El pou i el gat negre

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
El pou i el gat negre

Fa molts anys, en temps de la Guerra Civil, un ric propietari d’Olot va fugir de casa per por de les patrulles que anaven a buscar els amos, però abans va passar per una masia que tenia a la Vall d’en Bas, per amagar un cofre de ferro amb les joies de tota la família. El lloc més segur li va semblar que era al fons d’un pou que hi havia al pati de la casa. Dit i fet, va lligar una gran pedra al cofre i avall, fins que va sentir que tocava fons. No va dir res al masover, no fos que estigués temptat de baixar-hi, es va acomiadar i, cap a Burgos* falta gent!
A la masia hi havia un gat negre estarrufat i borni, que mirava la gent amb uns ulls que feien por. Alguns deien que s’havia escapat del cau del diable, allà entre els volcans, d’altres creien que això eren supersticions de les velles.
Al cap de tres anys, acabada la guerra, l’amo del mas va tornar, ben alegre, perquè havien guanyat els seus. Creia que la sort l’havia afavorit. Va dir al masover que baixés al pou amb una corda, perquè al fons hi havia amagat un paquet. L’home tenia una mica de basarda, perquè era molt fondo i, des de dalt, l’aigua es veia negra. Li va prometre cinc duros de plata, dels bons, i al final accedí, ben lligat per la cintura. No feia ni dos minuts que baixava quan va tibar la corda perquè el pugessin. Un cop a dalt va dir: no hi penso pas tornar, perquè al fons de l’aigua he vist dos ulls vermells que em miraven. Segur que era el dimoni!
El propietari, enfadat, li va recriminar que fos tan poruc, i el va fer seure tot xop a la vora del pou. El pobre masover plorava i repetia: No vull baixar! De sobte, el gatot negre va venir corrents, amb un salt li va mossegar el clatell i xoff, avall altra vegada! Van esperar una mica i no passava res. Quan l’amo va tibar la corda no va pujar el seu tresor sinó el pobre masover decapitat. El gat infernal portava mala sort, tal com deien les velles.

*A Burgos hi havia el govern de Franco, i allà es refugiaven els dretans.


Signat:
MalatCintona

Comentaris

  • L'amo i el masover[Ofensiu]
    Prou bé | 13-11-2022

    Com que ja no té masover per fer-lo ajupir al fons del pou, com pescarà el tresor?
    Bon relat, ben escrit i far pensar. Ben negre com el gat!
    Sort
    Amb total cordialitat

  • Els gats i tu[Ofensiu]
    Guiomar | 12-11-2022

    Pobre masover, no podia pas fer caure l'amo?
    M'agrada el teu estil

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Gràcies per participar.

    Comissió XIII Concurs ARC de microrelats

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

293785 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!