Redempció

Un relat de: Concurs de Microrelats Arc a la Ràdio
L'Eloi mai sabé qui era el seu pare. Possiblement un dels clients de la mare, la qual es perdia el respecte cada nit a canvi d'uns grams de cocaïna.
El crià, per compromís, una tia conca que es guanyava la vida netejant cases; i la fredor fou el clima que planà a casa.
Les precarietats afectives i econòmiques l'expulsaren del sistema educatiu, i el rancor cap a aquells qui vivien en un món més fàcil que el seu li enfonsà arrels profundes sentiments endins.
El punt d'inflexió es produí quan tenia tretze anys.
La seva tia l'havia obligat a acompanyar-la a una gran torre on treballava i l'Eloi l'esperà assegut a l'escalinata d'accés a la casa.
De sobte, un nen sortí per la porta principal. Anava amb roba de diumenge i duia una bicicleta més bonica que una nit d'estiu. Li demanà, amb altivesa, que l'ajudés a baixar-la.
L'Eloi, ple de complexos, l'obeí.
Quan agafà amb ambdues mans la bicicleta, sentí una vibració dins del cor. Mai havia vist de prop un objecte tan fascinant. Li semblà el millor mitjà de transport per recórrer els camins de la vida. La baixà i la diposità al terra amb una cura reverencial.
El nen se'l mirà amb un menyspreu divertit i li escopí que una rata com ell mai disposaria d'un objecte tan bell.
L'enveja colpejà l'estómac de l'Eloi, qui dóna una empenta al nen i, sense reflexionar, s'emportà la bicicleta.
La seva tia, furiosa, l'expulsà de casa.
A partir de llavors es dedicà a robar bicicletes, a desmuntar-les i vendre-les a peces. I amb el que en treia es pagava un viatge injectant-se heroïna.
Arribà als vint anys vençut i desitjant la mort.
Un dia, es trobà al carrer un pobre infant amb una bicicleta vella i mig rovellada. Plorava perquè se li havia punxat una roda.
L'Eloi, amb una espurna incipient, reparà la roda i s'alimentà de la gratitud de l'infant.
Quan s'acomiadaven, l'espurna ja era llum dintre seu que li marcava un nou viarany existencial. Potser muntar-les, en comptes de desmuntar-les, era l'enfocament adequat.

Pseudònim: A.H.Blacksmith

Comentaris

 • Jornada ARC del Microrelat en Català[Ofensiu]


  Cartell

  Invitació

  Jornada ARC del Microrelat en Català

  Biblioteca Esteve Paluzie - Associació de Relataires en Català

  Dissabte, 21 d'octubre de 2017

  [ Inscripcions ]

 • Enhorabona![Ofensiu]

  Benvolgut / benvolguda relataire:

  Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat, pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del VII Concurs ARC de Microrelats "Mitjans de transport" i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.

  És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria, t’agrairíem que, al més aviat possible, ens fessis arribar l’autorització perquè el relat sigui inclòs al recull.

  Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ MITJANS DE TRANSPORT, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les teves dades personals.

  Cordialment,

  Comissió Concursos


  TEXT AUTORITZACIÓ

  En/na .........................................................................................................

  amb DNI. número ......................................................................................

  i nick/pseudònim relataire ............................................................................................

  AUTORITZO a l’Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat ...................................................................................................

  seleccionat del mes de ..............................................................................,

  del qual en sóc autor/a, en el recull de microrelats “Mitjans de transport” que s’editarà a finals de 2017.

  on vull constar amb el nom d'autor/a ............................................................... (en cas de no omplir aquest apartat s'entén que l'autor/a vol aparèixer al recull amb el nick/pseudònim amb el qual ha participat al concurs).

  Així mateix també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

  Data .......................................

 • Extraordinari[Ofensiu]
  Aleix de Ferrater | 02-02-2017 | Valoració: 10

  Un gran relat, escrit amb un concretisme i rerefons admirables. La bicicleta com a protagonista indirecta de la realitat. Fantàstic! I felicitats per la selecció! Una forta abraçada.

  Aleix

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda: