Breu ressenya de “La casa dels esperits” d’Isabel Allende

Un relat de: Romy Ros
Aquesta primera novel.la d’Isabel Allende (1982) traspassa el marc geogràfic on s’inscriu l’acció i prefigura el destí col·lectiu de Llatinoamèrica. Narra la saga de una família de terratinents des del seu esplendor fins els anys de tribulació i decadència.

El despòtic patriarca Esteban Trueba ha construït amb mà de ferro un imperi privat que amb el pas del temps trontolla perquè l’entorn social recull els aires de revolta contra els terratinents; la decadència personal del patriarca arrastrarà als Trueba a una dolorosa desintegració.

L’escriptora ens narra amb mestria les dramàtiques relacions familiars: els personatges encarnen les tensions socials d’una època que abasta gran part del segle XX. Si el patriarca Esteban Trueba representa a l’home constant i brutal, que s’ha fet a si mateix, Clara encarna la màgia i la ingravidesa de la vida. En tot l’elenc de personatges trobem personificats una varietat de sentiments molt ben caracteritzats: la tendresa, l’amargor i el desig de venjança, de revolta i canvi social.

A llarg de la novel.la circulen quatre generacions pels “quaderns d’explicar la vida” de Clara. Conceptualitzada en el gènere de realisme màgic, veiem aparèixer alguns personatges ficticis que s’inspiren en altres reals com Pablo Neruda, Victor Jara i Salvador Allende.

Ha estat adaptada al cinema en una pel·lícula protagonitzada per Jeremy Irons, Meryl Streep, Winona Ryder, Vanessa Redgrave, Glenn Close i Antonio Banderas.
Simplement us recomano primer la novel.la si voleu gaudir d’una certa màgia de la literatura.


Romy Ros
Abril 2020

Comentaris

  • Gràcies...Romy Ros[Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 11-06-2020

    Gràcies Romy Ros, per la teua visita i el teu amable comentari al meu poema "La teua perfecció", on em dius que cante la perfecció de la meua amada. Sí, realment vaig bé de salut, gràcies a Déu i vaig component més poemes, perquè m'agrada molt. Des que tenia uns trenta anys, vaig component més poemes i poc a poc aniré editant-los.
    Quan tinc temps, i m'inspire, vaig algun poema més i al següent dia, el vaig repassant fins que el l'arredoneix i el perfeccione.
    Una abraçada i feliç nit. PERLA DE VELLUT

  • TENSIONS SOCIALS...[Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 08-06-2020 | Valoració: 10

    Molt ben especificada la breu ressenya d'aquest llibre d'Isabel Allende.
    M'ha agradat molt la seua disposició i el seu contingut.
    El millor que m'ha agradat és: "trobem personificats una varietat de sentiments molt ben caracteritzats: la tendresa, l'amargor, i el desig de la venjança, de revolta i canvi social."...
    Salutacions i cuida't... Romy
    PERLA DE VELLUT

  • Ganes[Ofensiu]
    SrGarcia | 15-05-2020

    No l'he llegida; me n'has fet venir ganes.

l´Autor

Foto de perfil de Romy Ros

Romy Ros

59 Relats

459 Comentaris

79913 Lectures

Valoració de l'autor: 9.90

Biografia:

Nascuda al 62 més enllà de les Terres de Ponent, he viscut en diferents poblacions de Catalunya fins que he aterrat a Vic esperant que sigui definitiu.

Sóc antropòloga de formació i vocació, també activista de professió. Sóc mare de dos fills que van deixar l'adolescència i que s'obren camí en aquest món convuls.

Escriure, llegir i pintar són tres aficions que m'entusiasmen i fascinen.
M'han ajudat a reinventar-me i per això estem ara per aquí.

Us desitjo el millor, que la lectura de cada relat us sigui plaent i toqui la fibra de les vostres emocions, com moltes vivències han tocat la meva.
Us agraeixo molt els comentaris perquè m'ajuden a aprendre i millorar. Gràcies!

Namasté!