LLEGIR

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
LLEGIR

A, M, P, X... lletres que corresponen a un determinat so, lletres que soles potser no volen dir res però que poden dir molt. Aaaaah! Exclama l’àvia quan entén el que li expliquen. Xxxxxt! Ordena la mestra al matí quan entra a classe. Oooooh! S’admira l’amiga en veure el vestit nou. Mmmmm! Fa el pare quan prova l’arròs de la cassola.
Lletres que posades una darrere l’altre en un ordre determinat componen paraules, i , de paraules, n’hi ha de tota mena: paraules boniques com flor o esquirol, paraules dolces com mel o carícia, paraules amables com hola o benvingut, paraules tendres com caminoi o rialla, paraules seques com no o prou, paraules dures com tancat o prohibit, paraules lletges com mal o ferir, paraules inquietants com accident o mort...
Paraules, que enllaçades les unes amb les altres, formen frases, i de frases també n’hi ha de moltes maneres. Frases que ens porten bones notícies com, ha nascut el teu germanet, o, he aprovat les oposicions. Frases que ens fan patir com, ara cal esperar el resultat de les proves, o, la meva parella m’ha deixat. Frases que ens fan lliures com, s’ha acabat el curs, o, la malaltia a remès del tot. Fins i tot, frases a les que no trobem el sentit com, estàs molt ben preparada però no et donem la feina, o, t’estimo molt però és millor que ens separem.
Frases que, quan s’ajunten, formen paràgrafs, paràgrafs que, uns rere els altres, formen capítols, capítols que confegeixen una història, històries que quan les llegim ens fan riure, ens fan plorar, ens diverteixen, ens corprenen, ens distreuen, ens enganxen, ens apassionen, ens sorprenen, ens fan descobrir nous horitzons que qui sap si mai hauríem explorat si no fos a través d’un llibre. Llibres que ens transporten a llocs que mai no havíem imaginat, que ens provoquen emocions que mai abans havíem experimentat. Llibres que ens fan sentir lliures de pensar allò que nosaltres vulguem.
Llibres, però, que hi ha qui mai no podrà llegir perquè encara ara ningú no els en ha ensenyat.



GGB

Comentaris

  • No està malament.[Ofensiu]
    cuidador_d-ossets | 20-04-2019 | Valoració: 8

    He llegit el teu relat i l'he trobat bastant correcte (si l'hagués trobat molt dolent ni l'hagués comentat). És curiosa la teva reflexió de les paraules, tot i que trobo que al teu relat li falta una mica de guspira, d'aventures, d'arriscar-se a afiliar-se a un estil.

    Però almenys, perquè no dir-ho, el relat ha estat suau i llegint-lo m'he relaxat una mica, i ho dic en un sentit positiu.

    Ens veurem per Relats. Cuideu-vos!!

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

298159 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!