Les quatre virtuts cardinals

Un relat de: Llorenç Garcia

Càndid havia sigut alliçonat en el sofisticat art de servar les quatre virtuts cardinals. De la prudència havia aprés la precaució d'anticipar-se als riscos; de la fortitud, la capacitat de suportar l'adversitat sense immutar-se; de la temprança, la consciència que la perfecció és al bell mig; i de la justícia, el respecte a les lleis sagrades.
Fet i fet, aquell dia, Càndid exhibí la prudència d’aguaitar el moment adient per actuar; la fortitud d’arreplegar la sang freda que exigeix enfrontar-se al seu assetjador;; la temprança, per regular la intensitat del puntapeu assestat a les parts pudendes (no gaire feble per poder immobilitzar-lo, no gaire fort per no deixar-lo estèril) i la Justícia, que impedeix a tot emissari de Déu violar el sisé manament abusant sexualment de menors.
El novell deixeble havia assimilat molt raude la doctrina de l’ara tolit capellà.

Comentaris

 • Enhorabona[Ofensiu]

  Benvolgut / benvolguda relataire:

  Enhorabona!

  El teu relat ha estat seleccionat, pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del X Concurs ARC de Microrelats "Aniversari" i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.

  És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria, t’agrairíem que, tan aviat com et sigui possible, ens facis arribar l’autorització perquè el relat sigui inclòs al recull.

  Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com
  el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ RECULL ANIVERSARI, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les teves dades personals.

  Cordialment,

  Comissió Concursos ARC


  /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


  TEXT AUTORITZACIÓ

  En/na .........................................................................................................

  amb DNI. número ......................................................................................

  i nick/pseudònim relataire ......................................................................................

  AUTORITZO a l’Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat ...................................................................................................

  seleccionat del mes de ..............................................................................,

  del qual en sóc autor/a, en el recull de microrelats “Aniversari” que s’editarà a finals de 2020.
  on vull constar amb el nom d'autor/a ............................................................... (en cas de no omplir aquest apartat s'entén que l'autor/a vol aparèixer al recull amb el nick/pseudònim amb el qual ha participat al concurs).
  Així mateix també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

  Data .......................................

 • Genial[Ofensiu]
  TerricheT | 02-01-2020

  Reconec que m'ha calgut mirar el senyor Google per assegurar-me que les cardinals són aquestes, i sí, no donarem cap suspens al novici. I a sobre les posa en pràctica correctament.
  Bon relat, curt intens i ben definit, felicitats per ser finalista.


  Patrick

 • Bona lliçó[Ofensiu]
  Aleix de Ferrater | 23-12-2019 | Valoració: 10

  Aquest Càndid ha après molt ràpid la lliçó i el felicito. Un relat directe, que va al gra. I una denúncia que cal ressaltar. Una fortga abraçada i bon Nadal!

  Aleix

 • Nord, sud, est i oest[Ofensiu]
  kefas | 20-12-2019

  Segur que va suspendre l’examen de virtuts teologals

l´Autor

Foto de perfil de Llorenç Garcia

Llorenç Garcia

85 Relats

308 Comentaris

106269 Lectures

Valoració de l'autor: 9.90

Biografia:
Vaig nàixer a Yecla, terra cèlebre pel vi de la qual vaig ser collita del 1979. Hi vaig viure una infantesa un tant anodina per a un nen, però molt enriquidora en el meu fur intern.

Quan el mil·leni anava agonitzant, vaig traslladar-me a la ciutat de València on, amb l'excusa d'estudiar a la Universitat, vaig aprendre a fer-me adult si bé aquest procés no sé si arribarà a completar-se algun dia satisfactòriament... A València també vaig anar nodrint-me del devessall de sentiments i experiències de persones que l'atzar m'oferia.

També vaig descobrir les excel·lències de la llengua i literatura en català que acabaren formant part del meu esperit rere haver sigut criat en un ambient culturalment i idiomàticament castellanòfon. Efectivament, Mercè Rodoreda i Martí i Pol entre altres em van arrabassar el cor.

"Relats en català" va suposar una afortunada troballa dins del meu vagarejar per la xarxa on puc soltar les regnes que retenen tota la gamma de sentiments que bullen dins de mi.

Gràcies.

Llorenç Garcia

el meu blog