Intel·ligència Artificial

Un relat de: llpages
- Hem desplegat milers de soldats al llarg de la frontera conflictiva, així com tancs i míssils terra-terra a segona línia de foc. El nostre portaavions més modern és a prop de la zona i dóna suport a un desplegament aeri sense precedents. Cal afegir-hi drons i naus espia indetectables que ens proporcionen informació actualitzada dels moviments de l'enemic. Tot és a punt, però encara hi ha més: disposem d'una arma definitiva que ens guiarà cap a la victòria. Com poden suposar, és tracta d'un element secret. Agraeixo el seu interès, no hi haurà torn de preguntes, la roda de premsa es dóna per acabada.
I el màxim responsable del comandament militar abandonà l'estrada i es dirigí prest cap al quarter general.
- No ens retardem més, engeguem el nostre "assessor quàntic" i que ens digui quin és el primer pas - ordenà el cap del comitè de guerra. Heus aquí l'element secret: un ordinador, però quin ordinador!
El soldat especialitzat teclejà l'ordre i esperà uns segons que la sofisticada màquina basada en la física quàntica vomités la resolució després d'avaluar totes les correlacions de forces sobre el terreny i detectés els punts febles de l'objectiu enemic.
"Armistici"
Aquesta paraula aparegué a la pantalla una vegada completats els milions de càlculs. Als presents a la sala de què que no els han de retornar.
- A veure si ara resultarà que aquesta recoi d'andròmina se'ns ha tornat pacifista, no et fot... - espetegà el general tot serrant dents i punys - Demana-li les raons.
La resposta fou quasi instantània.
"Forces igualades i poder de destrucció massiva en màxims, no hi ha guany per a cap bàndol."
- Cordills, que vol dir, això? Millions gastats en tecnologia de darrera generació per acabar jugant a la xarranca amb l'enemic per no fer-nos mal? A veure si aquest aquesta maleïda màquina ens donarà lliçons d'ètica, ara.
Com si l'hagués sentit, a la pantalla hi aparegué el següent missatge:
"La intel·ligència artificial no serà mai ètica. És una eina i, com qualsevol eina, es pot utilitzar per al bé o per al mal. No existeix una intel·ligència artificial bona, només éssers humans bons i dolents."
- Fantàstic, estem davant d'un pare confessor que ha decidit llençar tot el nostre armament a la bassa i donar-nos lliçons de moral! Quines penques!
El següent missatge del maquinari reblà el clau:
"La intel·ligència artificial no és prou intel·ligent com per esdevenir un criteri moral. L'única manera d'evitar una cursa armamentística d'intel·ligència artificial és no tenir intel·ligència artificial."
- Ja ho he entès, ja, tros de quòniam, hem de resignar-nos a jugar als escacs. Molt bé, què fem ara? Alguna suggerència abans no ens ens enviïn tots a casa per ser una colla d'inútils?
L'ordinador respongué per tots ells:
"Ara bé, la intel·ligència artificial pot emmagatzemar una quantitat ingent de dades al voltant de qualsevol persona allà on sigui i, alerta, les pot fer servir de maneres inimaginables."
Es miraren els uns als altres. Què estava suggerint l'aparell? Xantatge per exposició de dades compromeses de mandataris prou rellevants com per provocar una crisi política interna que afeblís el país abans d'envair-lo? Les cares llargues passaren a dibuixar uns somriures mafistofelics. La predicció d'Einstein, qui vaticinava que, després de la Tercera Guerra Mundial, la Quarta seria a garrotades s'apropava, però segurament serien batusses amb revistes del cor enrotllades per brandar-les com si fossin bastons, amb les planes farcides d'acusacions d'adulteris, d'infidelitats i de passions impronunciables per part d'alts dirigents econòmics i d'altra gent rica del cagar. Davant de tanta reflexió irresponsable per part dels dirigents bèlics, del tot insensibles a les desgràcies d'una guerra, ja ho deia el savi francès Beaumarchais: m'apresso a riure'm de tot per por de veure'm obligat a plorar.

Nota: Megatron Transformer és un sistema sofisticat d'intel·ligència artificial de la companyia de xips Nvidia. Aquesta màquina va ser convidada a parlar sobre ètica i intel·ligència artificial a l'escola de negocis Saïd d'Oxford, i l'entrecomillat del text recull algunes de les respostes que va donar en ser interpel·lada. Poca broma.

Comentaris

  • La tecnologia...[Ofensiu]
    Neus Marín Cupull | 21-02-2022 | Valoració: 10

    ... acabarà sent més humana que els propis humans que la van crear .Ens pensem que som superiors a tot, el dia que ens adonem que només som una partícula de l'univers, potser aleshores, només aleshores deixarem de crear per destruir.

    PD: Gràcies pel teu comentari en el relat "Aprendre a Somiar". De fet, tens tota la raó de vegades, és tan complicat que un somni es faci realitat, però la perseverança és part del seu secret. No deixis de somiar.
    Salutacions,
    Neus

  • Nota a banda[Ofensiu]
    Montseblanc | 19-02-2022

    Noia Targarina va perdre l'any passat la seva parella (el fill es diu igual que el pare).

  • Enveja de NVIDIA[Ofensiu]
    kefas | 15-02-2022

    En tinc els dits pelats de barallar-me amb les targetes gràfiques NVIDIA i no sabia que ara fes la competència a Spinoza. Pobre Baruch, ara té les de perdre!.

    Tinc el convenciment que la quantitat d'intel·ligència del planeta és constant i, així, a cada increment d'intel·ligència artificial li correspon un decrement d'intel·ligència natural. Que aquesta no habiti les casernes és del tot predictible. Mai han estat un bon hàbitat per a les estructures lògiques ni metafísiques.

    De totes maneres penso que aquesta intel·ligència artificial està contaminada amb algun virus que ha mamat de les fonts de la santa ecologia. Quan els informàtics de NVDIA l'eliminin, la intel·ligència artificial ens tronarà a encaminar cap a la nostra missió en el planeta, aconseguir la visió de l'esfera terrestre el més semblant possible a un ou, amb el sistema de valors, i això ja ho fem bé, que tenim ara.

  • Montseblanc | 11-02-2022

    Fins i tot una màquina té més "cap" que els humans, que ens podem regir per la mala lluna, els impulsos incontrolats, la venjança, o tants altres factors que no haurien d'influir a l'hora de prendre decisions tan importants com les que es plantegen al relat.
    Aquesta vegada no ens fas somriure, ens fas pensar i també mirar-nos al mirall.

  • Moral i ganes de viure.[Ofensiu]
    SrGarcia | 08-02-2022

    Això de la intel·ligència artificial m'ho creuré quan els traductors automàtics facin traduccions bones; ara no ho fan ni entre llengües tan properes com el català i el castellà. També suposo que els poderosos tenen màquines i programes millors que els de fireta que fem servir a internet.

    En començar a llegir el teu relat pensava que parlava de la (poc) esperada guerra a Ucraïna. Les coses que diu la màquina estan molt bé, encara té més interès la cosa si són frases autèntiques i no inventades. Diu coses que són per pensar: no serà mai ètica, suposo que perquè no sap que és la llibertat, no deixa de ser una màquina determinista. Per altra banda, qualsevol organisme vol viure i mantenir el seu ésser, ella proposa la supressió de totes les IA, no sembla que pensi com una persona, ni com un organisme biològic.

    També cal destacar que, malgrat tot, el maquiavel·lisme està implícit en aquests algorismes. Sense moral ni ganes de viure, mostra la manera de fer sense sofrir conseqüències.

    Un relat molt bonic, molt ben pensat i de molt interès.

  • Bona vesprada llpages. [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 07-02-2022

    Gràcies per la teua visita i la teua opinió sobre el meu relat "El somni de l'Ermini". M'alegre que t'haja agradat.
    Que passes una bona nit.

  • Megatron[Ofensiu]
    Prou bé | 07-02-2022

    Líder de la guerra dels Decepticons, t'ha inspirat i dutxa escriure un relat espectacular, pel que té d'espectacle, talment com una películ·la!. Genial
    Amb total cordialitat

  • Pot anar més enllà del que imaginem. [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 06-02-2022 | Valoració: 10

    La intel·ligència artificial pot anar més enllà del que imaginem. Un relat molt entretingut i a la vega amb molta fantasia, que aplega a un punt molt elevat.
    El que més m'ha tret més l'atenció és "somriures mefistofèlics" i "pot anar més enllà del que la imaginem".
    M'ha entretingut i he rigut amb tot el relat.
    Molt bo, llpages.
    Ja en tinc un nou relat editat, quan pugues i tingues temps. Gràcies.
    Salutacions.

l´Autor

Foto de perfil de llpages

llpages

228 Relats

1003 Comentaris

296481 Lectures

Valoració de l'autor: 9.85

Biografia:
Vaig néixer a Barcelona l'any 1964. Sóc químic i treballo a la indústria farmacèutica catalana. A banda d'escriure, sóc un gran aficionat als escacs, la música clàssica, el jazz i el col·leccionisme de llibres antics de química. Els relats humorístics són els meus preferits, potser perquè són els més difícils d'escriure.