Quan apareguis per la porta, no miraré (Repte 288)

Un relat de: deòmises

En travessar aquella porta sabia que res ja no tornaria a ser com abans. L'esperava palplantat, amb un ram circumstancial de flors mal compaginades que semblava haver estat confeccionat amb poca traça i molta pressa (llessamins, gladiols, líliums i margarites que no lligaven gaire amb el paper de cel·lofana que embolcallava el ram). Adolorida per la llum intensa de l'exterior de l'edifici, va somriure-li lleument. Una frase parca de benvinguda va trencar el silenci tens que es respirava entre els dos. Però, malgrat l'aparent fredor, la veu càlida del seu marit l'allunyava d'olors antisèptiques i de modals rogallosos, de dies monòtons i nits il·luminades per fluorescents sempiterns.

Un minut després d'haver travessat la porta, encara mig enlluernada, començava a poder distingir automòbils aparcats uniformement, arbres desfullats, robes tardorenques i el rostre del seu marit. Havia envellit força, com ella també ho havia fet. Se'l veia trist, apagat, resignat a viure una vida manllevada, lluny del paper que escenificava cada cop que el veia, meticulosament vigilats. Mirades alienes a ells dos els observaven mentre ella acariciava amb els capcirons dels dits les mans d'ell, mentre furtivament robava un breu bes dels seus llavis. Tot i la seva habilitat, l'acció havia quedat enregistrada en la retina de la vigilant i en la memòria de la càmera de vigilància.

Després de deixar enrere la porta, ja tancada, va obrir les seves ales per a assaborir la llibertat, la carícia de la brisa a la cara, l'escalfor del sol, lluny del captiveri, de la bufetada de pudors corporals maquillades per productes desinfectants, de la gelor dels fluorescents. Volava, d'una vegada per totes, s'enlairava, respirava de nou i sabia que ja mai més...

-Anem, Joana, la mare ens espera.

Aquella frase va esdevenir llast en el seu momentani vol, aquelles paraules van despertar-la amb més brutalitat que el fet de travessar la porta. Després de nou mesos de reclusió en aquell psiquiàtric, encara no havia trobat les paraules per a justificar davant de la seva mare l'assassinat dels seus dos néts a mans d'ella.

Comentaris

  • Suggerent![Ofensiu]
    Unaquimera | 16-04-2008 | Valoració: 10

    Jo ja el coneixia, aquest relat... És clar, vaig ser la jutgessa d'aquest repte!

    Em reafirmo: Aquest és un relat en prosa Suggerent, altament Suggerent ( la majúscula no és una errada de tecleig ), ja que l'escena provoca d'altres en la imaginació de qui la llegeix, en lloc d'explicar...

    És un relat breu, com correspon a un repte amb limitacions en aquest sentit, que en realitat és el començament... o potser el final, d'una trama molt més extensa i dramàtica.
    En veritat, la descripció inicial va creant expectatives, oferint ambient i situant la lectora, deixant caure un detall aquí, una possible indicació allà; quan gairebé acaba el relat, llança de cop un munt de propostes que desboquen la imaginació: per què...? com... ? i...?
    I ja posats a donar-li tombs a aquesta història, que ha causat un allau de probabilitats des de la meva imaginació en totes direccions, em pregunto: en boca de qui s'ha de suposar la frase del títol? I de nou se'm desboca una ficció i una altra...

    Destaco una frase preciosa: "Després de deixar enrere la porta, ja tancada, va obrir les seves ales per a assaborir la llibertat, la carícia de la brisa a la cara, l'escalfor del sol, lluny del captiveri, ... " Ah, evoca perfectament un moment deliciós, una sensació no per breu menys encisadora!

    Suggerent és la paraula que més li escau, definitivament!

    Després dels 300 xuxons, rumacos i petons que t'he deixat al Fòrum, Ttenvio una abraçada suggeridora,
    Unaquimera

l´Autor

Foto de perfil de deòmises

deòmises

373 Relats

1011 Comentaris

308309 Lectures

Valoració de l'autor: 9.91

Biografia:
Pèrgoles (o Escandinàvia)


Perquè el comiat no esborra els solcs deixats
A la teva pell, digues-me adéu totes les vegades
Que desitgis, que només sóc teu, en cos i ànima,
I en el teu record, perenne com els paisatges ignots.

Perquè passejar no és una almoina abandonada
A la intempèrie de voler i no poder, entre llençols
Perfumats d'una passió que remou les entranyes,
Desitja aquest meu cor mortal un cop més demà.

Perquè retornaré on vaig besar-te tantes vegades,
Sense cercar altres llavis que els teus, necessitat
Meva, ànima bessona, mare, esguard serè, letícia;

Perquè guarir les ferides sempre ajuda a avançar
Cap a la mà disposada a entortolligar l'esperança,
Seré teu, tan intens, profund com l'enyor que em guia.



***

Tot s'acaba, inclús el somni més bell, per manca de resiliència...


***



deomises@gmail.com

EL MEU BLOG:

Es desclou la tenebra...

Lluís
13.05.1978