Jo no soc esportista

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
Jo no soc esportistaTots surten a la pista amb ganes de fotre canya... menys jo. 

En Quim, que és més alt i fornit, està desitjant que hi hagi partit perquè sap que, quan ell apareix, l’expectació és màxima: les nenes es deleixen, l’entrenador l’observa amb orgull, l’equip contrari detecta que és el líder a qui han de témer... És un massatge d’ego per a ell i per als seus pares que, orgullosos, bavegen des de la grada. L’envejo. La resta, anem fent. Alguns tenen mandra, com jo. Però de seguida que comencen a tocar pilota, ja els passa. Jo, en canvi, surto pensant “què cordons cardo, jo, aquí? avui que fa tanta fred i ens fan sortir en pantaló curt...” I si no fa fred, és perquè fa calor, o és mala hora, o tinc deures, o els amics fan una festa i me la perdo, o... El cas és que cap partit està col·locat a una hora que em vagi bé. I molt menys si hem d’anar fins a vés a saber on: au, l’autocar tres hores abans, arribem ben d’hora per escalfar, ens deixen els pitjors vestidors, partit a hores intempestives, i torna cap a casa al vespre... Total, per jugar deu minuts. 

I els entrenaments, pla! Un dia perquè és dilluns, un altre perquè estic cansat, un altre perquè ja he fet esport a l’institut... 

Si l’entrenador no em tria per a jugar, ja estic molt més relaxat. D’altra banda, quan va anomenant els convocats i no diu el meu nom, els companys se’n foten de mi. “Què, Perico”, em diuen “un altre cap de setmana de festa, no? qui et va pelar”. Llavors no sé què em sap més greu, si jugar o no jugar. 

Sembla que si tens quinze anys i no fas esport, ets un retardat mental. Quina dèria amb la salut i la imatge! A més, en el meu cas, tinc un pare perfecte amb el cos de quan tenia vint anys, que només fa que dir-me “vols ser com jo quan siguis gran? Doncs ja saps què et toca, nano: a la canxa a currar-t’ho”. Vés per on, quina il·lusió! 

Al final no sé si ho faig per ell, per mi, per la salut, per ser com els altres... 

Perquè sí, ja ho sé. Ho reconec: jo no soc esportista.Signat
Paula Argemí

Comentaris

 • Noi O noia?[Ofensiu]
  Prou bé | 04-12-2021

  No ho sé veure, però tant li fa! és evident com diu el protagonista al final: jo no sóc esportista. I què? Sí és per salut i per mantenir una forma física acceptable, no cal passar per tot el que expliques tan bé al teu relat. T'has posat a la pell de qui protagonitza la història i ens has fet sentir com si encara fòssim a l'adolescència! Gràcies i sort!
  Amb total cordialitat

 • Manca de motivació[Ofensiu]
  Manelfoo | 03-12-2021

  Descrius força bé els ànims baixes d'una noia que no se sent motivada per practicar l'esport. Quants joves s'hauran trobat en unes circumstàncies semblants? No és gens fàcil lluitar contra allò que esperen els pares de nosaltres o contra les modes que se'ns imposen.
  Has reflectit força bé la situació d'aquesta esportista a contracor.

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda:

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

383 Relats

571 Comentaris

157809 Lectures

Valoració de l'autor: 9.60

Biografia:
CARATULA CONCURS

XII CONCURS ARC DE MICRORELATS
«LA COLLA»


Convocatòria en curs

Data Inici: 01/11/2021
Data Final: 20/05/2022

BASES

1. EL DOTZÈ CONCURS ARC DE MICRORELATS A LA RÀDIO «LA COLLA» tindrà la durada d’un curs literari: des del mes de novembre de 2021 al mes de maig de 2022.


2. Poden participar autors i autores amb obres originals i inèdites, no premiades —ni en procés de deliberació— en altres certàmens, escrites en català i que s’avinguin a les bases de la convocatòria.


3. El concurs és obert a qualsevol persona major de dotze anys (complerts abans de tancar el curs literari).


4. Modalitats de participació:

a) Mitjançant la inscripció gratuïta al portal literari Relats en Català (RC) i la publicació de les obres, directament pels autors i autores, clicant l’opció de participar en el concurs que s’habilitarà a tal efecte. Aquesta inscripció és gratuïta. Els nous inscrits en aquesta convocatòria al portal literari hauran d’enviar un correu a concursos.arc@gmail.com, amb les dades bàsiques: el pseudònim relataire, el nom i cognoms, l’adreça, el DNI, la data de naixement i el telèfon de contacte.

b) Mitjançant l’enviament d'un correu a l’adreça concursos.arc@gmail.com, adjuntant en format Word un document amb l’obra (amb el títol i el nom —o pseudònim— de l’autor/autora) i un altre arxiu-plica (amb el títol, el pseudònim, el nom i cognoms, l'adreça, el DNI, la data de naixement i el telèfon de contacte). Les obres seran penjades al portal literari Relats en Català (RC) per l’organització del concurs.


5. La temàtica general del concurs duu per títol LA COLLA. Cada mes hi haurà un subtema diferent i relacionat. Aquest és el quadre resum:


Convocatòria / Subtema / Relats seleccionats

Novembre 2021: El virtuós

Desembre 2021:L’esportista

Gener 2022:El Treballador

Febrer 2022:El somiador

Març 2022:L’extravagant

Abril 2022:L’imprescindible

Maig 2022:El líder


6. El/la mateix/a autor/a pot participar en totes les convocatòries mensuals; però sols amb un relat per mes. S’entén, per participant, una sola persona física. En cas que un/a autor/a enviï més d’un relat en una mateixa convocatòria mensual, sigui amb el mateix pseudònim o amb més d’un, es desqualificaran totes les seves obres d’aquell mes. També, si es detectés, que un autor/a s’ha presentat amb diversos nick o pseudònims, quedaria automàticament desqualificat/da del concurs.

7. Els relats hauran de trametre’s dins els primers 20 dies de cada mes, per tal que l'equip d’editors tingui temps d’aprovar i validar cada publicació. L’organització del concurs no acceptarà en cap cas relats rebuts després de la mitjanit del dia 20.

7.1 Els relats han de ser auto conclusius. No poden ser una escena d’alguna cosa més gran o no tenir final. Un microrelat és un gènere amb característiques específiques, no és tampoc un assaig, una anècdota o un acudit.

7.2 Si un autor/a vol lligar els relats mensuals en una història més gran, caldrà que sigui un relat igualment auto conclusiu cada mes. El «continuarà» no serà admès.

8. Les obres presentades no podran superar l’extensió màxima de 2.000 caràcters (espais inclosos). Els relats que incompleixin aquesta condició no seran admesos. Els/les autors/es de les obres presentades es comprometen a no retirar-les abans de fer-se pública la decisió de la Comissió de Concursos, ni de forma definitiva ni per fer-ne correccions i/o modificacions.

9. Mensualment, el Jurat del Concurs, llegirà i valorarà tots els relats presentats durant el mes en curs. Per cada subtema hi haurà 7 obres seleccionades (aquelles que obtinguin la puntuació més alta) que assoliran la condició de finalistes. Es notificarà als autors finalistes per correu electrònic i la Comissió del Concurs se’n farà ressò a les xarxes, en el blog de l’Associació i en el fòrum de la pàgina de Relats en Català.

10. Els equips dels programes literaris i culturals de les ràdios col·laboradores, amb la periodicitat que pertoqui a cada programa, faran la lectura per antena dels relats finalistes de cada mes, a més d’aquells altres que, a criteri de les ràdios, també seleccionin per llegir-se en antena.

11. Finalitzat el concurs, un Jurat extern a l’ARC realitzarà la valoració final dels relats finalistes al llarg del certamen i en triarà tres premis principals. El veredicte, que serà inapel·lable, es farà públic durant l’acte de lliurament de premis i presentació del recull amb totes les obres premiades i finalistes. Oportunament, s’informarà del dia, lloc i hora.

12. La dotació del Concurs ARC de Microrelats «LA COLLA» s'estableix en:

— 1r premi: 400,00 euros i un exemplar del recull.

— 2n premi: 200,00 euros i un exemplar del recull.

— Premi d’Honor: 200 euros i un exemplar del recull (exclusiu pels associats a l’ARC; amb la consideració que si el primer o el segon premi recauen en associats, el premi d’honor es convertiria en un tercer premi, dotat amb 100 euros i un exemplar del recull).

— Premi Extraordinari, no monetari, diploma i tres exemplars del recull, a l’associat/da de l’ARC amb més relats finalistes (Si coincideix amb un dels tres primers premis, seran dos exemplars, més el del premi principal).

— Finalistes: diploma i publicació.

Als imports dels premis s’aplicaran, quan correspongui, les retencions fiscals que Hisenda estipuli en cada exercici per als premis literaris.

13. En cas que el/la mateix autor/a obtingui més d’un dels premis principals detallats en el punt anterior, se li atorgaria només el de major quantia i el següent finalista rebria la condició de premiat.

14. Les obres premiades i finalistes seran editades en un volum col·lectiu editat per l’ARC. Els autors i autores de les obres, pel fet de participar en el concurs, autoritzen a l’Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure els seus relats en aquest recull i a la difusió dels textos pels mitjans habituals de l’ARC. En cas que, per qualsevol circumstància, l’edició no es pogués dur a terme, s’informaria d’aquest fet a través del lloc web i els textos quedarien a disposició dels respectius autors i autores. Pel fet de participar en la convocatòria, els/les autors/es autoritzen a l’ARC a fer-ne difusió i promoció del concurs fent servir reproduccions parcials o totals de les obres, amb les referències adients d’autoria, en qualsevol mitjà publicitari (revistes, premsa, ràdio, TV, cartells, webs i blogs, etc.).

15. L’equip de la Comissió de Concursos es reserva el dret, previ acord amb la resta de membres de la Junta, a interpretar aquestes bases en cas de dubte o decidir sobre qualsevol contingència que no hagi estat prevista.

16. La presentació dels originals pressuposa l’acceptació de totes i cadascuna de les bases, incloent-hi l’autorització de publicació de les obres presentades, així com dels drets i obligacions que se’n deriven.


XII CONCURS ARC DE MICRORELATS
«LA COLLA» Associació de Relataires en Català