El futur

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
Una altra entrevista de feina, ja en deu portar com unes quinze aquest mes. És diplomada en turisme. Parla fluidament l’anglès, el francès, l’italià i el rus. Amb nocions d’alemany i portuguès. I la setmana passada va acabar un curset de salvament marítim. La Francina té molta experiència en aquesta ocupació de buscar feina, però no se’n surt.
Es troba amb la Marina, una vella amiga i companya d’estudis, una altra jove altament qualificada que treballa en un McDonald’s. La Francina la felicita per la sort que ha tingut, per què una feina és una feina i ella encara no s’ha estrenat.
La Marina li diu que comparteix pis amb tres amics, no podria ser d’altra manera, ningú pot pagar un lloguer amb només un sou, ni amb dos. També li explica que un dels companys de pis és l’Efrén. La Francina el recorda prou, era a Barcelona per un Erasmus procedent de Síria. Ara per la Marina s’està assabentant que no va poder tornar al seu país, no sap on és la seva família, potser fugits al Líban o potser morts. Aquí no li han volgut concedir l’estatut de refugiat, per tant és un il·legal sense papers que treballa netejant escales i, naturalment, cobrant en negre.
L’altra amiga amb la que compateixen despeses és la Núria, abans tenia una bona feina en una editorial que va fer fallida, aviat farà dos anys. De fet el pis és seu, mentre pagui la hipoteca es clar, cosa que serà difícil quan deixi de cobrar l’atur.
Ara tots tenen les seves esperances posades en el Bernat.
-Te’n recordes del Bernat? Pregunta la Marina.
-El Bernat que vivia en la meva escala?
-El mateix.
-Si, el recordo, sempre fent campana. No va ser capaç ni d’acabar l’institut.
-Doncs mira per on, serà qui ens resoldrà el problema. Està a punt d’entrar a “Gran hermano”.
-El concurs?
-Si Francina, si. Estem salvats. Ara podem esperar el futur amb confiança.

Estefania Guerra

Comentaris

  • Invitació "El cicle de la vida"[Ofensiu]


    Benvolgut autor/a,

    Com a finalista del V Concurs ARC a la Ràdio 2014-2015
    l'Associació de Relataires en Català (ARC)
    es complau a convidar-te a l'acte de lliurament de premis
    i a la presentació del llibre
    "El cicle de la vida"

    T'esperem el dissabte 31 d'octubre de 2015, a les 11 del matí,
    a la Biblioteca Sagrada Família (Carrer Provença, 480, Barcelona)




  • Enhorabona![Ofensiu]

    Enhorabona! Reculls a la perfecció el triomf dels inñutils, que lloen els ídols de les tertúlies televisives i els reality shows. M'encanta!

  • Gràcies[Ofensiu]
    Estefania Guerra | 04-03-2015

    Avui mateix enviaré l'autorització

  • Enhorabona![Ofensiu]

    Benvolgut / benvolguda relataire:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat, pel jurat d’autors i autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del Concurs ARC de Microrelats a la Ràdio “El cicle de la vida” i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.

    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria d’aquest mes, i per tal d’avançar feina, t’agrairíem que ens fessis arribar l’autorització perquè sigui inclòs al recull.

    Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ EL CICLE DE LA VIDA - JOVENTUT, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les teves dades personals.

    Cordialment,

    Comissió Concursos


    TEXT AUTORITZACIÓ

    En/na .........................................................................................................

    amb DNI. número ......................................................................................

    i nick relataire ............................................................................................

    AUTORITZO a l’Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat ...................................................................................................

    seleccionat del mes de ..............................................................................,

    del qual en sóc autor/a, en el recull de microrelats “El cicle de la vida” que s’editarà a finals de 2015 mitjançant una plataforma digital de publicació.

    on vull constar amb el nom d'autor/a de ...............................................................

    Així mateix també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

    Data .......................................

  • S'entén molt bé[Ofensiu]
    RATUIX | 13-02-2015

    la ironia. Però és cert que entre els que surten a "Gran Hermano" o els que apareixen a "Hermano Mayor", es veu el nivell i la desorientació que hi ha en general. I no és un tema del jovent només sinó d'adults que sembla que també hagin perdut els propis referents. Per fer-ne tot un estudi sociològic. Bon escrit

  • opinió[Ofensiu]
    Estefania Guerra | 12-02-2015

    El relat és una broma irònica. No penseu que aquesta és la meva opinió sobre la joventut d'ara. Estic segura que ells canviaran el futur.

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

295770 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!