No cal que sigui dimarts.

Un relat de: Joan Colom
No era supersticiós, tret d’una por cerval pel nombre tretze: el dia tretze de cada mes evitava sortir de casa, i procurava que les tretze hores —l’una del migdia o, més exactament, entre tres quarts d’una i un quart de dues— mai no l’enxampessin al carrer.

Un diumenge assolellat, vint-i-sis de març, sortí a mig matí per donar un tomb, fer el vermutet i tornar a casa abans de l’hora fatídica. Però en aquell bar l’esperava una sorpresa, entre escopinya i escopinya, quan alçà el cap i veiè el rellotge que marcava les tretze trenta i no pas les dotze trenta, com el seu analògic de polsera. En sentir-lo renegar, el barman digué en veu alta, rialler: "Un altre que s’ha oblidat del canvi d’horari!" La primera reacció va ser d’acolloniment, en adonar-se que sobre les tretze havia estat en situacions potencialment perilloses, passejant per llocs ombrívols i solitaris i creuant carrers fora dels passos de vianants. Però de seguida prengué cos una reflexió més assossegadora: si a l’entorn de les tretze hores havia estat jugant-se-la i no li havia passat res, potser era perquè aquella prevenció sobre el tretze no tenia cap fonament; i sentí un alleujament com feia temps que no experimentava.

Arran d’aquella anècdota prescindí de les suposades connotacions negatives del nombre tretze i, a mesura que passaven els dies sense que res de particular li succeís, ni a les tretze ni a cap altra hora, la seva despreocupació pel tema s’anà fent més gran. Fins que un matí, així que sortí al carrer, ben vestit i clenxinat, li caigué al damunt una llosa despresa del cinquè pis i es desplomà, exànime. Era un dia tretze.

Conclusió: cap nombre, entès com a ens abstracte, no és portador de mal averany; són les tretzenes de determinats objectes —no les hores però sí els dies, per exemple— que duen malastrugança.

Comentaris

  • Qualsevol dia, qualsevol moment[Ofensiu]
    Cesca | 11-05-2023 | Valoració: 9

    No calia que fos dimarts tretze, ni dia tretze ni l'hora tretze. Per molt que s'espolsés les supersticions, la mala sort la hi tenia jurada i va trobar la manera de sorprendre’l.
    Bon relat. Enhorabona i sort!

  • Massa....[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 04-05-2023

    confiança va acabar amb la seva tranquil.litat. Ves per on, ara s'ha de tenir en compte en quina forma, el tretze porta mala astrugància. O sigui, que d'una manera o d'altra no te'n refiïs pas.

    Bon relat Joan.

    Salutacions i sort.

    Rosa.

  • Escopinyat[Ofensiu]
    aleshores | 04-05-2023

    Les escopinyes! El van salvar, o diríem, immunitzar durant un temps, però un cop passat l'efecte, per desgràcia i sense que ell se n'adonés, va retornar al seu mal-averany de sempre. Passa moltes vegades aquesta confusió de creure's salvat. Fins la darrera, és clar!
    Salut!

  • A veure si ho entès...[Ofensiu]
    llpages | 03-05-2023

    Si dius que has somiat en tretze gats negres, com que ho has somiat, doncs no passa res. Ara bé, si et creues amb tretze gats negres, com que el número tretze s'ha cossificat en els felins, aleshores surt cames ajudeu-me. Ho dic bé, Joan?

  • No cal...[Ofensiu]
    Prou bé | 03-05-2023

    ...dir que has escrit un bon relat que retrata l'actitud supersticiosa fins i tot en creure que no s'hi ha de creure!
    Sort
    Amb total cordialitat

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Recorda, ja no el pots esborrar!
    Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
    concursos.arc@gmail.com

    Gràcies per participar.


    Comissió XIII Concurs ARC de microrelats