El malnom

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
El Malnom

Pau el somiatruites li repetien. Els seus amics li deien il·lús, empanat, somiador i reien d'ell. Malgrat que ho passava malament, ell estava convençut que canviaria el món. Va estudiar enginyeria agrícola. En finalitzar els estudis va marxar a Ruanda amb una ONG. La seva feina va ser revolucionària. Va aconseguir aturar plagues i millorar en un quaranta per cent els cultius de la zona.

En assabentar-se el president del País de la magnífica gestió li va proposar ser el secretari de l'agricultura. Les seves directrius van incrementar la producció exponencialment. Es van introduir nous cultius que proporcionaven una alimentació de més qualitat als habitants. La fumigació que va establir reduïa la plaga de la llagosta a la meitat. Es van eliminar algunes malalties parasitàries dels animals.    L'èxit va ser mundial. El seu nom sonava pel proper Nobel de la Pau. La majoria de les seves teories es van implantar en el tercer món i els resultats van ser sorprenents. En Pau estava satisfet del que havia assolit i va decidir tornar a Catalunya.

Es va trobar amb els seus amics d'abans. El van acollir amb alegria i un cert orgull. Amb els primers gintònics es van destapar els primers somriures i els primers insults. Li van tornar a repetir que era un il·lús i un empanat i un somiador. Els més benvolents li deien somiatruites. De res va servir explicar la seva feina i com havia canviat la vida a moltes persones. Frustrat va decidir tornar a Ruanda.




Pseudònim:

Macrihai

Comentaris

  • Incomprensió?[Ofensiu]
    Prou bé | 02-02-2022

    Potser no. Més aviat enveja mal païda! Està bé poder viure on et sents entès i apreciat.
    Excel·lent relat!
    Sort!
    Amb total cordialitat

  • Excel.lent relat.[Ofensiu]
    unicorn_blanc_del_bosc | 01-02-2022 | Valoració: 10

    Hi ha gent que t'insultaria d'inútil o de maleducat fins i tot quan la realitat fós molt diferent. No val la pena ni parlar-los, si voleu un consell. Mentre vulguin assaborir la mel de la burla, és molt difícil que canviïn mai. El gust pel sadisme pot arribar a ser molt fort...

    El relat està molt bé i expliques com una persona podria canviar un tant el món. Llàstima que això no serveixi en general gaire contra la criminalitat i la contaminació de la capa d'Osó, per dir dos exemples, però és en certa manera canviar el món, tot i que no tant com caldria suposo.

    Siguis qui siguis, l'autor del relat, t'animo a continuar escrivint.

    Salut i força al canut!!

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament, entra a concurs.


    Gràcies per participar.


    Comissió XII Concurs ARC de microrelats

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

297840 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!