LA VELLA I LA VACA

Un relat de: montserrat vilaró berenguer
Els vespres d’hivern de la meva infantesa solíem asseure’ns al voltant de la llar de foc. Un cop la taula era desparada de plasts, colleres forquilles i altres atuells per sopar, la iaia feia pujar la taula i fixar-la a la paret. Vivíem en una masia amb molts segles d’història i crec que va ser el meu besavi, que es deia Francesc i tothom el coneixia pel “Llarg del Puig”, ja que es veu tenia una alçada considerable, la que si no hagués anat tant geperut el meu avi, doncs també tenia. Al que anàvem, el meu besavi es va enginyar una taula amb potes que un copa feta servir es fixava a la paret amb una balda i la cuina quedava mes gran, un invent que no fa gaire vaig veure en una revista de decoració, molt bonica clar, sense la rusticitat de la nostra.

Com deia a l´hivern jo una noieta tota orella acostumava a seure a la falda del meu avi i escoltava les meravelloses històries que sabia explicar, que solien anar de bandolers, bruixes i coses de la natura. Ell deia que no creia en aquestes coses, i molt menys quan el seu pare no el van poder guarir d'una pulmonia doble ni el metge ni una vella dona que deien era remeiera i sabia curar moltes malalties. Per desgràcia el meu besavi va morir a cinquanta anys de pulmonia doble. El meu avi sempre va lamentar la seva prompta partida.

El que si contava que gràcies a unes herbes que una trementinaire portava i que solia fer nit a casa seva, va ajudar as parir una vaca. La dona era de Josa del Cadi i amb paraules amables i acaronant-la tendrament i el beuratge, ja que va parir un vedella la mar d´eixerida, quan ell ja donava per morta la vaca.

-- Va ser una sort de ser a casa nostra-

L´àvia assentia i deia , les remeieres i trementinaires en saben, ella els hi comprava, corona de rei, trementina, oli de ginebra ,oli d´avet i altres coses. Ella deia, són remeieres no bruixes i dirigint-se a mi deia, les bruixes no existeixen, són sols dones amb coneixements antics, i agafava un tronc  gros i el posava al foc. L'avi sorneguer assentia

Comentaris

  • Molt bo[Ofensiu]
    MariaM | 18-12-2022 | Valoració: 10

    Una imatge molt rica de l'ambient rural, d'altres temps, que en llegir-lo m'hi ha traslladat.

    MariaM

  • Josep de les herbes.[Ofensiu]
    SrGarcia | 10-12-2022

    Certament. Al meu poble no hi havia bruixes ni trementinaires ni res d'aquestes coses de la Catalunya humida; al secà hi havia buscadors de pous, saurins.
    Però passava pel poble un trinxeraire a qui anomenaven "Josep de les herbes" que venia herbes, com es pot suposar. Era un home, no una dona (segurament per això es deia Josep).
    M'agraden aquestes històries que em fan tornar a la infantesa. És possible que tu les escriguis pel mateix motiu.

  • Reivindiquem...[Ofensiu]
    llpages | 05-12-2022 | Valoració: 10

    la figura de les trementinaires, titllades de bruixes fa molt de temps i assetjades injustificadament per aquesta acusació. Vertaderes guardianes d'un saber ancestral, estudis recents certifiquen que molts dels seus remeis tenen una base científica. Un relat molt representatiu d'una figura que ha desaparegut en el forat del temps. Gràcies per aquest relat, Montserrat!

  • El besavi Francesc. [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 02-12-2022 | Valoració: 10

    Hola, Montserrat: T'acabe de llegir aquest relat i m'ha semblat molt bonic i a la vegada entretingut. Les situacions i les accions de quan eres més jove i el teu besavi et contava històries. Escrit molt senzill i a la vegada entretingut.
    Aquest relat em sembla més bé “Històric”.

    Me'n recordà de tu i vull dir-te que en tinc un nou poema. Quan tingues temps ja em diràs coses.
    Cordialment.
    PERLA DE VELLUT

  • Històries....[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 02-12-2022 | Valoració: 10

    i vivències dels teus besavis i avis, sempre presents per a tu. Remeieres o bruixes? crèdul on incrèdul, tant se val, el relat m'ha agradat molt.

    Una abraçada.

    Rosa.






  • Molt be[Ofensiu]
    Prou bé | 30-11-2022

    Quan l'he llegit abans he pensat que l'havies de publicar a RC. I ho has fet!
    Un relat que m'ha agradat molt de llegir com algun altre que tens, que son una descoberta.
    Et segueixo a tot arreu ja ho veus.
    Amb total cordialitat

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de montserrat vilaró berenguer

montserrat vilaró berenguer

464 Relats

1635 Comentaris

324487 Lectures

Valoració de l'autor: 9.89

Biografia:
Tota la meva vida he sigut lletraferida. M'agrada molt escriure, perquè
a dins meu està ple d'històries i tinc com una necessitat d´explicar-les
Per mi és un plaer compartir somnis i pensaments amb qui tingui la paciència de llegir i procurar entendre els meus humils escrits ,fets amb tot el meu cor. Moltes gràcies per la vostra gentilesa.