Integritat platònica

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
Hom podria considerar que el Joan du una existència excessivament còmoda i avorrida; els que el coneixen, però, saben que és un home feliç. Fa més de vint anys que es va casar amb la Marta, l’amor de la seva vida. S’estimen i la fogositat de la seva relació només ha quedat lleugerament esmorteïda amb el pas dels anys. Tenen dues filles afectuoses i aplicades. Malgrat els seus quaranta-cinc anys, el Joan conserva quasi tot el cabell i està en millor forma que quan era jove. Tota la seva vida adulta ha treballat a la mateixa botiga d’electrodomèstics, de la que ara n’és l’encarregat. Cau bé a nou dels treballadors a les seves ordres i manté una tracte correcte i professional amb l’Antoni, un arribista de llibre. Amb qui té més problemes és amb la noia de vint-i-cinc anys que van fitxar fa dos mesos. Es diu Marta, com la seva dona, però a diferència d’ella vesteix roba cenyida i deixa gran part de la seva delicada pell al descobert. Cada cop que la veu al magatzem fent inventari, passa per sota l’escala on és enfilada i no pot evitar aixecar el cap, fixant la mirada tímidament i momentània cap a les natges, que s’endevinen fermes sota la curta faldilla. Sempre té l’impuls de demanar-li que l’acompanyi al seu despatx, on li arrencaria els botons de la camisa de crepè lluent de l’uniforme. Ella el tombaria damunt la taula i amb un somriure sensual li començaria a descordar els pantalons. Tot just passada l’escala, com si aquesta delimités una zona prohibida, els pensaments luxuriosos queden continguts. Ressorgiran el dissabte quan, com de costum, vagin a sopar amb la seva dona. Després de conversar melosament, tot fent una copa, tornaran a casa i faran l’amor. Com en les dues últimes setmanes, a pesar del pudor i la culpabilitat que sent, li demanarà que es deixi posada la camisa de crepè lluent que li va regalar el mes passat. Llavors, amb les mans a la cintura d’ella, arribarà al clímax xiuxiuejant-ne el nom amb la cadència dels seus malucs. “Marta, Marta...”.

Walrusluli

Comentaris

 • Re: Marta...[Ofensiu]
  walrusluli | 23-02-2018

  El teu relat m'ha agradat molt Marta.

  Penso que potser és la temprança el què separa als nostres relats. De fet, semblen les dues cares del mirall: la que tothom veu i la que només sap trobar qui té la ment oberta als somnis de paradisos perduts.

 • Re. Les Temptacions[Ofensiu]
  walrusluli | 23-02-2018

  Moltes gràcies Aleix!

  Podríem imaginar molts possibles camins per als protagonistes, però per saber quin prendran finalment, caldria esbrinar què hi passa dins el cap del Joan (i em temo que és un home extremadament reservat). AIxí doncs, que cadascú s'imagini el final que més li complagui!

 • Marta...[Ofensiu]
  Loira Durban | 23-02-2018

  La teva Marta es diu com jo, però hem dibuixat temprances molt diferents. La teva integritat platònica i la meva Societat Fantàstica potser casarien en el món de la temprança? :) • Les temptacions [Ofensiu]
  Aleix de Ferrater | 22-02-2018 | Valoració: 10

  A vegades cal controlar-se a vegades no. A veure què faran, com continuaran els seus protagonistes. Una abraçada.

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda:

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

446 Relats

711 Comentaris

174388 Lectures

Valoració de l'autor: 9.61

Biografia:
CARATULA CONCURS

XII CONCURS ARC DE MICRORELATS
«LA COLLA»


Convocatòria en curs

Data Inici: 01/11/2021
Data Final: 20/05/2022

BASES

1. EL DOTZÈ CONCURS ARC DE MICRORELATS A LA RÀDIO «LA COLLA» tindrà la durada d’un curs literari: des del mes de novembre de 2021 al mes de maig de 2022.


2. Poden participar autors i autores amb obres originals i inèdites, no premiades —ni en procés de deliberació— en altres certàmens, escrites en català i que s’avinguin a les bases de la convocatòria.


3. El concurs és obert a qualsevol persona major de dotze anys (complerts abans de tancar el curs literari).


4. Modalitats de participació:

a) Mitjançant la inscripció gratuïta al portal literari Relats en Català (RC) i la publicació de les obres, directament pels autors i autores, clicant l’opció de participar en el concurs que s’habilitarà a tal efecte. Aquesta inscripció és gratuïta. Els nous inscrits en aquesta convocatòria al portal literari hauran d’enviar un correu a concursos.arc@gmail.com, amb les dades bàsiques: el pseudònim relataire, el nom i cognoms, l’adreça, el DNI, la data de naixement i el telèfon de contacte.

b) Mitjançant l’enviament d'un correu a l’adreça concursos.arc@gmail.com, adjuntant en format Word un document amb l’obra (amb el títol i el nom —o pseudònim— de l’autor/autora) i un altre arxiu-plica (amb el títol, el pseudònim, el nom i cognoms, l'adreça, el DNI, la data de naixement i el telèfon de contacte). Les obres seran penjades al portal literari Relats en Català (RC) per l’organització del concurs.


5. La temàtica general del concurs duu per títol LA COLLA. Cada mes hi haurà un subtema diferent i relacionat. Aquest és el quadre resum:


Convocatòria / Subtema / Relats seleccionats

Novembre 2021: El virtuós

Desembre 2021:L’esportista

Gener 2022:El Treballador

Febrer 2022:El somiador

Març 2022:L’extravagant

Abril 2022:L’imprescindible

Maig 2022:El líder


6. El/la mateix/a autor/a pot participar en totes les convocatòries mensuals; però sols amb un relat per mes. S’entén, per participant, una sola persona física. En cas que un/a autor/a enviï més d’un relat en una mateixa convocatòria mensual, sigui amb el mateix pseudònim o amb més d’un, es desqualificaran totes les seves obres d’aquell mes. També, si es detectés, que un autor/a s’ha presentat amb diversos nick o pseudònims, quedaria automàticament desqualificat/da del concurs.

7. Els relats hauran de trametre’s dins els primers 20 dies de cada mes, per tal que l'equip d’editors tingui temps d’aprovar i validar cada publicació. L’organització del concurs no acceptarà en cap cas relats rebuts després de la mitjanit del dia 20.

7.1 Els relats han de ser auto conclusius. No poden ser una escena d’alguna cosa més gran o no tenir final. Un microrelat és un gènere amb característiques específiques, no és tampoc un assaig, una anècdota o un acudit.

7.2 Si un autor/a vol lligar els relats mensuals en una història més gran, caldrà que sigui un relat igualment auto conclusiu cada mes. El «continuarà» no serà admès.

8. Les obres presentades no podran superar l’extensió màxima de 2.000 caràcters (espais inclosos). Els relats que incompleixin aquesta condició no seran admesos. Els/les autors/es de les obres presentades es comprometen a no retirar-les abans de fer-se pública la decisió de la Comissió de Concursos, ni de forma definitiva ni per fer-ne correccions i/o modificacions.

9. Mensualment, el Jurat del Concurs, llegirà i valorarà tots els relats presentats durant el mes en curs. Per cada subtema hi haurà 7 obres seleccionades (aquelles que obtinguin la puntuació més alta) que assoliran la condició de finalistes. Es notificarà als autors finalistes per correu electrònic i la Comissió del Concurs se’n farà ressò a les xarxes, en el blog de l’Associació i en el fòrum de la pàgina de Relats en Català.

10. Els equips dels programes literaris i culturals de les ràdios col·laboradores, amb la periodicitat que pertoqui a cada programa, faran la lectura per antena dels relats finalistes de cada mes, a més d’aquells altres que, a criteri de les ràdios, també seleccionin per llegir-se en antena.

11. Finalitzat el concurs, un Jurat extern a l’ARC realitzarà la valoració final dels relats finalistes al llarg del certamen i en triarà tres premis principals. El veredicte, que serà inapel·lable, es farà públic durant l’acte de lliurament de premis i presentació del recull amb totes les obres premiades i finalistes. Oportunament, s’informarà del dia, lloc i hora.

12. La dotació del Concurs ARC de Microrelats «LA COLLA» s'estableix en:

— 1r premi: 400,00 euros i un exemplar del recull.

— 2n premi: 200,00 euros i un exemplar del recull.

— Premi d’Honor: 200 euros i un exemplar del recull (exclusiu pels associats a l’ARC; amb la consideració que si el primer o el segon premi recauen en associats, el premi d’honor es convertiria en un tercer premi, dotat amb 100 euros i un exemplar del recull).

— Premi Extraordinari, no monetari, diploma i tres exemplars del recull, a l’associat/da de l’ARC amb més relats finalistes (Si coincideix amb un dels tres primers premis, seran dos exemplars, més el del premi principal).

— Finalistes: diploma i publicació.

Als imports dels premis s’aplicaran, quan correspongui, les retencions fiscals que Hisenda estipuli en cada exercici per als premis literaris.

13. En cas que el/la mateix autor/a obtingui més d’un dels premis principals detallats en el punt anterior, se li atorgaria només el de major quantia i el següent finalista rebria la condició de premiat.

14. Les obres premiades i finalistes seran editades en un volum col·lectiu editat per l’ARC. Els autors i autores de les obres, pel fet de participar en el concurs, autoritzen a l’Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure els seus relats en aquest recull i a la difusió dels textos pels mitjans habituals de l’ARC. En cas que, per qualsevol circumstància, l’edició no es pogués dur a terme, s’informaria d’aquest fet a través del lloc web i els textos quedarien a disposició dels respectius autors i autores. Pel fet de participar en la convocatòria, els/les autors/es autoritzen a l’ARC a fer-ne difusió i promoció del concurs fent servir reproduccions parcials o totals de les obres, amb les referències adients d’autoria, en qualsevol mitjà publicitari (revistes, premsa, ràdio, TV, cartells, webs i blogs, etc.).

15. L’equip de la Comissió de Concursos es reserva el dret, previ acord amb la resta de membres de la Junta, a interpretar aquestes bases en cas de dubte o decidir sobre qualsevol contingència que no hagi estat prevista.

16. La presentació dels originals pressuposa l’acceptació de totes i cadascuna de les bases, incloent-hi l’autorització de publicació de les obres presentades, així com dels drets i obligacions que se’n deriven.


XII CONCURS ARC DE MICRORELATS
«LA COLLA» Associació de Relataires en Català