Breu ressenya de “Vent de l’Est, vent de l’Oest” de Pearl S. Buck

Un relat de: Romy Ros
Sobre "Vent de l'Est, vent de l'Oest" us explicaré la meva particular visió...

Escrita el 1930 he pogut endinsar-me en la seva lectura en l’edició de 1984. Una novel.la premiada amb el Nobel el 1938 que ens endinsa amb gran mestratge a les tradicions xineses de la primera trentena del segle XX.
Descriu molt bé les relacions filials d’una família de la classe alta xinesa: el respecte a l’ancianitat, als costums quasi sagrades, el paper del primogènit i sobretot, el paper de les dones.

És una novel.la escrita des del punt de vista oriental; ens parla del contrast entre els occidentals, als que consideren poc cultivats i poc civilitzats, i les tradicions ancestrals que comencen a saltar-se alguns.

Ens fa reflexionar com en totes les civilitzacions, l’etnocentrisme és l’eix a partir del qual formulem tot els judicis i mesurem els costums dels altres. Aquesta mirada etnocèntrica és la que fem habitualment i és contrastant quan ens descriu com ens veuen els “altres”: en els llibres de viatge sovint som nosaltres qui analitzem; aquí ens analitzen i ens descriuen des del paràmetre d’una dona xinesa acomodada a les tradicions per la força dels costums.

Novel.la narrada en primera persona mitjançant les cartes que envia a la seva Germana (els lectors), on podem assistir al paisatge social d’una Xina que està esmicolant les tradicions anquilosades dels matrimonis concertats, la poligàmia i l’embenatge dels peus.
La protagonista, lentament posa en judici crític si tot el que ha aprés és l’únic camí possible, i gràcies a la relació amb el seu marit metge, el germà i la cunyada occidental, acaba optant pel camí més radical : comprendre a la cunyada i desprendre’s de les benes.
Tot i que l’embenatge de peus es va prohibir a partir de 1911, es va seguir practicant fins 1950 fins que amb el règim comunista es eradicar juntament amb l’abolició dels matrimonis pactats i es va decretar la igualtat legal home-dona i prohibir la poligàmia.

La novel.la és una excusa per descriure’ns com el xoc de tradicions fa que les relacions paterno-filials es trenquin. El conflicte està servit. Una foto social molt ben escenificada.

No us explicaré el final perquè us recomano el llibre, però us avanço que triomfa l’amor...com ha de ser! Bona lectura!


Romy Ros
Març, 2019

Comentaris

  • Bon assaig![Ofensiu]
    NADINE | 13-04-2020 | Valoració: 10


    M'agrada la teva idea de fer ressenya de novel.les: l'has descrit molt bé. Crec que et compro aquesta idea i jo també m'animaré. Tinc aquella que vam llegir al club i que em va agradar tant. Ja t'ho vaig comentar. Aquesta te tocs orientals i sentiments molt femenins. Fluid el teu resum. M'ha agradat molt.
    Gràcies pels teus ànims!
    Nadine

  • Bona recomanació[Ofensiu]
    Dones del Club L | 10-04-2020 | Valoració: 10


    Vam fer aquesta novel.la un mes de l'any passat, ara no recordo amb exactitud. Molt bona lectura per a gaudir de les descripcions orientals i el seu àmbit domèstic. Famíla extensa, homes i dones separat, les concubines. Molt interessant.
    Gràcies Romy pel teu comentari. M'ajuda a tenir ànims per seguir penjant relats en aquesta plataforma que és immensa i costa donar-se a conèixer. Hi ha tanta gent i tants relats que és difícil que algú es fixi en un recent arribat.
    Salutacions cordials.

  • Records presents[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 09-04-2020 | Valoració: 10

    Hola Romi. M'has rebroytat els bons records que tinc d'aquesta escriptora, que ara no sé perquè, vaig llegir bastant de jove. Em rellegiré aquest llibre i pensaré en aquest relat teu. M'alegra saber que estàs bé, jo he patit una pneumonia, amb deu dies de febre i una setmana de recuperació. Tot just avui és el tercer dia que em sento recuperat del tot. Em van fer la prova del corona virus a l'hospital de Campevànol i va sortir negatiu. En fi, continuarem confinats a Ribes de Frreser, sort que tinc una casa amb un gran pati, llegint i escrivint. Una forta abraçada i fins aviat!

    Aleix

  • Bona crítica...[Ofensiu]
    Nil de Castell-Ruf | 09-04-2020 | Valoració: 10

    No sóc de novel·les, em perdo...Sóc més d'assaig. les novel·les m'ha agraden que me les donin païdes, en suport cinematogràfic... Però m'ha agradat la teva crítica literària i com ens fas cinc cèntims de que va el llibre. Una història que no deixa indiferent pel que exposes i expliques. Aplaudeixo aquesta vessant teva de crítica literària...Amb opinions com la teva venen ganes de fer-se amb el llibre. Nil

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Romy Ros

Romy Ros

59 Relats

459 Comentaris

79823 Lectures

Valoració de l'autor: 9.90

Biografia:

Nascuda al 62 més enllà de les Terres de Ponent, he viscut en diferents poblacions de Catalunya fins que he aterrat a Vic esperant que sigui definitiu.

Sóc antropòloga de formació i vocació, també activista de professió. Sóc mare de dos fills que van deixar l'adolescència i que s'obren camí en aquest món convuls.

Escriure, llegir i pintar són tres aficions que m'entusiasmen i fascinen.
M'han ajudat a reinventar-me i per això estem ara per aquí.

Us desitjo el millor, que la lectura de cada relat us sigui plaent i toqui la fibra de les vostres emocions, com moltes vivències han tocat la meva.
Us agraeixo molt els comentaris perquè m'ajuden a aprendre i millorar. Gràcies!

Namasté!