Els COLORS dels mesos

Un relat de: Romy Ros
Si he d’explicar el món, ho faria en colors. Diria que hi ha dates que tenen un color específic...

Nadal, al desembre, és de color vermell i verd fosc com el boix grèvol, acompanyat de l’aroma dels avets i boscos atapeïts a la muntanya. El gener és ben blanc malgrat no hi hagi neu i el febrer comença el blau suau com els núvols de coto fluix que emblanquinen el cel.

El març entra amb un lleuger color taronja, quasi salmó. Petites pinzellades de lila ens recorden que la campanya sobre les dones treballadores ja han arribat, per recordar-nos que som aquí, i que històricament hem estat invisibilitzades. A l’abril s’intensifiquen els colors anteriors amb el fúcsia i el taronja més fort. L’aroma de Sant Jordi ens recorda que l’amor té una data assenyalada i fa olor a llibres. La llum ja domina, dies que s’allarguen i els jardins floreixen fins esclatar en colors que és primavera.
Oh, el maig! Quina eclosió de colors! Fins i tot, dies grisos i plujosos són vestits de colors: taronges, vermells i blaus amorosits amb grocs de totes les tonalitats... intensos roses s’escampen.

Juny ens visita amb l’aroma de fresques flors de tots colors, però amb els vermells, grocs i taronges de Sant Joan tornem a recordar que la festa estival s’acompanya de l’amor esbojarrat: la nit de Sant Joan és aquí, llarga i càlida... veurem sortir el sol amb mirada d’enamorats. Juliol i agost són de colors grocs de sol i brisa marina. Sempre m’agrada respirar la frescor dels arbres a la vora del mar. Salnitre i iode arrodonit amb la visió del mar suau que va i ve, onades que dibuixen la calma.

Setembre, octubre i novembre es tenyeixen de grocs ocres amb el verd suau de les fulles dels arbres i el verd intens que queda enganxat a les tiges. Als boscos domina el color vermell i siena que pinta els arbres amb el verd groguenc. Què macos aquests boscos del Ripollès!

La tardor ens acompanya en ocre, l’hivern renova els blancs i grisos i la primavera esclata en colors. La vida continua.

Comentaris

  • calendari[Ofensiu]
    E. VILADOMS | 10-04-2020

    Penso que fins ara no ens havíem llegit. Un calendari de colors ens vas oferir el mes de març. Estaré a l'aguait a veure quin sentiment penges aquest mes.
    Gràcies pels teus comentaris, Romy.

  • Colors del pensament[Ofensiu]
    Epicuri | 07-04-2020

    No se si pensaria en colors si hagués nascut cec, però crec que si, igual que tots l'espectre lumínic diferenciat fa el blanc la seva absorció fa el negre, i com els forats de cuc, deuen ser passadissos entre diferents llums. La meva llum favorita és, la de quan es posa el sol. En el calendari, la tardor. Llum càlida i acariciadora, respectuosa amb tots els perfils i volums. Colors massa vius em ceguen. La perspectiva, per la consciència ho és tot. Un plaer de compartir-los. El blanc i negre és una ficció.

    Ens llegim, relataire!

  • La vida continua[Ofensiu]
    Pallars | 29-03-2020

    I amb aquest esclat de colors que ens descrius talment com un pintor que es passeja per cada mes de l'any val a dir que la vida continua, res no l'atura. Ni tan sols la foscor que ens envaeix aquests dies primaverals.

  • Temporalitat dels colors,[Ofensiu]
    NADINE | 27-03-2020 | Valoració: 10

    Interessant plantejament: segons l'època de l'any viatges pels colors atenent a les estacions i d'aquestes passes als mesos. Original, mai havia caigut en els mesos de colors diversos. el teu relat és una paleta de colors atenent la temporalitat.

  • Calendari de colors...[Ofensiu]

    Calendari de colors. La veritat és que no se m’hauria ocorregut veure els mesos d’aquesta manera. Utilitzes el calendari com si fos una paleta de pintor i ens dones unes pinzellades fresques i entenedores...
    —Joan—

  • L'arc iris...[Ofensiu]
    Nil de Castell-Ruf | 25-03-2020 | Valoració: 10

    Aquest relat teu palesa no que veus la vida de color de rosa, sinó de tots els color de l'arc de Sant Martí!, i això és fantàstic. la meva feina com a jardiner també em permet copsar aquestes acolorides apreciacions teves que transmets de forma tan poètica. Llegir "Els colors dels mesos" és amarar-se amb la vibració que cada tonalitat desprèn, és en definitiva, aguditzar aquest sentit de la percepció cromàtica que tu demostres tenir. Salut! Nil.

  • Moltes gràcies...[Ofensiu]
    Romy Ros | 25-03-2020

    a Monstseblanc, Jam Malson i Perla de Vellut pels vostres amables comentaris. Aquests m'omplen d'entusiasme per seguir navegant per aquesta meravellosa plataforma literària. Gràcies i seguim!

  • Vida i color[Ofensiu]
    Montseblanc | 24-03-2020

    M’ha agradat aquesta caminada per tots els mesos de l’any, visualitzant-los en els colors que dius per cada mes, com una mena de sinestèsia.

  • Els mesos porten colors[Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 23-03-2020 | Valoració: 10

    Ho has explicat molt bé i amb paciència, els mesos els has donat color, perquè cada més té el seu, amb molt cura.
    Enhorabona, Romy Ros.
    Un salutació.
    Perla de vellut

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Romy Ros

Romy Ros

59 Relats

459 Comentaris

79845 Lectures

Valoració de l'autor: 9.90

Biografia:

Nascuda al 62 més enllà de les Terres de Ponent, he viscut en diferents poblacions de Catalunya fins que he aterrat a Vic esperant que sigui definitiu.

Sóc antropòloga de formació i vocació, també activista de professió. Sóc mare de dos fills que van deixar l'adolescència i que s'obren camí en aquest món convuls.

Escriure, llegir i pintar són tres aficions que m'entusiasmen i fascinen.
M'han ajudat a reinventar-me i per això estem ara per aquí.

Us desitjo el millor, que la lectura de cada relat us sigui plaent i toqui la fibra de les vostres emocions, com moltes vivències han tocat la meva.
Us agraeixo molt els comentaris perquè m'ajuden a aprendre i millorar. Gràcies!

Namasté!