El colom i les cotorretes

Un relat de: Mena Guiga
Tic, tic, tic, tic, tic, tic...passes de colom entre i sota les taules, mig matí, mitjans de juliol. Domina -i que bé!- per sobre de, sobretot, banals converses de la gent entaulada a la terrassa d'una cafeteria d'un parc-plaça, el xerrotejar continu i rac rac rac d'una munió de cotorretes instal.lades tot l'any als arbres de l'indret prou cèntric en un poble massa crescut, costaner, i que, per obra i poca gràcia de certs polítics, els lloguers són sotmesos a estancament. Per la crisi, l'al.legació. Mira, tu, si no pots pagar per l'habitatge, que no se't vegi fent el cafè, amb les ungles de gel i relatant les típiques meravelles del viatge en creuer que t'has regalat -apart que contamina molt-, i que no vesteixis roba precisament d'ocasió. Pena zero, no em vinguis a parar la mà, així de clar! Persones inconscients i aprofitades. Prefereixo mil i un cops les cotorretes, si més no distribuïdes en nius autoconstruïts sense permisos i sense impostos i que, dissortadament, alguns ajuntaments consideren eliminar-les, que no són d'aquí, que són plaga, destorben.

El colom no cessa l'anar amunt i avall esperant engrunes de la gent que consumeix pa i pastes. Apareixen més aus de la seva espècie. I no, no són rates amb ales. També et venen amb la molèstia de l'excés de coloms i de gavines i el minvar dels pardals, ara protegits. Mentrestant, ple d'altres pardals es belluguen, inflats pel desig, i arran d'ells naixaran -volguts o no- nadons humans la majoria dels quals, adoctrinats-adormits-inconscients, desajudarà la tan malmesa mare Terra.

Una brisa acaronadora que només emprenya la calor que vol imperar és gaudida per la gent a les taules quadrades i grises, asseguda a les cadires de fals vímet negre i d'estructura metàl.lica i sota parasol amb el nom d'una marca de cervesa. Arriben, a comptagotes i després més seguits, com vinguts d'una cursa curta des del geriàtric a tocar, ancianes i ancians encadiraderodats, conduïts o per familiars o per treballadors. La ruta de la passejada, si s'ha volgut, i s'ha descartat cap itinerari llevat del parc, esdevé ínfima, ridícula. Sortir del centre i travessar un carrer peatonal. L'objectiu és únicament la fresca i unes consumicions.

El colom, els coloms, s'impacienten. Entrepans i brioixeria! Un vell, esdevingut -o no- esquerp, fa ús d'una pèrfida mobilitat adormida fent gran concentració de forces per desgarratibar-la. Així pot donar un cop prou potent al colom principal, el més antic. Somriu en aconseguir-ho, satisfet.

-Encara no estic acabat!

I jo, des d'on sóc observant-lo, penso: "I quina llàstima!"

Comentaris

  • Aquarel·la[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 19-07-2024 | Valoració: 10

    Quin quadre tan deliciós, el teu! És d'aquells que t'hi pots passar una bona estona observant-lo, fixant-te en els detalls, en els petits personatges amagats, en els colors vius de la plaça, en el piular dels moixons... Tot plegat, un gran quadre impressionista del museu. Una forta abraçada.

    Aleix

l´Autor

Foto de perfil de Mena Guiga

Mena Guiga

889 Relats

937 Comentaris

445523 Lectures

Valoració de l'autor: 9.82

Biografia:
Sóc del 66.
I d'octubre.
I m'agraden les dues dades.


La vida.
El sentit de la vida és sentir-la, més que no escoltar-la.
Hi fan molt l'actitud i la voluntat (quin tàndem amb alts i baixos!).
He après que cal tenir-ho ben present (en cada moment present) i que si caic, caic, i si vull m'aixeco. I que a vegades cal ajuda, com també podem (hem) d'ajudar, sers socials com som. I de la patacada sempre alguna cosa en queda. L'ànima, però, no ha de voler aquest pòsit: el trascendeix, ha de fer-ho És molt més. El pòsit de la patacada és perquè el bon cervell se'n faci càrrec i ho integri. (com estic parlant! sóc jo?).

Entenc que som/podem ser/... : ànima-amor, entrega i unicitat, creativitat i complexitat.

'Sense pressa, sense treva', com deia Goethe, deixa-m'ho tenir clar, perquè...senzillament: és la vida.


L'escriure per què i per a què.

I seguir. Sent vulnerable i transparent (hi ha mesures, però el màxim possible), amb l'acceptació de les virtuts i els defectes.

La comprensió que dins aquesta vida n'hi ha unes quantes i que en el procés de canvi, en el fluir (puto verb! ...ara que pitjor és ''pillar') i els trams que comporta -mai indolors- és necessari. Per ser més qui sóc i per oferir la meva esfera, però també saber-la preservar (aquest fragment m'ha quedat un pèl 'miquelmartipòlic!: esfera, preservar) ;)

Mantra: jo agraeixo, jo estimo (aplicat o assajat, l'important és tenir-lo present).



Aquesta etapa que em fa abraçar-me, l'alegria en la tristesa i a l'inrevés. Si li dic 'maduresa' em foto una hòstia, perquè sembla com si la nena petita que duc a dins hagués de morir. I no és així. Me l'estimo.

Les queixes són mentides vestidetes de ganes de fer perdre somriures.

Abans la natura i les persones-persones que la matèria. Abans que el tenir, el ser. O un tenir-ser equilibrat, coherent i conscient. Gens fàcil, que els mots bonics i de compromís han de passar al nivell demostració-acció (hi ha ha graus, és clar).

I el món, tan tocat de tantes tecles...fa mal.

Si no hi ha res més allà dalt, en la serenor còsmica.... Sí que hi és. Abraçar el cel cada nit i escalfar-se amb els estels que brillen sense demanar res. I va a tongades.

Les paraules. El llenguatge. Els sons. Una màgia, quan està ben dut. Jo tinc la dèria d'escurçar noms propis...entre d'altres que qui em llegeixi-coneixi (és indivisible) captarà.

El 2018 he passat a ser VEGANA, la decisió més maca de la meva vida. Saber que no col·laboro gens en la indústria càrnica, làctica, d'ous, de la pell, de l'oci amb animals, de l'experimentació amb ells...fa estar millor. Crec, sincerament, que el veganisme és la llum del món i l'únic sistema redemptor.



****Tinc publicat un llibre de relats (tocant el tema eròtic, l'humorístic...i més): 'Al terrat a l'hora calenta' (Nova Casa Editorial). El meu primer fill gran. Els altres, contes per a infants, coescrits amb A.Mercader i il·lustrats per mi, són un dels rierols del feix que em conforma i va conformant.

butxaca5@gmail.com