Nadal 2020

Un relat de: llpages
- Josep, es que em treus de polleguera, mira que n’arribes a ser, de tossut i de garrepa ...
- Maria, trenta monedes de plata per nit en una cofurna d’hostal?, que s'han tornat bojos? Ens volen aixecar la camisa, ja trobarem un altre allotjament més econòmic.
- És Nadal, Josep, és Nadal ... La gent aprofita les vacances per fer una escapada i tot està pleníssim. T’adverteixo que com em posi de part al bell mig del carrer, tinc el pressentiment que el nostre fill ens muntarà un pessebre i farem un pa com unes hòsties... Afanya’t que començo a veure la padrina!
Si s'haguessin allotjat en una fonda, llavors no hi hauria hagut ni bou, ni mula, ni adorables pastorets, ja se n'hauria guardat prou l'hostaler de pertorbar la pau dels seus clients omplint-la d'animals i d’adoradors espontanis. El resplendor procedent d'àngels i les seves espases flamígeres, i la fulgor d'estrelles d'orient tampoc s'haurien colat per les finestres protegides de l'hostal, preservant el son reparador dels viatgers. El caganer mai hauria estat immortalitzat en fang perquè hauria anat de ventre a can Felip, a recer de mirades indiscretes, i no pas sota un marge. La dona que renta, la vella que fila i el brau caçador que sempre vigila haurien seguit fent la seva sense convertir-se en figures entranyables del costumari català, aliens de tot el que podia succeir entre les quatre parets que acollien a la Sagrada Família. I ja no diguem de dimonis escuats o de Reis Mags: no es permet l'accés de gent externa a les cambres, només faltaria, i menys brandant un trident o portant material sospitós amb l'excusa de tractar-se de regals, quines penques de visitants! I a veure qui és el maco que convenç el cap de recepció que en una de les habitacions ha nascut un Déu, n’hi hauria per llogar-hi cadires, amb tantes bajanades!
Si s'haguessin allotjat en una fonda i hi hagués passat alguna cosa extraordinària i, per més inri, si des de la intimitat de l’habitació on s’haurien hostatjat haguessin volgut comunicar al món la Bona Nova, qui sap com hauria reaccionat el poble en filtrar-se la notícia, sabedor que les fondes són una font inesgotable de xerrameca de pa sucat amb oli; haurien hagut de fer mans i mànigues per transmetre un mínim de credibilitat, que s’hauria pres com una “fake new” com una casa de pagès, ja podeu pujar-hi de peus.

Però en Josep no es va gastar les trenta monedes de plata, així que... Bon Nadal!


Comentaris

  • Pregunta[Ofensiu]
    Prou bé | 21-10-2021 | Valoració: 10

    M'ha semblat que quan fas sortir les figures del pessebre....potser estan en el mateix ordre que a la cançó "les figures del pessebre"del mestre Joan Llongueras. És així? M'ha recordat quan la cantàvem a l'escola dirigits pel seu fill Josep, que n'era el director.
    Molts records.
    Amb total cordialitat

  • Publicat. Gràcies.[Ofensiu]
    Antonio Mora Vergés | 12-12-2020 | Valoració: 10

    https://www.guimera.info/wordpress/contesnadal/nadal-2020/

    Estem oberts fins passats Reis,

    tribuna@guimera.info

  • Bon Nadal![Ofensiu]
    Montseblanc | 12-12-2020

    El teu sentit de l'humor és inesgotable i sempre fas aflorar un somriure als llavis de qui et llegeix. A més el teu text està ple de meravelloses dites populars. I és clar que sí que tot té un perquè i una raó de ser. Bon Nadal, Lluís!

  • Esn ho envies a tribuna@guimera.info ?[Ofensiu]
    Antonio Mora Vergés | 11-12-2020 | Valoració: 10

    Ho publicarem al NADAL DE CONTE

    Gràcies.

    tribuna@guimera.info

  • No es pot ser bo[Ofensiu]
    kefas | 10-12-2020

    Ja veus el que passa, primer li fan fer el paper de babau esperant que creixi la vara. Després s'apunta voluntari a la secció de Sant Corneli perquè els coloms estiguin contents. I ara, suposo que a causa dels fils de les noves tecnologies, apareix una nova gravació que desvetlla el seu esperit gasiu i un xic miserable. Mira que fer anar a dormir la dona i el nen a una cort que no té ni la cèdula d'habitabilitat! I tot pels quartos! Ai, senyor! Ja només faltava que els de Relats l'haguéssin computat com a terroritzador.

  • Gràcies Lluís Pagès...[Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 09-12-2020


    Gràcies Lluís Pagès, per la teva visita i el teu comentari, on m'expresses que el meu poema és "UNA OBRA COMPLETA", I que té bones sensacions. M'alegre de que em digues tot això que m'has dit...
    Saluts...

  • Bon Nadal, Lluís![Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 09-12-2020 | Valoració: 10

    Caram, caram, quina colla! Una injecció d'humor, que tant ens cal, quin regal literari més adhient! El teu humor és sensacional! Lluís, que passis un molt bon Nadal, rep una forta abraçada des de Ribes de Freser!

    Aleix

  • BONA NOVA DEL NAIXEMENT[Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 09-12-2020 | Valoració: 10


    Si en Josep no es va gastar les monedes de plata, és que era un tant tossudet... I si no paga no naixerà el xiquet en l'hostal. Molt bon relat i molt entretingut... M'ha fet riure un tant, Lluís...
    La qüestió és fet el Naldal 2020...
    BON NADAL, Lluís...

    Salut i cuida't...
    PERLA DE VELLUT

  • FORA DE CONCURS[Ofensiu]

    NO ADMÈS A CONCURS

    Benvolgut relataire, has clicat a la pestanya de participació de l'XI Concurs ARC de microrelats a la Ràdio GÈNERES NARRATIUS, en penjar el teu relat, i creiem que ha estat un error.

    Un cop revisat hem vist que no compleix les bases del Concurs, en un o diversos d’aquests casos; en categoria literària, en temàtica, en llargada o fora de temps.
    Si la teva intenció és participar, et demanem que el pròxim cop ens enviïs un microrelat que s'avingui a les bases del concurs.

    Clicar a la pestanya sense voler concursar complica la feina dels qui fan l’esforç de dur un cert ordre en els relats presentats, és per això que us agraïm que ho tingueu en compte per a propers relats que desitgis publicar, la pestanya del concurs sols per a relats a concurs.
    Moltes gràcies!

    Associació de Relataires en Català (ARC)

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de llpages

llpages

227 Relats

991 Comentaris

294615 Lectures

Valoració de l'autor: 9.85

Biografia:
Vaig néixer a Barcelona l'any 1964. Sóc químic i treballo a la indústria farmacèutica catalana. A banda d'escriure, sóc un gran aficionat als escacs, la música clàssica, el jazz i el col·leccionisme de llibres antics de química. Els relats humorístics són els meus preferits, potser perquè són els més difícils d'escriure.