ESPERANÇA, QUEDA’T SEMPRE AMB NOSALTRES

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
Aquest relat no és patrimoni meu: és el de milers de persones anònimes. Els el dedico, perquè si ens apropem a la vida de qualsevol d’elles ens adonarem que tenen un nom, un cos, unes vivències, una forma de pensar, una família i uns béns primaris que han esdevingut il·lusions esmicolades per les mancances d’un sistema fet, irònicament, per d’altres persones. Amb consciència, em pregunto què ens queda ara.

Tinc dos fills petits i una parella amb un grau de disminució que només li permet fer servir bé la part esquerra del seu cos però no té dret a cap ajut econòmic; el meu pare va morir jove, la meva mare està malalta, els meus sogres també, i no compto amb el suport d’altres familiars. Van acomiadar la meva parella de l’empresa on treballava després que els metges li donessin la baixa per un problema de salut important. Passat més de mig any, sense gairebé estalvis de la seva indemnització, vaig recórrer amb esperança als possibles organismes que ens podien donar un cop de mà: Serveis Socials, Generalitat de Catalunya, Seguretat Social i un llarg etcètera: a un ens mancaven 4,26 euros semestrals per entrar als criteris de l’ajut; a d’altre comptaven els ingressos la declaració de renda de l’any passat, quan la meva parella encara treballava i tenia un sou! Els metges segueixen protocols sense prioritzar les peculiaritats de cada cas i no tenen prou diagnòstics per fer una revisió correcta del grau de dependència, ni del de discapacitat i, per això, encara no podem demanar una pensió per invalidesa.

La meva parella, a la meitat de la seva vida, roman al llit setze hores diàries, medicada, marejada, amb dolor, deprimida i frustrada, mentre jo he de fer les feines de la llar i cuidar tota la meva família amb menys de mil euros mensuals i un lloguer. Cada matí, quan em llevo, penso en l’esperança. És l’únic que ens queda, a mi i a aquests milers de persones sense salut o casa. Esperança, queda’t sempre amb nosaltres!

Ona Muria

Comentaris

  • La injusta justícia[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 29-04-2018 | Valoració: 10

    A vegades les situacions personals són duríssimes, i el teu relat n'és un exemple molt clar. Els ajuts haurien de ser evidents per part de les autoritats, però no sempre és així. En fi, confiem en l'esperança i alguna ajudeta, que és de justícia. Una abraçada.

    Aleix

  • ànims![Ofensiu]
    liudmila | 23-04-2018

    Si que li entenc perfectament, aquesta crua veritat... I sort k hi ha la gent bona envoltant i encara les "lleis" "golpejan" moltíssim, li desitjo tenir la energia a "cridar" a les portes x demanar els ajuts i revisions médiques que calguin i que la gent li ajudi! Una abraçada ben forta!

  • ànims![Ofensiu]
    liudmila | 23-04-2018

    Si que li entenc perfectament, aquesta crua veritat... I sort k hi ha la gent bona envoltant i encara les "lleis" "golpejan" moltíssim, li desitjo tenir la energia a "cridar" a les portes x demanar els ajuts i revisions médiques que calguin i que la gent li ajudi! Una abraçada ben forta!

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

295742 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!