La Llorda

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

De tan caragolada que estava no va veure venir aquella gentada silent que caminava tocant-se. Els cops van arribar d’imprevist. El primer li va colpejar l’espatlla i el segon va anar directament a la malforjada esquena, però va aturar-se abans de picar. Com va poder va treure les mans de la falda; mirava de protegir-se de les patacades que arribaven de tot arreu. L’esquena no! L’esquena, no! Pensava. Els va aturar un cop sec i contundent —semblant al cruixit que se sent quan s’esberla un coco— i aquell rajolí de sang que li baixava lentament de la templa dreta. De cop va emergir una olor agra.

—Hem matat la Llorda —va dir algú. I tota la turba es va fer enrere.

Feia temps que asseguraven que es menjava els gats, perquè abans n’hi havia unes bones collades i ara feia temps que no en corria ni un.

—La Llorda es menja els gats, la Llorda es menja els gats... —cridaven la canalla quan passava la dona.

Ningú recordava que la vella es deia Margarita, l’havien batejada amb el renom de Llorda perquè era llardosa i vestia amb parracs, sempre anava malforjada i tenia un gep que la feia caminar amb el cap a tocar del melic.

Després van fer córrer que feia desaparèixer els nens, perquè abans el parc n’era ple i corrien amb bicicleta i reien i xisclaven, i ara feia temps que no se’n sentia ni un.

—La Llorda es menja els nens, la Llorda es menja els nens... —xiuxiuejaven les dones al forn i els homes mentre feien la partida al bar.

Tothom hi deia la seva: Ai, si jo parlés... Fixeu-vos si n’hi passa d’hores guaitant-los. Els ulls li espurnegen en veure’ls jugar, però si criden i si xisclen ja es neguiteja i com si fos una bèstia, s’ajoca al pedrís de casa seva i comença a gronxar-se amb les mans al cap i el cap a la falda... I de dins les entranyes li surten aquells crits de fera. I no em feu parlar... ja em direu on són totes aquestes criatures desaparegudes. Això és més bàrbar que menjar-se un gat.

—Hem d’aturar-ho... —Va dir algú. I la gernació el va seguir com ho fa la tropa.



Pseudònim: Urgell

Comentaris

  • Així és[Ofensiu]
    Urkc-Eduard | 24-04-2021 | Valoració: 10

    Així és comte Urgell. Que La caterva es vengui amb els febles per compensar les seves febleses en vés d'anar al fort culpable que resta indemne, és reiteratiu

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

297840 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!