No viure més

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
NO VIURE MÉS

Érem aquí, en aquell ahir gris i plujós. El pare d’en Jan va morir atropellat mentre anava en bicicleta pel voral de la carretera que porta a la platja. La platja on cada estiu juguem a fer castells de sorra, on riem l’un de l’altre quan ens rebolquen les onades i on fem enfadar l’àvia perquè correm entre les tovalloles dels banyistes. A partir d’ahir, el camí a la platja serà trist.

És just aquí, en aquell moment, que en Jan em va dir que volia morir. I és just en el mateix instant, que vaig adonar-me que jo no podria viure sense ell. Volíem no viure, però no podíem parar de fer-ho. Tot s’hi valia, era així de simple i a la vegada complicat. Tot el que se’ns acudia fer, per no seguir aquí, ens feia por, així que ho descartàvem sense més. Passàvem les estones plegats buscant alguna manera de no viure més, però mai hi va haver un intent de res.

Un dia, en Jan va deixar de parlar. Estava perdut, i jo no el sabia trobar. La tieta estava molt amoïnada. La mare em preguntava constantment si jo sabia què li passava. Ell no parlava amb mi, no jugava, crec que ni tan sols escoltava el que li deia. Va ser cruel amb mi. Em va deixar sola. Era com un fantasma antipàtic que fa veure que no et coneix. Vaig plorar molt amb la mare perquè en Jan ja no volia ser amic meu, ni de ningú. Estava lluny d’aquest món. Crec que, a la seva manera, va trobar com no viure més, fruit del seu esforç, tot i que no en feia cap.

Un dia a ca la tieta, la mare i ella prenien cafè al sofà. Jo observava des de la finestra la figura d’en Jan, palplantat a fora el pati, mirant enlloc. Des d’allà estant ho vaig veure clar, tothom tenia els seus secrets, però en el moment que es compartien amb algú, deixaven de ser secrets. Vaig decidir fer desaparèixer el nostre. Vaig alçar la veu per a que la tieta i la mare em sentissin bé: - Aquell dia gris i plujós, en Jan i jo varem decidir no viure més. No vam saber fer-ho junts, però ell ho ha aconseguit tot sol.



Granota11_

Comentaris

  • Gràcies[Ofensiu]
    GRANOTA11 | 23-04-2020

    Gràcies Conxita

  • M'ha arribat.[Ofensiu]
    Ció Moreno Casal | 14-04-2020 | Valoració: 10

    Increïble com unes senzilles paraules et poden fer sentir tot el que has transmès, he imaginat i he viscut. Al meu parer, genial.

  • Gràcies[Ofensiu]
    GRANOTA11 | 02-12-2019

    Moltes gràcies Ferran

  • Un relat dolorós[Ofensiu]
    Galzeran (homefosc) | 02-12-2019

    Mantens un ritme constant en la lectura i ens condueixes fins a un final de trencament, fins el punt en que li cal xerrar els secrets més interiors al narrador. Malgrat tot, veig un distanciament, un no voler saber-ne el motiu de tot plegat, i potser aquesta atmosfera és el més colpidor i allò que t'atrau més de la lectura.

    Bon relat!

    I felicitats per ser finalista.

    Ferran

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

295742 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!