Edward Hopper (1882-1967).

Un relat de: Joan Colom
Estic llegint la novel·la negra "Estiu", de l'escriptor valencià Josep Vicent Miralles, última lectura promoguda pel Club de Lectura "Arrancapins" (Biblioteca Municipal "Eduard Escalante", de València) en el curs 2024/2025. La portada del llibre, editat per DRASSANA, reprodueix la part central del quadre "Sea Watchers", pintat per l'artista estatunidenc Edward Hopper en 1952. L'obra ens mostra una parella de mitjana edat, els dos en vestit de bany, asseguts en un banc vora el mar, de cara al sol.

L'anècdota:
Mirant la pintura de Hopper hi havia alguna cosa que em feia mal als ulls, i de seguida vaig veure què era: el punt de fuga de totes les línies horitzontals paral·leles entre si (les del ràfec de les teulades, les llindes de les finestres, les del respatller i el seient del banc, i les vores de les plataformes de ciment) s'havia de situar sobre la línia d'horitzó, ben definida pel mar, i passava que diferents grups d'horitzontals paral·leles convergien en diferents punts de fuga, la major part dels quals ni tan sols se situaven sobre la línia d'horitzó. Era un error o l'autor havia falsejat deliberadament la perspectiva, per provocar algun efecte determinat? Costa de creure la primera hipòtesi i no se m'acut quin podia ser el propòsit de la segona, així que ho deixarem en suspens.

La reflexió de fons:
A qui no li causa un punt d'inquietud la contemplació d'un quadre de Hopper? I no tant pels motius, que acostumen a ser escenes quotidianes, com per la manera de representar-les. Els especialistes posen l'accent en la soledat dels personatges, molts cops soledat compartida com és el cas de l'esmentat "Sea Watchers", on la proximitat física no exclou presentar cadascú absort en els seus propis pensaments. Però s'obliden d'una característica que a parer meu és tan rellevant com la solitud i que, de fet, la potencia: l'asèptica nuesa dels espais habitats, siguin interiors o exteriors. En els darrers, tret dels nocturns, la llum solar és crua, quasi agressiva, tant pel que fa a l'ombra pròpia dels objectes, gairebé sense transició cap a la cara il·luminada, com a l'ombra projectada sobre les superfícies horitzontals o verticals. No he trobat en l'obra de Hopper paisatges ennuvolats, sota el domini d'una llum difusa que no produeix ombres. Pel que fa als interiors, a la immensa majoria és la llum solar, a través d'una finestra oberta, la que banya els espais, creant zones de llum i ombra perfectament delimitades. En no haver-hi persianes, cortines ni cortinetes que modulin l'abrupte canvi llum/contrallum al llarg del contorn de les finestres, de vegades sembla que l'espai interior sigui la prolongació d'un espai exterior invasor. Tot es veu massa nou, massa impol·lut: hi falta pols, hi falta atmosfera. I, pel que fa als vidres, també massa nets i no mostren reflexos: en el que potser és l'obra més coneguda de Hopper, "NightHawks", de 1942, els llarguíssims vidres apaïsats del bar són com si no hi fossin, de tan transparents; únicament el vidre corbat de la cantonada delata corporeïtat.

Comentaris

  • la pols[Ofensiu]
    esclat de vida | 31-05-2025

    M'ha semblat prou interessant l'opinió. I m'ha agradat també com es pot extendre aquesta a dos visions totalment diferents. La pols transparent, les linies incòmodes, la llum engoixant, el paissatge pelat i nu, tot quadra amb els persontages, tot enfatitza un sentiment solitari i dessolat, em sembla. Les seues pintures, totes, són fines i desequil·librades, com un home que intenta ser clar i es perd entre si mateix, que reflecteix no només el que podria ser el caràcter de Hopper, sinó un sentiment desbordat de complexa soledat. Et convido a estuidar-lo una mica més, a entendre'l, perquè veig afany, i això, entre interessants en l'art, sempre és benvolgut.

  • Hopper[Ofensiu]
    Atlantis | 31-05-2025

    M'agraden molt els quadres de Hopper i a mi sobretot em porten a un estat de solitud. Malgrat que no sé gaire de tèciques d'art i menys sé de matemàtiques (ara estic fent un curs d'història de l'Art) és interessant tot el què expliques,demostrant com sempre un pou de cultura.

    He après una mica més. Gràcies.

  • La coberta[Ofensiu]

    Allò que es mostra d'un llibre quan el veus si el tens de cara s'anomena coberta, i al darrere, on hi ha les explicacions que se solen escriure per dir de què va el llibre, és la contracoberta. La portada és la pàgina on surt el títol i l'autor i sol estar a la pàgina tercera, a la dreta. Un error per altra banda força comú, no et sàpiga greu fer-lo, però un cop sabut, és bo ser-ne conscient de cara al futur.

  • Tècnica[Ofensiu]
    SrGarcia | 26-05-2025

    Tu tens la vista molt entrenada en coses de perspectiva; la majoria les passem per alt. Les teves observacions són molt pertinents. Que la pintura distorsioni las realitat no és cosa nova, només cal veure l’expressionisme o el cubisme. Passa igual en literatura, un poeta es pot prendre unes llibertats que a un assaig o una obra acadèmica no gosaria fer.
    Potser Hopper distorsiona la perspectiva per a fer recaure l’interès en la llum, molt especial a la seva pintura, com descrius a la segona part.
    És cert que les pintures de Hopper provoquen molta inquietud, però no he sabut trobar ningú que expliqui com i perquè.
    Potser les teves reflexions son un camí per a no dir més banalitats sobre els seus personatges i arribar a entendre que fa.
    Però el que dius és un assaig, va pel bon camí, però trobo que es podria aprofundir. Ho podries titular com diu en llpages: “un matemàtic mira un quadre”. Potser calen més explicacions tècniques que complementin les reflexions emocionals.

  • Un matemàtic mira un quadre[Ofensiu]
    llpages | 25-05-2025

    El títol del meu comentari és el que m'ha vingut al cap després de llegir el text. I ho dic amb la connivència de tot el que diu, crec que és un punt de vista encertat, en cap cas esbiaixat per la seva formació científica. A banda, us convido a rellegir el relat mentre contempleu els quadres de Hopper esmentats, veureu l'encert del que diu en Joan Colom.