Ius primae noctis

Un relat de: Concurs de Microrelats Arc a la Ràdio
Ius primae noctis


El sol prenia el camí de retorn quan vaig sentir els cavalls. Poc me n’havia explicat la mare que la nit esdevindria inesborrablement escabrosa. Va aparèixer de sobte, envoltat d’una bulliciosa comitiva. Duia posat el somriure maliciós al rostre del qui va a enllitar-se als seus dominis. El “senyor”, li deien. L’havia vist en poques ocasions i mai de tan a prop. Era el pare qui cada lluna plena carregava l’euga i, amb el poc que collíem de la terra, li pagava el tribut. Tanmateix, aquell vespre venia a cobrar la renda més costosa de totes. Els ulls de l’Eudald, que tenien la felicitat d’un marit recent, van passar a brollar sang d’odi. Reclòs en una ràbia continguda, fou relegat fora del mas, envoltat pels súbdits del senyor feudal que burlescament se’l mofaven. La mare, que ja no em va mirar més, em va amanyagar els cabells. “Sigues valenta Francesca”. Llavors, em vaig adonar de la desgràcia que requeia sobre les noies remences.
D’una revolada em van empènyer a la cambra. El jaç que havia estat preparat per una benaurada ocasió esdevenia lúgubre i tenebrós sota els meus peus. Sense dir-me res, aquell poderós braç senyorial, em llençà sobre la manta de llana i, amb la mateixa fredor de qui escorxa un conill, em llevà el vestit. Llavors, convertit en temible lladre d’innocències, tombat sobre el meu cos inert, em robà la pell i m’esberlà fins a desposseir-me de la joia més preuada. Immòbil, i sotmesa a inhalar-li l’alè pudent, vaig sentir com m’envaïa les estranyes fins que, saciat del privilegi, m’apartà amb menyspreu i indiferència, victoriós d’una presa fàcil.
El sol es colgà del tot. El galop dels cavalls es va allunyar fins a esvair-se en la foscor de la nit. Sols va quedar el silenci. Rebregada i nua a sobre l’ensangonada palla del jaç nupcial, embolcallada per un dolor punyent amarat de llàgrimes, vaig abraçar la meva buidor mentre sentia que m’havien robat l’ànima.


Autora: Anna Cle Feliu

Comentaris

 • Una història tenebrosa, però bona.[Ofensiu]
  unicorn_blanc_del_bosc | 01-09-2021 | Valoració: 8

  M'agrada el teu relat.

  A vegades hi ha gent sense cor que fan inhumanitats...

  SI és part de la llegenda, sigui.

  Almenys ha estat un relat bastant entretingut.

  Ens veurem per aquí. Salut i bon dia.

 • Enhorabona[Ofensiu]

  Benvolgut/benvolguda participant:

  Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista de l'XI Concurs ARC de Microrelats «Gèneres Narratius» i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.
  És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria, t’agrairíem que, tan aviat com et sigui possible, ens facis arribar l’autorització perquè el relat sigui inclòs en el recull, com bé s’indica a les bases del Concurs.
  Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ RECULL GÈNERES NARRATIUS, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les teves dades personals.

  Cordialment,

  Comissió de Concursos - ARC


  /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
  TEXT AUTORITZACIÓ

  En/na ......................................................................................
  amb DNI. Número .......................................................................
  i nick/pseudònim relataire ...........................................................

  AUTORITZO
  a l'Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat ...........
  ..............................................................................................., seleccionat del mes de ......................................, dins del subtema ........................................., del qual en soc autor/a, en el recull de microrelats «Gèneres Narratius» que s’editarà a finals de 2021,
  on vull constar amb el nom d'autor/a .............................................. (en cas de no omplir aquest apartat s'entén que l'autor/a vol aparèixer en el recull amb el nick/pseudònim amb el qual ha participat en el concurs).
  Així mateix també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

  Data .......................................

 • M'ha encantat[Ofensiu]
  rober | 12-05-2021 | Valoració: 10

  M'ha encantat la manera d'explicar aquests trista i per desgràcia quotidiana història de l'època. Gràcies i felicitats

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda: