FILLA DE LA FE

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

"Pobre filla. Aquesta nena no se'n sortirà mai. Viure aquesta situació, amb una dona malalta com a mare... Sí, noia, és la vida, què hi farem".
A vegades, havia ensumat el verí agre i d'un verd llefiscós en sortir dels llavis encongits de les seves tietes. Aleshores, alguna cosa li cremava per dins, com si un cuc li rosegués l'estomac.
Potser, la mare dormia. Fos l'hora que fos: sempre dormia.
Si apareixia el pare, un silenci feixuc embolcallava les mirades. Per a ella, les seves paraules eren clarianes que anunciaven una primavera. Cert era que ni tan sols calien els mots. Quan el pare la mirava, mil significances encaixaven en la seva vida incòmoda. El pare era exigent amb ella. Ho era perquè sabia que la nena sí se'n sortiria, que es convertiria en una dona feliç i amb empenta.
El pare n'estava molt, d'ella. La somiava com aquella dona ferma i amb prou enteresa com per travessar sense estremiments les tempestes del destí.
Un dia li va regalar un llibre i li va explicar "És un clàssic molt antic, però t'agradarà. És la història de quatre germanes. Pren molta atenció a la Jo: és un personatge que se't endurà el cor". D'ençà d'aquella lectura, del melic d'aquesta noia de ficció va desendollar-se un cordó umbilical que la connectà amb la literatura. I s'inicià en la narració de relats. El pare ja la imaginava com una virtuosa escriptora quan llegia aquells contes infantils i fixava la seva mirada en els seus ulls ametllats: "És molt bonic, filla, però, com el podries millorar encara més?". El pare no es conformaria sinó amb la versió excel·lent d'ella mateixa. A vegades, s'enutjava amb el pare: "per què mai res estava perfecte a la primera lectura?". Sempre era en la segona versió en la que li deia "Ara sí, filla, està insuperable."
Una tarda assolellada d'octubre, va sorprendre un dona explicant el mite de Pigmalió a una adolescent com ella i, a poc a poc, va comprendre. Molts anys més tard, va escriure les memòries del pare. Al protagonista el va anomenar Pigmalió.



Lilith Selene

Comentaris

  • Retrat familiar[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 27-03-2018 | Valoració: 10

    Un gran relat, un gran retrat familiar, un merescut homenatge a "Mujercitas", oi? Una forta abraçada.

    Aleix

  • Clarianes de fe[Ofensiu]
    Loira Durban | 24-03-2018

    M'ha encantat la frase: "les seves paraules eren clarianes que anunciaven una primavera". Tant de bo tothom tingués fe en les paraules... :)

    Jo he cuinat la fe en un plat fondo de llenties. Si el vols tastar, et convido a passar per "Resant llenties" i així ens acompanyem pel camí de la fe.


    Molta sort! :)


    Marta

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

298159 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!