La visita

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
LA VISITA

La metgessa Rosa Fibla va deixar de fullejar els informes que hi havia sobre la taula i va mirar de fit a fit el jove pacient que tenia assegut a la consulta. Amb tota la calma del món, va esbossar una ganyota d’enuig abans de comentar-li:
-Et seré franca, Joan. Val més que no facis plans de futur. Creu-me, tens un peu aquí i un altre allà. A molt estirar, et dono un any de vida.
-Sembla que m’he creuat amb un gat negre de mal averany. Tan fotut estic, doctora? Què potser m’has detectat un càncer o alguna malaltia terminal? –va preguntar aquest esverat.
-Res d’això. Però et sobren vint quilos, fumes com un carreter i no fas gens d’exercici. Amb el colesterol pels núvols, tens totes les paperetes de patir un infart.
-Carai, que malament m’ho pintes –va xiuxiuejar el jove posant els ulls com unes taronges-. El cas és que jo em trobo prou bé. Faig teletreball, però no porto un estil de vida sedentari. Cada dia surto a passejar amb la gossa.
-Treure la mascota a fer pipí no compta, Joan. No t’hi escarrassis, que et conec massa –va afegir la metgessa-. De debò, l’única manera de superar-ho és seguir una dieta equilibrada i saludable.
-No m’agraden les verdures.
-Tant se val. I també has de deixar el tabac d’immediat.
-Però...
-No hi ha excuses que valguin. Per l’amor de Déu, tens només trenta anys. En lloc d’un xaval en la flor de la vida sembles una ànima en pena. Ets un pacient maldestre i matusser. Així que per prescripció facultativa et recomano que d’ara endavant acompanyis al teu pare a caminar una hora diària. Apunta’t a un bon gimnàs, oblida’t de fumar i procura menjar sà... Com a metgessa de capçalera i mare teva, no és un consell, sinó una ordre.
-Mama...
-Va, fill meu, toca el dos d’una vegada, que tinc feina. Digues al següent que entri... i fes el favor de posar-te la mascareta, coi!


Pseudònim:
Ilercavònia

Comentaris

  • La mare....[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 08-11-2022

    i metgessa que primer aconsella i finalment ordena la vida que ha de portar el seu fill.
    Una situació complicada de gestionar.
    Un bon relat amb sorpresa final.

    Molta sort!

    Salutacions.

    Rosa.

  • La metgessa i el pacient[Ofensiu]
    Prou bé | 07-11-2022

    Un relat que et va portant pels camins dels consells mèdics i les excuses de "mal pagador". Escrit amb destresa és de molt bon llegir.
    Sort
    Amb total cordialitat

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Gràcies per participar.

    Comissió XIII Concurs ARC de microrelats

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

293763 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!