El silenci just

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
Em van cridar set vegades per dinar.
Jo hauria preferit comptar les pàgines que em quedaven del llibre que havia interromput per menjar.
Ella volia que mengés i jo volia que callés per seguir explicant-me la història al cap.
Excepte per el televisor que hipnotitzava el pare, hi havia silenci si menjava. Així podia inventar noves línies, una rere l’altra: passa això i després allò.
Menjava els macarrons punxant-los d’un en un.
En voleu més?
El pare li va allargar el plat sense paraula. La mare va aixecar-se i li va reomplir.
Jo seguia distreta, afegint línies al relat: “el Jaume va adonar-se que la nina de la Rosalia envellia i...” i vaig allargar el braç per agafar amanida del plat del centre de la taula.
Una fulla, una altre i PLAS.
Au!
Ni se t’acudeixi menjar com els porcs!
La mare va tornar i es va asseure sense obrir boca. Ell, seguia mirant-me amb els ulls ben oberts.
No et saps comportar com una persona!
Això és el que em feia ràbia, a part de la bufetada. Volia plorar però em vaig aixecar per fer-ho al lavabo. Ell es va posar de peu i no em deixava de mirar.
On penses que vas?
Al lavabo.
No aniràs enlloc fins que no acabis de menjar com les persones normals, bèstia!
Tinc por i marxo corrents. Em tanco a l’habitació i per un moment crec que travessarà la porta a cop de punys. Estiro les meves cames i faig força per barrar la porta. Sóc l’obstacle que impedeix que entri a dins.
Surto de l’habitació per sopar amb quinze anys més d’edat. No s’han mogut de lloc. Fem el mateix de sempre. Sóc filla de la meva mare i menjo en silenci. Pregunto si en volen més.
Quan em dono la volta veig al pare agafant l’amanida amb els dits. Una. Dues. Tres i fins a quatre vegades.
Els crits, les corredisses i els cops de puny amb soroll de fusta, tot, ho recordo.
Les frases del cap no m’han tornat mai.
Se’n va la llum un segon. Torna. I els dits del meu pare són a les meves mans. Ho sé pel seu anell de casat. Els mastego un a un, com macarrons.
S’ha fet justícia. Ja no sento sorolls.

Nur Costa

Comentaris

  • Finalment, justícia[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 26-12-2017 | Valoració: 10

    Caram, quina brutalitat! Ho dic en el doble sentit de la paraula, brutalitat de bèstia i brutalitat de ben escrit. L'he visualitzat en blanc i negre, fosc i mirades penetrants. M'ha agradat molt! Una forta abraçada, Nur i que passis uns bons dies de Nadal!

    Aleix

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

298159 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!