Ludi nocte

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
Ludi nocte.

L’ Adriana tenia vuit anys el primer cop que la seva mare, Claudia, la va entrar portar al Colisseu.
Fascinada observava els combats de gladiadores amb molta atenció. Cada gest, cada moviment. Els braços robusts d’aquelles dones alçaven unes espases pesades amb una fortalesa i seguretat que esberlaven l’aire calent del circ. Els seus cossos lluents, il·luminats per les torxes, amarats de sorra, suor i sang de les ferides, no es rendien mai. Aquells salts per esquivar l’arma rival i aquells girs estratègics per acabar amb la contrincant, transformaven l’emoció en un art.
Els seus escuts pel davant i el seu coratge les convertia en gairebé immortals davant la mirada intensa de la petita guerrera.
Claudia intuïa que la filla voldria convertir-se en una d’elles i que ella poc podria fer per detenir-la. L’any 193 d.C. els mateixos emperadors Cómodo i després Septimio Severo estaven disposats a fomentar l’atletisme femení com ja es feia a Grècia cada quatre anys en els “Jocs Hereus”, un jocs dedicats a la seva deesa Hera.
El somni de la petita esportista, que ja anava esdevenint una doneta, era algun dia poder participar d’aquells jocs en aquelles terres llunyanes amb un equip de noies preparat per ella i competir amb aquelles espartanes que, havia sentit, eren invencibles.
Però la Roma d’aquell moment no concebia el món de l’espectacle com un afer propi de la classe alta i molt menys per les dones, ja que es considerava indigne.
En Marco, el marit, estava molt enfadat amb la Claudia per permetre que la seva filla hagués convertit la casa en un ludus per les nenes de totes les classes i com era senador va vetllar per la suspensió d’aquestes practiques. L’any 200 d.C l’emperador Septimo Severo va prohibir qualsevol esport per a les dones i acabar així amb la polèmica que generava.
L’Adriana amb quinze anys d’edat va veure esmicolar-se tots els seus somnis en l’arena i va haver d’esperar 1800 anys per veure’s dignificat l’esport femení.


Pseudònim
Blanca

Comentaris

  • Les dones discriminades. [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 19-12-2021 | Valoració: 10

    M'ha agradat molt aquesta història, que és durant en l'antiguitat. I ara ja tenen dret en tots els oficis.
    Molt bo i amb bona qualitat.
    Saluts.

  • Aquells temps![Ofensiu]
    Prou bé | 19-12-2021

    Bon relat amb trasfons històric!
    Sort
    Amb total cordialitat

  • Fantastic final[Ofensiu]
    Blanca Bosch | 19-12-2021 | Valoració: 9

    Ben escrit i amb un bon final.

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament, entra a concurs.



    Gràcies per participar.



    Comissió XII Concurs ARC de microrelats

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

293899 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!