El barber borni

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
EL BARBER BORNI
El meu barber és borni. Bé, ho és ara. Abans tenia dos ulls que funcionaven perfectament, però fa unes setmanes va patir un lamentable accident a resultes del qual en va perdre un. Així que, malgrat ser-ho de forma sobrevinguda, ara ja es pot declarar borni amb totes les de la llei. I com us podreu imaginar, a tots els clients habituals ens va saber molt de greu. En primer lloc, per ell, naturalment. Però també per tots nosaltres. Doncs una bona barberia és molt més que un lloc on deixar-te esquilar. En certa manera, és l’equivalent actual dels antics clubs de fumadors: un temple dedicat a la fraternitat masculina on es pot parlar de tot sense embuts. Així que figureu-vos la meva joia quan aquest matí l’he vist de nou al peu del canó.
—He perdut un ull, però les ganes de treballar segueixen intactes! —m’ha dit assenyalant-se el pegat com si fos una rascada.
L’he felicitat per la seva empenta. De seguida, però, s’ha creat un silenci incòmode.
—Què? Una retalladeta? —m’ha proposat fent clac-clac amb les tisores.
L’oferiment m’ha agafat en fals. De sobte, m’ha fet por posar-me a les seves mans. Ja sabeu, per allò que diuen que calen dos ulls per tenir sentit de la profunditat. Però llavors m’he adonat que no hi havia ningú més a la barberia. I això m’ha fet tanta pena que m’he dit: a les verdes i a les madures, seu a la butaca amb un parell de collons!
Resumint-ho molt, l’experiència ha estat entre desesperant (quan feia curt i afaitava l’aire) i inquietant (quan es passava de llarg i em clavava la navalla). Malgrat tot, seguiré anant-hi. Reconec que ha perdut destresa. Però és un paio honrat. Tot el que m’ha tallat de més (una aleta del nas, el lòbul d’una orella...) ha anat a càrrec de la casa! Sí, sí, ho has llegit bé: gratis! De fet, ni les tiretes m’ha cobrat! Així que us el recomano al cent per cent.
Nota de l’autor: la barberia es troba al passatge Tasso. Si no sabeu on és, aneu a plaça Tetuan i, des d’allà, seguiu les taques de sang. No té pèrdua.



Pseudònim
DONKA

Comentaris

  • Generositat[Ofensiu]
    Prou bé | 07-01-2022 | Valoració: 10

    ...malgrat el temor li dóna l'oportunitat. Potser cap més si no vol sortir-ne més escapçat!
    Relat agre-dolç que he llegit amb interès
    Sort
    Amb total cordialitat

  • Tisores en acció[Ofensiu]
    Manelfoo | 05-01-2022

    Confesso que has aconseguit treure'm el somriure. La situació del barber és difícil, però em quedo amb la decisió del client de deixar-se fer. M'ha agradat molt!

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament, entra a concurs.


    Gràcies per participar.


    Comissió XII Concurs ARC de microrelats

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

294280 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!