Insuportable.

Un relat de: Joan Colom
Insuportable, aquesta calor. Fa dies i nits que no baixa de 25º C. I la xafogor, que passa de l’ambient a la pell, de la pell als llençols —hi dormo al damunt, sols amb l’eslip— i dels llençols al matalàs, tan amarat de suor com el coixí. Si no sóc a temps d’aturar-la, el regalim que baixa de les temples m’entra als ulls, que em couen del salobre. I, si no m’eixugo a temps el front perlat, les ulleres acabaran molles i iridescents.

Quan he acabat de dinar em gronxo uns minuts al restaurant, assaborint la frescor de l’aire condicionat i, tot d’una, surto al carrer. Quan travesso la Gran Via les cigales estridulen eixordadorament. En arribar a casa em canvio el calçat i, quan intento treure’m pantalons i camisa de forma ágil, no puc: la roba se m’arrapa al cos i un i altra acaben girats com un mitjó. Més que insuportable, aquesta calor és inhumana.

Comentaris

  • Aquesta calor[Ofensiu]
    magalo | 15-08-2022

    està durant massa. Imagino que ja li queden menys dies. Llegir el teu relat ha sigut com mirar-me a un mirall. És la mateixa calor insuportable que passo jo.
    Gràcies pel teu relat i també per comentar el meu.
    Marta.

  • Sí, bwana.[Ofensiu]
    Joan Colom | 04-08-2022

    Perquè no hi hagi cap mala interpretació et responc a dos llocs, senyor inquisidor.

  • Això és un relat?[Ofensiu]
    Fidel Català | 03-08-2022

    Tot i que t'han dit amb bones paraules que això no és cap relat, tirant llarg no passa d'una vivència personal que a pocs ha d'interessar. Podries haver ficcionat una mica més l'anècdota i hauria estat més digerible.

    Veig que encara respons en el teu relat els comentaris dels altres relataires, ai, Joan!! L'homefosc no té per costum tornar al lloc del crim! Si li vols dir alguna cosa en un relat seu, seràs observat en les teves explicacions, no crec que torni per llegir-te un altre cop, queda clar que no li ha agradat el teu relat, ja t'ho dic jo.
    I les explicacions, llegides ara, i vistos els dos comentaris, el teu i el de l'homefosc, crec que justifiques coses que no tenen justificació. Disculpa si defenso a qui t'ha comentat abans, però aquest relataire.
    I a banda que tinguis uns eslips una mica donats, els eslips estrenyen, i crec que fa referència a això, la collonera de nit millor ample.

    A mi també m'ha confós això de les ulleres, un punt i seguit talla una frase, però si no hi ha cap explicació de moviment d'escenari, el lector segueix en la mateixa situació anterior, que era el llit, jo també ho veig així. Però bé, jo m'he adormit més d'un cop en el sofà amb les ulleres posades mentre llegia, i regalimant suor quan toca.

    Bon estiu, Joan! Com veus, ja soc per aquí, però no per gaire temps, tranquil.

  • Resposta:[Ofensiu]
    Joan Colom | 03-08-2022

    Tens raó quan parles del ventilador de sostre; m’ho pensaré de cara l’any que ve. De dia en tinc un de terra que no para, davant de la taula on treballo. Això de l’eslip ho trobo exagerat, considerant que no m’apreta gens; el pantaló curt del pijama va més balder però tapa més. Quant a la descripció de la suor regalimant-me per la cara, no la lligo pas al llit; potser amb un punt i seguit no n’hi havia prou, però la menció a les ulleres mullades era un recurs per a recontextualitzar l’acció: ja se sap que ningú no dorm amb les ulleres posades.

  • No es pot tenir tot[Ofensiu]
    Galzeran (homefosc) | 03-08-2022

    Un bon ventilador de sostre refresca les nits, silenciós i agradable, el pots programar perquè s'aturi quan dorms i, per cert, el teu protagonista si dorm amb eslips, li aconsellaria una visita a l'uròleg. Estic segur que li recomana no dormir amb res que et tingui sota pressió els testicles, millor dormir en pilota picada, posats a fer, més saludable per l'organisme. Això imaginant que no és cap dona, ja que a les dones no els afecta igual dormir amb eslips. M'ha sobtat que dormis amb ulleres posades, pel fet que ho esmentes tot seguit dels llençols, si no és així, a aquesta anècdota li falta context per situar-nos, però ben trobada aquesta sensació d'angoixa per la calor. Tot passa!
    Sota la dutxa s'hi viu tan bé!!

  • Realitat[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 03-08-2022 | Valoració: 10

    Descriure la realitat ajuda en part. No baixarà la temperatura, però alleugerirà el cap. Crec que haurem de continuar escrivint una llarga temporada, uns quants anys més. Una fresca abraçada.
    Aleix

  • Em penso...[Ofensiu]
    llpages | 02-08-2022

    que ens hi haurem d'anar acostumant, que això del canvi climàtic va de veres. Un relat realista en què molts ens hi hem vist reflectits. Però mira, qui dia passa, any empeny, i aviat esperem encetar una tardor més pietosa amb l'espècie humana.

  • Calor extrema[Ofensiu]
    Prou bé | 02-08-2022

    Totalment d'acord i reflectida... Per sobre de tot trobo que Quarta calor es insultant!

    Amb total cordialitat

  • Ens desfarem[Ofensiu]
    Marina i punt | 02-08-2022

    Estic d’acord amb tu, això és inaguantable i ja fa massa que dura pel meu gust. I no és per desanimar però em sembla que va per llarg encara.

    Salutacions