L'expedient Gumbau

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
En Gumbau, inspector retirat dels Mossos d’Esquadra, solter i sense família, mirava com espetarregaven les flames de la llar de foc, mentre es disposava a obrir la carpeta de color gris. Volia repassar l’expedient sobre el crim no resolt d’un Mosso. Una investigació que s’havia reobert feia poc.
Assegut a la vella butaca de color bordeus, d’esquena al gran finestral de l'habitatge que havia heretat del seu avi, es va ajustar les ulleres de lectura de 4 diòptries i començà a llegir:

“L’home i la dona van deixar el cotxe al pàrquing de l’entrada del parc natural. Era ja plena nit i el guarda havia marxat feia estona. Amb l’ajuda de dues llanternes van seguir el camí senyalitzat fins a internar-se en el bosc, i evitar així ser vistos per ocasionals parelles que buscaven la foscor i la solitud d’aquells paratges. Al cap d’un parell d’hores de difícil ascens van arribar a la font natural que hi havia al cim del turó i es van aturar a descansar una estona, a partir d’aquí tot era cara avall. Asseguts al costat de la font mentre recuperaven forces, van repassar el pla, ho tenien tot estudiat. Ell vigilaria l’exterior i ella entraria. La víctima estaria sola.

Devien ser les tres de la matinada quan en una clariana natural en mig d’un bosc espès i atapeït d’avets i pins, van albirar l’habitatge. Ella va agafar aire i palpà delicadament el ganivet. Camuflats en la foscor es van atansar sigil·losament fins a una finestra des d’on sortia llum de l’interior, malgrat l’hora tan intempestiva.

Quan ell va reüllar a través dels vidres mig entelats de baf, va veure l’objectiu llegint d’esquena a la finestra. Mentre, ella, avançà silenciosament dins del bungalou fins a col·locar-se darrere de l’home, que ignorant la mortal visita estava assegut en una vella butaca de color bordeus amb una carpeta grisa a les seves mans i unes ulleres de llegir de 4 diòptries...”



Pseudònim:Horatio

Comentaris

  • Ho tenia tot estudiat.[Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 08-03-2021


    Un crim quasi perfecte, perquè ser perfecte és molt difícil... Fou ella la que va assassinar-lo.
    Molt intringant i molt entretingut.
    Saluts i cuida't.

  • em costa...[Ofensiu]
    Fidel Català | 01-03-2021

    ...entendre com pot estar llegint l'expedient de la seva pròpia mort, però he de reconèixer que està ben escrit i que és misteriós. Ben narrat i amb un final el·líptic que el fa més un relat de terror o de ciència-ficció, una el·lipsi en l'espai temps?, que no pas de gènere negre, però no deixa de ser negre, tampoc.

    Bona lectura.

  • Enhorabona[Ofensiu]

    Benvolgut/benvolguda participant:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista de l'XI Concurs ARC de Microrelats «Gèneres Narratius» i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.

    Com ja saps, no cal que facis res, ja que no és el primer relat teu seleccionat i ja tenim la teva autorització.


    Comissió XI Concurs ARC de microrelats

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

298159 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!