L'arcàngel.

Un relat de: lisboa
L'anestesista em diu que pensi en coses boniques, en coses que em facin feliç. Jo estic morta de por. La intervenció és delicada, però el metge m'ha dit que d’aquestes se'n fan moltes i la majoria sense complicacions. La majoria. És a dir, que, com tot, és qüestió de tenir sort, o, si més no, de no tenir mala sort.
I la meva relació amb la sort, sempre ha estat complicada.
Només tenia deu anys quan, poques hores després d'haver ensopegat i trencat el mirall del lavabo, has tingut sort!, t'hauries pogut tallar, recordo que va dir la mare, l'àvia va patir un ictus. Els pares van perdre mitja vida i l'alegria sencera cuidant-la; jo em vaig convertir en una persona molt supersticiosa.
La setmana abans de la intervenció havia estat horrible. I no només per a mi. Ho havia estat per tota la família. El meu marit i la meva filla estaven acostumats a conviure amb les meves supersticions, ja de per si molestes, però amb el quiròfan a l'horitzó, tot va empitjorar. Tenia el pis ple d'espelmes, em negava a sortir al carrer per evitar creuar-me amb gats i no m'apropava a cap mirall per por de trencar-ne algun. El meu home es va enfadar amb mi; tot això són bajanades!, em va dir cridant, ell, que no cridava mai. Però per a mi, aquelles bajanades, no ho podia evitar, eren els arcàngels de la malastrugança.
Aquella maleïda setmana vaig patir molt. Tant, que quan va arribar el dia d'anar a l'hospital vaig respirar alleujada.
I ara, intentant dormir, sense saber si tornaré a despertar, he de pensar, obedient, en coses boniques, coses que em facin feliç.
—Els llibres, La plaça del diamant— dic, mig somiant.
L'anestesista, un jovenet aprenent de Morfeu, qui sap si l'última persona amb qui parlaré, em sent i somriu, li veig als ulls, sota la mascareta.
I em contesta.
Tant de bo no ho hagués fet.
—Sí, però el millor de la Rodoreda és El mirall trencat— diu l'arcàngel, tot mirant-me amb pupil·les lluents d'obscuritat i malevolència.
I m'enfonso, devastada, en la foscor més absoluta.

Comentaris

  • Enhorabona[Ofensiu]

    Benvolgut/Benvolguda participant:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del XIII Concurs ARC de Microrelats «La sort» i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.
    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria, t’agrairíem que, tan aviat com et sigui possible, ens facis arribar l’autorització perquè el relat sigui inclòs en el recull, com bé s’indica a les bases del Concurs.
    Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ RECULL LA SORT, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les dades personals que et demanem.

    Cordialment,
    Comissió XIII Concurs ARC de microrelats


    /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////




    TEXT AUTORITZACIÓ

    En/na .............................................................................................
    Nascut/da el ..../..../........ amb D.I.Número .........................................
    Amb domicili ........................................................ Codi Postal ...........
    Vila/Ciutat ......................................................................................
    comarca ........................................................................ Altres dades postals ...........................................................................................
    Telèfon de contacte................................ altres tel..............................
    Nick al concurs o pseudònim relataire ..................................................
    AUTORITZO
    a l'Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat que du per títol ..............................................................................................., seleccionat del mes de .............................................., dins del subtema ................................................., del qual en soc autor/a, en el recull de microrelats «La sort» que s’editarà a finals de 2023,
    on vull constar amb el nom d'autor/a .............................................. (en cas de no omplir aquest apartat s'entén que l'autor/a vol aparèixer en el recull amb el nick/pseudònim amb el qual ha participat en el concurs).
    Així mateix, també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

    Data ......................................................

  • Creences[Ofensiu]
    Prou bé | 13-02-2023

    Supersticions que condicionen tota una vida i que al final del relat queden justificades!
    Bon relat
    Sort
    Amb total cordialitat

  • Coincidències[Ofensiu]
    Marina i punt | 12-02-2023

    Atrapada en aquesta tensió fins al final que m'ha sorprès perquè hem coincidit en un mateix element per acabar els nostres relats, quina casualitat!

    Salutacions

  • Traumes[Ofensiu]
    Solsona Bot | 06-02-2023

    Les vivències traumàtiques de la infantesa ens acompanyen tota la vida i a la protagonista la fan ser supersticiosa. M'agrada especialment l'estructura que li dones al relat, present-passat-present, amb un final molt original. Felicitacions i sort!

  • Patiment....[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 06-02-2023

    i engoixa fins el final. Dur, però molt ben redactat i que fa reflexionar en la realitat a que tots estem exposats.

    Salutacions i sort.

    Rosa.

  • Bona sort![Ofensiu]

    No sé pas si aquest relat és autobiogràfic o no, però em ve com anell al dit ara que han d'operar una neboda meva d'una intervenció delicada que tot i les garanties sempre hi juga el factor de la sort. En el teu relat l'antídot a la por ho són les espelmes i no estar exposat a supersticions. Però jo crec que el millor és deixar-ho en mans de la divina providència. Un relat molt ben escrit, amè i alliçonador també. Nil

  • supersticions[Ofensiu]
    Atlantis | 05-02-2023

    Les supersticions podien ser com aquella paret, que escrivia en un relat meu, que sempre hi és i et turmenta. I fa patir, suposo, no és el el meu cas, amb un patiment inútil.

    Molt ben escrit. Arribes a patir i tot!! Bon final.

  • Categoria: terrorífic![Ofensiu]
    llpages | 04-02-2023 | Valoració: 10

    Un relat en el qual l'angoixa va "in crescendo", amb un final de traca i mocador. M'he contagiat de l'espant de la protagonista, un vocabulari molt ben escollit, molt ben escrit. Enhorabona, lisboa!

  • Montseblanc | 04-02-2023

    Les persones supersticioses pateixen molt, com la teva protagonista, però el teu relat està tan ben escrit que he arribat al final com aquell qui diu lliscant i m'he quedat amb un somriure, gairebé una rialla.

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Recorda, ja no el pots esborrar!
    Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
    concursos.arc@gmail.com

    Gràcies per participar.


    Comissió XIII Concurs ARC de microrelats