Només son colors

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio


Des que vaig néixer, m’havien vestit amb roba de colors ben diversos, blau, verd, blanc, potser groc, però mai de color rosa. Quan vaig començar a parlar i anàvem a comprar roba, els pares em demanaven si el que triaven era del meu gust, jo deia que sí, que força. Ja una mica més gran, quan entràvem a les botigues, jo mateix buscava entre els penjadors el xandall, la camisa o el jersei que més m’agradaven. Va ser llavors que, entre altres colors, jo escollia peces de color rosa. Sense saber ben bé com, però, acabava sortint de la botiga amb roba de qualsevol altre color, ja que els pares se les havien enginyat perquè no agafés la de color rosa. Quan els preguntava per què, ells em responien com si no tingués cap importància:
Miquel, els colors, només son colors!
Sense adonar-me’n, va anar creixent dins meu un gran desig de poder vestir-me un dia amb roba d’aquell color que fins aleshores no m’havia estat permès. Va ser per això que, quan els pares em van preguntar quin regal volia pel meu vuitè aniversari, sense pensar-m’ho gens ni mica, els vaig respondre que volia un xandall de color rosa. Els pares van provar de dissuadir-me oferint-me regals molt més cars i atractius com els que els meus companys demanaven, una PS d’últim model, un patinet elèctric, una Tablet, però jo ho tenia clar, el que més il·lusió em feia en aquell moment era un xandall de color rosa.
Resignats, els pares me’l van comprar i el dia del meu aniversari me’l van regalar. Vaig obrir el paquet i els vaig saltar al coll omplint-los de petons i d’abraçades i donant-los les gràcies per fer-me tan feliç. Me’l vaig posar de seguida. Els pares no feien cara de gaire de feliços i, notant la pena en la seva mirada, els vaig demanar què els passava. Em van confessar la seva desil·lusió en veure’m vestit amb aquell xandall perquè per a ells el color rosa era un color “de nena”.
Em sabia greu el seu disgust, vaig reflexionar una moment i els va tranquil·litzar:
Pares, els colors, només son colors!



GGB

Comentaris

  • Bé pel Miquel![Ofensiu]
    Rosaura Gerr | 19-05-2020 | Valoració: 10

    El que li passa al Miquel ens passa una mica a tots: que volem precisament allò que ens prohibeixen. Els pares ho haurien de saber, i prohibir només allò que volen que fem... ;-)
    Ben narrat: clar i català.

  • Tot i que només són colors...[Ofensiu]
    Romy Ros | 04-04-2020

    Son etiquetes que ens capturen la identitat. Reprénc la idea de Jam Malson, per referir-me a això: són etiquetes que parteixen sempre de'una relaitat dicotòmica: bo/dolent, rosa/blau, home/dona, normal/anormal, inclusiu/exclusiu, blan/negre...
    Un binomi que es repeteix continuament.
    M'agrada el fina que implica acceptació: només són colors i que ve a dir que el protagonista és molt més que un color determinat. La seva identitat està per sobre dels colors "normatius". Visca!
    Salutacions.
    Romy Ros.-

  • Tens tota la raó[Ofensiu]
    rober | 19-03-2020

    Excel.lent final per una senzilla història molt ben narrada. Felicitats

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

295828 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!