l'esguard de l'àngel

Un relat de: quetzcoatl

Era de biaix. Em mirava amb l'últim racó de la profunditat d'aquells ulls quasi negres, no gaire grans, enmarcats en unes pestanyes més aviat llargues per ser masculines. Em mirava com si tingués un secret rere les retines i, a la vegada, el seu esguard era tan penetrant des de la seva llunyania freda, que semblava que em volgués robar algun secret a mi...

Aquella mirada curiosa que no havia vist mai encara, s'havia fixat en els meus ulls des d'una cara seriosa i d'aparença mig hostil. Els seus cabells negres eren molt curts. I aquell cap, clarobscur, de pell fosca argentada pel tall de meló lletós i il.luminat, el sostenia un cos lleuger però bell cobert per una tela negra i rebregada. Estava ajupit i repenjava els colzes sobre els genolls. Algunes puntes de la seva túnica, esfilagarsades, semblaven arrelar sobre els peus descalços; d'altres, enfonsar-se en la petita peça d'aigua que s'havia format sobre la roca volcànica, còncava i amarada d'oceà afamat.

Mentre em mirava, passava les puntes dels dits estesos sobre l'aigua i en sortien petites espurnes de llum que ballaven sobre la superfície, besant la pell de les mans d'aquell desconegut.
No sentia por, ans el contrari. Aquella figura retallada en la nit pel bany de llum lunar m'inspirava pau.

Va apartar la mirada i la deixà reposar de nou sobre l'horitzó. Al cap d'uns segons va començar a alçar-se l'espectacle rere el camp de núvols en plena flor que s'estenia per tota la línia del mar; inflats com prenyats de tempesta eterna. Rere aquella foscor nervis de llampecs esquerdaven el cel. Semblava tal si un gat ferotge esgarrapés la volta celeste i deixés entrar entre les ferides la llum d'un sol llunyà.
Jo estava tremolant de l'emoció, asseguda sobre la carcassa d'un -alguna vegada- arbre. A l'altre meu costat un rierol que baixava de les entranyes de la muntanya moria, lliscant sobre una sorra compacta i plagada de pedretes. Em va semblar que cantava una melodia coneguda.
De les aigües corredisses i relliscoses, fredes, en van començar a baixar flors de l'arbre de jacaranda. En baixaven tantes que formaren un petit remolí violaci a l'arribar a l'estretor de l'últim gorg. A aquesta altura la geografia les conduïa a ordenar-se en linies irregulars i desfilar per l'últim tram sostingut per terra ferma per acabar, finalment, lliurades a la deriva de la gran mare mar.

Quan em vaig tornar a girar per buscar la mirada d'aquella criatura, em vaig trobar amb les seves cames. Estava dret, darrere meu, i quan vaig fer per aixecar-me em va posar una mà sobre l'espatlla aturant-me. Era una mà molt calenta però alhora com de gas. Es va ajupir ell, al meu costat. Tot el que em va dir, fluixet i molt a prop de l'orella, no ho oblidaré mai.



- Quan sents que la mar et crida, vine. No et quedis atrapada entre els rius de formigó. Aquí ella sempre t'espera, perquè ets filla seva. A una filla sempre se l'espera.
Gaya, la teva àvia, et bressolarà sempre. Escolta els seus murmuris en la música suau de les branques dels arbres gronxant la nit; en el frec de les falgueres i el sotabosc espès; passejant-se pels delicats fils d'una teranyina, com una gota de rosada.
Elles t'han ensenyat a respectar i amar els teus germans. Elles t'han donat el sentit de la justía però no només per defensar la teva espècie, tan antropocèntrica; elles t'han donat la justícia com a mesura de les coses. Tu saps que no existeixen dues forces majors que representin el Bé i el Mal. Saps que existeix una sola força, l'energia que ens fa viure a tots; i que sou vosaltres, des de l'ètica sotmesa a la mutació constant, qui li doneu valors mundans segons el vostre interès.
No perdis mai el sentit de la justícia. No perdis mai l'amor a la teva mare. L'amor a l'aprendre dia rere dia. L'amor a la vida.



Em va agafar la cara entre aquelles mans de llum. Em va besar. Sobre els llavis. Llargament.

Després sobre els pòmuls, els ulls, el front.


Vaig allargar els braços per rebre'l sobre la meva pell emocionada, però vaig abraçar aire.

Comentaris

  • És fantàstic![Ofensiu]
    mjesus | 16-03-2006 | Valoració: 10

    Ho torno a dir com ho vaig dir per al teu repte C guanyador. M'he quedat atrapada per les paraules que vas enfilant, com si fossin aquestes pedretes volcàniques que descrius.
    Cada línia és una imatge perfectament definida i amb un llenguatge poètic que enamora. No ho se explicar millor però ho veig com una pintura, amb espais que porten al millor del que descrius. Tot és sentiment i realment emociona.
    Felicitats!. Un petó.
    mjesus

  • flors de jacaranda[Ofensiu]
    neret | 28-08-2005

    tens una manera d'escriure que transmet molt bé aquestes imatges exòtiques i carregades de sentiments. M'agrada l'aire que dónes als teus relats, diria que no està gaire tocat en aquesta pàgina i això els fa força originals.

    Potser se t'ecapen alguns castellanismes, eprò en general trobo que els texts tenen un lèxic molt ric, però sense abusar-ne, sense que es facin difícils de llegir.

    I d'aquest relat en concret, com veus pel títol, el que més m'ha agradat són els rierols de flors de jacaranda.


    ah, per cert, sobretot m'agraden molt els títols dels teus relats, fan que vinguin ganes de llegir-los!

  • preciós tot el relat[Ofensiu]
    Josep Bonnín Segura | 21-08-2005 | Valoració: 10

    no sé que puc afegir-hi , m'he quedat amb una frase, de totes maneres el tornaré a llegir. La frase que m'ha provocat un calfret és: Rere aquella foscor nervis de llampecs esquerdaven el cel. De cop m'has recordat a Garcia Lorca. Bé , son apreciacions meves.
    Gràcies per les teves paraules, les teves imatges, les teves emocions i el teu missatge.
    Una aferrada pel coll des de Sóller-Mallorca
    Josep

  • Perquè el desitg?[Ofensiu]
    blaumar | 08-08-2005

    Ens ha de recordar sempre quí som....
    L'escena és captivadora i el final refrescantment inesperat, Tot plegat un mite per poder explicar a la vora del foc...Gràcies

  • aquesta mirada teva...[Ofensiu]
    ROSASP | 03-08-2005

    Ens transportes al teu món envoltat de màgia i natura. Aquesta energia que embolcalla cada ésser viu s'escampa lleugera i en forma de boirina entre les línies del relat.
    Sensacions que generen imatges, imatges que generen sensacions, un cicle vital de poderosa i estranya bellesa que belluga la nostra part més humana.
    Aquest esguard de l'àngel es dibuixa en l'ànima de les coses i no sempre estem receptius a sentir-lo.
    Estic totalment d'acord en no creure únicament en el bé i el mal, crec que és molt difícil separar-los, perquè formen part d'una mateixa cosa.
    Dóna la sensació de que la teva profunda capacitat contemplativa esdevé una de les teves grans fonts d'inspiració.

    Aquest engolir-se les llums i les ombres amb la mirada i sentir que pots comprendre moltes coses, encara que només sigui per breus instants...

    Ai, no et pots imaginar com t'entenc!
    Una abraçada molt gran!

  • Quetz....[Ofensiu]
    Ze Pequeño | 02-08-2005 | Valoració: 10

    m'has deixat muda. Amb els ulls clavats en una llunyania que travessa les partes del lloc on em trobo.

    Quànta vida desprén el teu relat. Ens transportes i viatgem amb les paraules a un lloc tan acollidor i tendre, portats per la teva mà!

    És un paradís d'ensenyances contínues que abracen els nostres pensaments. Fas reflexionar sobre la vida, sobre l'amor i la justícia. La maduresa i la bellesa de les teves paraules m'obliguen a mirar la vida d'una alta manera, i convertir-la, dia a dia, en el paradís que sempre he imaginat.

    Moltes gràcies, Quetz, per ser tan sublim.

    Aquesta vegada, el barret és immens i sense fi.

    Salz.

  • Abolim la llunyania freda.[Ofensiu]
    Jofre | 02-08-2005 | Valoració: 10

    Quetzcoatl,

    Un relat que té una aparença onírica però és més que un bany de llum lunar.

    És un teixit compromès i arrelat, d'una sensualitat mesurada amarada d'oceà afamat i del goig d'un paisatge de flors color jacaranda.

    Tant de bo, no hi haguessin secrets inescrutables rere les retines i tot ens inspirés tanta pau com la teva obra que acarona les formes poètiques.

    És evident, que llegir-te és un estímul, un llampec, que sedueix les tempestes eternes i amb un bes de llum guareix ferides llunyanes.

    Estigues ben en calma, que no perdrem, ni oblidarem mai, el bell sentit de la justícia veritable davant de les teves paraules, les quals -naturalment- sempre seran esperades i acollides amb gratitud.

    Una abraçada.

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de quetzcoatl

quetzcoatl

90 Relats

822 Comentaris

161631 Lectures

Valoració de l'autor: 9.76

Biografia:
Diuen que vaig néixer amb presses... a les escales de ca la llevadora. De la meva infància no recordo gairebé res, però devia ser maca.

D'adolescent m'agradava la creació i escrivia molt però "vivia" poc. Després d'uns anys d'efervescència em vaig apagar; vaig passar un parell d'anys una mica perduda, passiva i superficialment.
Finalment vaig fer les maletes i me'n vaig anar un temps a centreamèrica. Allà em vaig despertar del tot i vaig viure tan intensament que si m'hi hagués quedat el cor m'hauria estallat. Vaig tenir temps de sentir-me sola, acompanyada, enamorada, desolada; vaig fer projectes, vaig construir coses, vaig destruir-ne algunes i deixar-ne d'altres; vaig conèixer paratges i persones meravelloses; també em vaig començar a conèixer a mi mateixa; vaig obrir les portes del meu esperit, vaig créixer... A través de relatsencatalà vaig escriure i molt, i de moment ha estat la meva època més prolífica relatairement parlant.

Quan vaig tornar de centreamèrica, vaig estudiar infermeria i em va agradar molt —però no em veig treballant en un hospital o ambulatori. Vaig conèixer el meu home i vam començar a plantar i a ser més autosuficients. Des de llavors la sobirania alimentària i la salut humana i mediambiental són dos temes en els que crec i que em motiven molt.
El 2009 vam tenir una nena. És l'experiència més fascinant que he tingut mai i constantment aprenc i desaprenc coses a través d'ella. També és cert que des de llavors tinc molt menys temps per a mi i en conseqüència per escriure, però espero anar-lo recuperant. De moment intento ser tant bona mare com puc i combinar-ho amb l'hort i el dia a dia.
El temps passa volant però me n'adono que amb una bona actitud davant la vida, no cal esmerar-se en buscar la felicitat que tant vaig idealitzar en l'adolescència, després del primer amor. La felicitat és un camí i una manera de fer i viure. Som els únics responsables de les nostres vides i penso que amb intuïció podem acabar familiaritzant-nos amb l'atzar.
Tanmateix penso que també he de dir que no podem eludir la responsabilitat individual i col·lectiva que tenim envers les grans injustícies i profundes desigualtats que passen cada dia al nostre món.


Espero que us agradi algun dels meus relats!

teaspoontrader@gmail.com