surt vostè Sr. Mcgregor, tancant l’edició, a l’entrevista de la contraportada. 
“Fer teatre és la manera que tinc d’exorcitzar els meus dimonis”. 
El titular escollit per la periodista li semblà encertat. 
—Què el va motivar a fer teatre? 
—La primera escena que veiem a la vida sovint no és a la ficció, sinó quan contemplem a qui ens envolta com si fos en un teatre o cinema. Aquesta esdevé una escena mitològica, en el sentit que, és on se situa l’origen de la nostra subjectivitat. Crec que tots en tenim una situació com aquesta. Doncs aquella primera escena meva, aquell “pessebre” millor dit, i ara m’entendrà, succeeix en l’escola de pàrvuls a la que jo anava amb la meva germana petita. Tal com jo la recordo, hi havia un nen petit, el més petit de tots, bru, esquifit, a qui una part dels infants li estaven traient la roba i l’altra s’ho mirava de ben a prop, gaudint i adorant aquella nuesa forçada. Tant prestar-se a ser despullat com les dosis de burla i plaer de qui despullaven i contemplaven em feriren la sensibilitat i mentre tot allò succeïa vaig adonar-me que la mestra havia sortit de la classe. La mestra, la gran absent, en l’escena. 
—Per això es va fer director, per fer entrar tothom a escena, fins i tot la mestra, i alhora no haver de representar cap paper? 
—És una manera de veure-ho.
(No l’havia corregit ni matisat. Volia deixar que la intuïció d’aquella periodista seguís ben activa fins al final de l’entrevista per veure fins on els podia portar.)
—Els personatges de les seves obres entren a l’escenari penjant d’una corda. Llavors i corregeixi si m’equivoco, és una metàfora del fet que, tothom arriba a l’obra i, per extensió a la vida, en un moment molt concret a partir del qual es posarà en marxa el que serà un deliciós o, per contra, tràgic succés.
—O tot alhora. Sí que és una manera interessant de veure-ho. 
Segur que ens entendran si el Sr. Mcgregror i una servidora els desitgem pel dia d’avui: molta merda!


Pseudònim : Carmosa

Comentaris

  • Primeres imatges[Ofensiu]
    Prou bé | 23-01-2024

    En el record del protagonista que potser sí, van fer que caminés pel món del teatre.
    La vida vista com una representació constant, amb ombres i clarors i amb punts de misteri que cal aclarir o no.
    Bon relat.
    Amb total cordialitat

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Recorda, ja no el pots esborrar!
    Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
    concursos.arc@gmail.com

    Gràcies per participar.


    Comissió XIV Concurs ARC de microrelats

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

297752 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!